Решение

Лекари напускат Фонда за деца

21-09-2016 16:50
Прави се опит за подмяна на ролята му, смята доц. Анелия Буева Лекари напускат Фонда за деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекари се обявиха публично срещу начина на работа във Фонда за деца към здравно министерство. В знак на протест Общественият съвет, който одобрява болните малчугани за финансово подпомагане, напуска доц. Анелия Буева.
Има опит за подмяна на основната функция на фонда, казва тя в отвореното си писмо до здравния министър Петър Москов. Според нея досиетата на децата, които се дават на лекарите за разглеждане, са непълни и това води до забавяне на работата им. Освен това не се зачита мнението на специалистите при вземането на окончателните решения за финансиране. 
Убедена съм, че е недопустимото ръководството на Фонда да подменя решения на ОС и да работи в противоречие на правилата дори с новия набързо приет правилник, казва тя. На практика със забавянето на решенията се прави опит да се спестят разходи за лечението на болните деца.  
Напрежението във фонда започна, след като със скандал беше сменен предишния директор - Павел Александров. Оттогава за забавяне на досиетата на децата постоянно сигнализират представителите на неправителствените организации и медиите. За първи път обаче Общественият съвет на фонда напуска лекар.
Според здравното министерство проблеми в работата на фонда няма. Оттам периодично дават и статистика за одобрените деца за лечение. На последното заседание на фонда миналата седмица бяха одобрени заявленията на 55 деца за финансово подпомагане. само 2 от тях са били за лечение в чужбина. За 9 са поискани допълнителни становища и оферти, а за 5 Съветът е взел решение за отказ.


Публикуваме и цялото писмо на доц. Анелия Буева:

ДО :
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

КОПИЕ :
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА
КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ПРОФ. ВЛ. ПИЛОСОФ
ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ
ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Член съм на Общественият съвет (ОС) към Фонд за лечение на деца. Уведомявам Ви, за решението си да напусна ОС, на основание чл.26(1), т.1от Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца".
След години работа като член на ОС вземам това трудно решение поради НЕСЪГЛАСИЕ И ПРОТЕСТ, както с начина на работа при настоящото ръководство на ЦФЛД, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда.
Убедена съм, че е недопустимото ръководството на Фонда да подменя решения на ОС и да работи в противоречие на правилата дори с новия набързо приет правилник.
Предоставената ни информация за случаите на разглежданите деца на заседанията е непълна и недостатъчна, в много от тях се оказва сгрeшена дори като диагноза, без приложени оферти, което превръща заседанията в дълги дебати, отлагане на заявления с мотиви за допълнително предоставяне на медицински становища и документи.
И ако в началото имаше обективно обяснение на трудностите в работата поради липсата на сформиран нов екип на Фонда след арестите на предишната администрация, тази тенденция продължава и се задълбочава във времето.
Изброеното до тук предоставя достатъчно аргументи за моето решение за напускането ми като член на ОС.
Считам, че след ареста на предишното ръководство е налице тенденция за подмяна на ролята, мисията и дейността на Фонда, както и функциите на ОС.
Разделям се с уважение с колегите си, с които работихме заедно безвъзмездно през годините, в името на децата. През всичките тези години работех с убедеността, че с присъствието си в ОС помагам на децата, което ме е мотивирало през годините да работя за тях се превърна през последните месеци в неудовлетвореност от тази дейност.
В много случаи решенията вече не са наши, а административни и еднолични. На практика това обезмисля и обезличава ОС. Тогава за какво е нашето присъствие в него ? За да легитимираме тези решения, може би?
Във връзка с гореизложеното и на основание чл.26(1), т.1 от Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца", желая да бъда освободена като член на ОС.

21.09.2016 С уважение :

Доц. д-р Анелия Буева
1756 София, ул. Яна 2А, ап.9


Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

За медицински изделия утвърдената сума е над 8.7 млн. лв., а за онколекарства - над 45.4 млн. лв., реши Надзорният съвет на НЗОК
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Вместо да прати линейка, диспечерът е искал да знае какво я боли, а тя не е можела да диша и да говори, обясни Иванка Динева
Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Доц. Боряна Аврамова оглави структурата в ИСУЛ след приключването на редовен конкурс за тази длъжност

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

МЗ с нов експертен съвет

МЗ с нов експертен съвет

Той е по Клинична фармакология и терапия, оглавява се от проф. Емил Гачев, а в него влизат общо седем специалисти
1 2 3 4 5 ... 462 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ