Зараза

Шести сме в Европа по случаи на морбили

20-04-2019 10:45
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Шести сме в Европа по случаи на морбилиСлучаите у нас станаха 460, 10-15 % от заболелите били с написани, но неизвършени ваксини, каза доц. Ангел Кунчев
България е шеста Европа по разпространение на морбили. Това обяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев на форум „Защитени заедно, защото ваксините действат". До момента заболелите са 460. Най-засегнати са областите София – област, Благоевград и София-град със съответно по 165, 136 и 134 случая, отчете проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
В Благоевградско обаче заразата започва да стихва. В дригите засегнати области като Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и др. има по няколко заболели. В Бургас също са отчетени няколко случая, които са били внесени от Украйна.
Проф. Кантарджиев даде като положителен пример

противоепидемичните действия на здравните власти в Перник.
Те най-напред направили проверка за имунизации на всички, които са контактували със заразените, нямало и случаи на фалшиво документирани ваксини.
Около 100 от болните са деца, които са под 14 месеца и съответно не са навършили необходимата възраст за задължителна имунизация. Проф. Тодор Кантарджиев за пореден път апелира родителите да не пътуват с децата си, особено на места, в които разпространението на морбили е сериозно. Тази седмица Македония обяви епидемия, а случаите до момента са вече 1000, добави проф. Кантарджиев.

 

Заразата у нас плъзна през февруари,

 

около 76% от болните са от ромски произоход, разказа доц. Ангел Кунчев. Сред останалите има противниците на ваксините или т.н. антиваксъри. Сред заразените обаче има и медици. Около 12 служители от Окръжна болница вече са със диагноза морбили. Сред тях са не само лекари, заболял е и охранителят на лечебното заведение, както и двама лаборанти от рентгеновото отделение, разказа доц. Кунчев.

 

Той отново обърна внимание и на сериозният

 

проблем с непоставени, но документирани ваксини. При около 10-15% от заразилите се, имало първоначални данни, че децата са били имунизирани, което е изключително странно. При направените изследвания обаче става ясно, че децата нямат антитела или с други думи ваксината е била написаха само на хартия.


За такива деяния трябва да се прилага

 

цялата строгост на закона – НЗОК да прекратява договори с лични лекари за подобни злоупотреби, както и включително да се ангажира прокуратурата, категоричен е доц. Ангел Кунчев и апелира да не се толерират подобни практики. „Сляпата колегиалност, отмина", каза в отговор д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той увери, че съсловната организация няма да застене зад никой, който злоупотребява.

 

Aкцент на форума беше и новият

 

имунизационен календар или най-вече необходимостта от въвеждане на още една реимунизация срещу коклюш в по-висока възраст. Причината е, че ваксината не осигурява доживотна защита, а все по-често заболяването засяга не само деца, но и  все по-възрастни пациенти. Промените в имунизационни календар предвижда още препоръчителна ваксина срещу варицела. Тя ще се поставя безплатно на желаещите. Предвижда се и намаляване на приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3. Същото важи и за схемата за пневмококова ваксина.65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
Още 4 години джипитата без специалност

Още 4 години джипитата без специалност

За лекарите, които не са започнали обучение се предлага отсрочка, при условие, че се зачислят за придобиване на "Обща медицина", предвиждат поправки в Закона за лечебните заведения
1 2 3 4 5 ... 139 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019