Интервю

Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

22-04-2019 07:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците Повечето епидемични взривове са следствие на груби грешки в лечебните заведения, казва проф. Тодор Кантарджиев
Случаите на морбили у нас продължават да растат. Защо се стигна до епидемичните взривове в няколко области, има ли вече опасност от национална епидемия и за какви други заразни болести, трябва да бъдем нащрек със затопляне на времето, попитахме проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.
- Проф. Кантарджиев, случаите на морбили достигнаха 460. Смятате ли, че у нас ще се стигне до национална епидемия ?

- Миналата седмица Република Македония обяви национална епидемия. Разговарях с колежка от тяхното министерство. Случаите са над 1000, а у нас - 460. Тенденциите показват, че в Благоевградска област случаите намаляват и се надявам да спаднат още в рамките на близките седмици до два месеца. Притеснителна е обаче увеличаващата се заболеваемост в периферни квартали на София и това, че случаите в градовете Самоков и Ихтиман нямат склонност да намаляват. Епидемия според Закона за здравето обявява министърът, в областта – директорът на РЗИ. В момента епидемия няма, има епидемично разпространение на вируса. Засегнати по-сериозно са три области. В другите засегнати области случаите са единични и са главно вносни. Така например в Бургас вече има няколко заболели, без да се стига до епидемично разпространение.

- Какви мерки могат да се вземат срещу вносната зараза?

- Когато човек се връща от чужбина, една – две седмици след това да не контактува с деца на свои роднини и познати, а с бебета под 14 месеца, които не са ваксинирани, най-малко две седмици. На второ място 23% от случаите на морбили са при деца именно до 14 месечна възраст, което говори за нехайството на майките, които допускат неподходящи контакти и децата се заразяват. Затова продължавам да ги предупреждавам да внимават и да не пътуват в държави, в които има морбили. Нека посещенията по курортите по Гърция и Македония бъдат редуцирани. И също така задължително трябва да се вземат строги мерки в болниците, защото това, което ме плаши най-много при тези взривове на епидемично разпространение на морбили от 12 февруари, е неподготвеността на медицинския персонал в лечебните заведение за реагиране при въздушно преносима инфекция.

- Какви са пропуските?

- За конкретните пропуски си има здравен контрол, който трябва да следи за тях. Но от цифрите, които имаме, става ясно, че повечето взривове, които се получават в населението са в следствие на груби грешки в болниците.

- Оказва се, че и лекари се заразяват с морбили. Какво е обяснението?

- Ако работиш в инфекциозно или детско отделение и чуеш, че НЦЗПБ е съобщил за заплаха от епидемично разпространение на инфекцията, е редно да си изследваш кръвта за имунен отговор. Защо заболяха лекари? Първият беше ваксиниран, но с автоимунно заболяване, лекува се с кортизон и няма адекватен имунен отговор. И се разболява, макар да е имунизиран, той спада в тази група пациенти, които не развиват имунен отговор, защото са на системно лечение за заболяването си. Просто той не трябваше да работи в инфекциозно отделение и да има контакт с такива пациенти. Другите, които заболяха са на около 40 години. Тази възраст е малко опасна, защото това поколение, е родено през годините, когато имаше пропуски в имунизациите. В нашата страна задължителната масова ваксинация за морбили започва през 1967 година. Но, от друга страна родените преди тази дата, масово са боледували.

- А, ако не са боледували и не са ваксинирани?

- Ако не са боледували и не са ваксинирани и искат да се имунизират, могат да си намерят ваксина в чужбина. Тривалентната ваксина за морбили, паротит и рубеола, в момента я няма в търговската мрежа, защото е купена от МЗ за изпълнение на имунизационния календар. В момента у нас най-застрашени са децата до 8 годишна възраст, затова казвам на майките, чиито деца са със записани, но неизвършени ваксини, да ги ваксинират. А за възрастните, сред които тук там някой не е боледувал, се надявам да не допуснем такива епидемични размери в нашата страна, че да се заразят всички.

- Споменахте за написани, но неизвършени ваксини. Какви мерки трябва да вземат срещу такива порочни практики?

- Всяка държава, която купува най-добрите ваксини и има един от най-добрите имунизационни календари в света, трябва да предприеме поредица от мерки, чрез които да се контролира съхранението, разпространението, поставянето и документирането на тези ваксини. Всяка година РЗИ трябва да изследва кръвта на здрави деца, която се взима на 2-3 годишна възраст по повод профилактични изследвания. Да се провери тези деца имат ли антитела за морбили и дифтерия. Така ще се разбере дали ваксината за морбили, рубеола и паротит е сложена. Ако имат антитела за едно от тези три заболявания, значи е сложена. Отделно, ако имат за дифтерия, значи е сложена и за хепатит и за детски паралич. Ако това не се прави, у някои хора в страната възниква подозрението – заинтересовани ли са здравните власти у нас да се слагат закупените, качествени ваксини. И също питам – законно ли е да се изготвя документ с невярно съдържание. Смятам, че не е. Също така не е законно да се взимат и пари за нещо, което е предвидено да извършиш, а не си извършил, защото поставянето на ваксини се заплаща от НЗОК.

- Сигнализирахте, че е време да се вземат мерки срещу западнонилска треска. Защо през тази година опасността от разпространение на тази болест е толкова повишена?

- Опасна е на база научен анализ. Първо през последните години в Румъния, Гърция и Сърбия има много случаи. 45 души умряха в Сърбия през 2018 г., 35 в Гърция и още 35 в Румъния. Когато комар, който носи западнонилска треска ухапе 160 души, при един от тях се стига до възпаление на мозъка, а останалите придобиват имунитет. Второто ми основание да твърдя, че западнонилската треска е много опасна за България, е защото наличието на имунитет в населението е много ниско. В момента случаите в Северна Гърция са малко, защото последните пет години много хора се заразиха и населението придоби имунитет. В областите у нас, където има много комари около река Дунав например, само 5% от населението има имунитет. А в регионите, където комарите са по-малко, в планинските области като София с висока надморска височина, хората с антитела срещу западнонилска треска са по-малко от 1%. Това на практика значи, че когато комарите хапят, хората ще боледуват. 80% от тях не разбират това и получават имунен отговор, 20% вдигат температура и при около 0.5% се стига до възпаление на мозъка. Затова казват да се взимат мерки срещу комарите сега, докато още не са се разлистили дърветата, да се убиват във водоемите, заблатените места и съдовете с вода, които са на открито. Гражданите да взимат мерки, при поява на комари, да се ползват репеленти, да слагат комарници на прозорците или тензух, както и да ползват апаратчета срещу комари. Насекомите, които разпространяват западно-нилската треска са нашенските комари, които хапят привечер и през нощта, за разлика от тигровите, който хапе по краката и през деня.

- Сред промените в имунизационния календар е добавяне на една реимунизация за коклюш. Какво налага това?

- Това е едно заболяване, което с нищо не се е променило. Но ние научихме някои неща, на които явно не сме обръщали достатъчно внимание. Оказва се, че имунитетът на коклюш при модерната безклетъчна ваксина е по-кратък и затова повечето държави предвиждат една реимунизация за коклюш в по-напреднала детска възраст, за да може да се намали това заболяване, което освен, че е много неприятно, понякога води до усложнения, а най-тежките са, когато хора незнаещи, че са болни заразят своите деца или внучета в ранна кърмаческа възраст.

-650 станаха случаите на морбили

650 станаха случаите на морбили

Новозаболелите отново са най-много в София и областта
Пролетният вирус атакува поетапно

Пролетният вирус атакува поетапно

Закъснялата пролет и ниските температури са причина мнозина да са болни, каза проф. Тодор Кантарджиев
Пуешка супа прати 6 деца в болница

Пуешка супа прати 6 деца в болница

Тя е била приготвена в частна детска кухня, хлапетата били хоспитализирани в УМБАЛ „Д-р Г. Странски", салмонела върлува във Варненско
625 станаха случаите на морбили

625 станаха случаите на морбили

Очаквам броят на болните да стигне 1000, през следващите седмици те ще се увеличават в Перник, Кюстендил и София, каза доц. Ангел Кунчев
Изследват остатъчните води в болниците

Изследват остатъчните води в болниците

Целта е да се анализира нивото на използване на антибиотици, техния вид и резистентност, казва доц. Иван Иванов
544 станаха случаите на морбили

544 станаха случаите на морбили

Засегнати са 10 области в страната, вече има и по 20-30 пациенти с кърлежи на ден в НЦЗПБ, казва проф. Тодор Кантарджиев
Издирили 7000 деца без ваксини

Издирили 7000 деца без ваксини

Всички те са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола
Морбили застъпва все повече в София

Морбили застъпва все повече в София

Случаите станаха общо 497, договаряме около 200 допълнителни ваксини за възрастни
Започва Европейската седмица на ваксините

Започва Европейската седмица на ваксините

Здравето на децата зависи от ангажираността на родителите, припомнят от СЗО
РЗИ прави списък на децата без ваксини

РЗИ прави списък на децата без ваксини

Столичната здравна инспекция спусна допълнителни противоепидемични мерки в градини и училища
1 2 3 4 5 ... 19 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019