Зараза

Шести сме в Европа по случаи на морбили

20-04-2019 10:45
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Шести сме в Европа по случаи на морбилиСлучаите у нас станаха 460, 10-15 % от заболелите били с написани, но неизвършени ваксини, каза доц. Ангел Кунчев
България е шеста Европа по разпространение на морбили. Това обяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев на форум „Защитени заедно, защото ваксините действат". До момента заболелите са 460. Най-засегнати са областите София – област, Благоевград и София-град със съответно по 165, 136 и 134 случая, отчете проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
В Благоевградско обаче заразата започва да стихва. В дригите засегнати области като Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник и др. има по няколко заболели. В Бургас също са отчетени няколко случая, които са били внесени от Украйна.
Проф. Кантарджиев даде като положителен пример

противоепидемичните действия на здравните власти в Перник.
Те най-напред направили проверка за имунизации на всички, които са контактували със заразените, нямало и случаи на фалшиво документирани ваксини.
Около 100 от болните са деца, които са под 14 месеца и съответно не са навършили необходимата възраст за задължителна имунизация. Проф. Тодор Кантарджиев за пореден път апелира родителите да не пътуват с децата си, особено на места, в които разпространението на морбили е сериозно. Тази седмица Македония обяви епидемия, а случаите до момента са вече 1000, добави проф. Кантарджиев.

 

Заразата у нас плъзна през февруари,

 

около 76% от болните са от ромски произоход, разказа доц. Ангел Кунчев. Сред останалите има противниците на ваксините или т.н. антиваксъри. Сред заразените обаче има и медици. Около 12 служители от Окръжна болница вече са със диагноза морбили. Сред тях са не само лекари, заболял е и охранителят на лечебното заведение, както и двама лаборанти от рентгеновото отделение, разказа доц. Кунчев.

 

Той отново обърна внимание и на сериозният

 

проблем с непоставени, но документирани ваксини. При около 10-15% от заразилите се, имало първоначални данни, че децата са били имунизирани, което е изключително странно. При направените изследвания обаче става ясно, че децата нямат антитела или с други думи ваксината е била написаха само на хартия.


За такива деяния трябва да се прилага

 

цялата строгост на закона – НЗОК да прекратява договори с лични лекари за подобни злоупотреби, както и включително да се ангажира прокуратурата, категоричен е доц. Ангел Кунчев и апелира да не се толерират подобни практики. „Сляпата колегиалност, отмина", каза в отговор д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той увери, че съсловната организация няма да застене зад никой, който злоупотребява.

 

Aкцент на форума беше и новият

 

имунизационен календар или най-вече необходимостта от въвеждане на още една реимунизация срещу коклюш в по-висока възраст. Причината е, че ваксината не осигурява доживотна защита, а все по-често заболяването засяга не само деца, но и  все по-възрастни пациенти. Промените в имунизационни календар предвижда още препоръчителна ваксина срещу варицела. Тя ще се поставя безплатно на желаещите. Предвижда се и намаляване на приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3. Същото важи и за схемата за пневмококова ваксина.Препоръки за лекарства в още 4 специалности

Препоръки за лекарства в още 4 специалности

МЗ публикува нови фармако-терапевтични ръководства за обществено обсъждане
Няма да се променя основният пакет

Няма да се променя основният пакет

Стартираме остойностяването на медицинските услуги, каза зам.-министър Начева
Сестрите си правят здравен синдикат

Сестрите си правят здравен синдикат

Протестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
1 2 3 4 5 ... 154 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019