мерки

Нови правила за биологичните лекарства

19-04-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Нови правила за биологичните лекарстваОчакванията са касата да спестява 750 000 лв. годишно, пресметна здравното министерство
Нови правила, по които да се реимбурсират биологичните лекарства, предлага здравното министерство. Става въпрос за модерните терапии при гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания. Предвижда се при тях фондът да покрива по-евтината терапия за всяка диагноза, ако тя е със същия ефект, като по-скъпите. По този начин ще се намалят разходите, като очакванията са да се спестяват по 750 000 лв. годишно.
Предложенията са записани в промените в Наредба No 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, изготвени от здравното министерство. Проектодокументът е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. В него е записано за препаратите, отпускани с протоколи, при наличие на алтернатива, „да се предписва лекарственият продукт/лекарствената терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК". Мотивите на ведомството са ограничаване на разходите на НЗОК за лекарствени продукти, на фона на постоянното им увеличаване през последните години.

 

Експертите на ведомството смятат,

 

че предписването на най-разходно ефективна за НЗОК терапия, няма да доведе до доплащане от страна на пациента. Според тях това не означава най-евтината терапия. Няма знак на равенство между разходна ефективност и най-евтин медикамент, каза преди няколко месеца при обсъждане на идеята председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

 

В промените на наредбата се предвижда

 

да се удължи максималният срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение от 180 на 365 календарни дни. Целта е да се облекчи тежестта на административните процедури както за лекарите, така и за пациентите и служителите на РЗОК. Ще се промени и формулярът на протокола.

 

Идеите за избиране на терапия

 

с най-голяма разходна ефективност за НЗОК се обсъждат отдавна в обществото, разисквани са включително и между управителя на фонда д-р Дечо Дечев и представители на фармацевтичните компании, които произвеждат биологични медикаменти. Ако министерството и касата ги наложат, ще бъдат засегнати хората с псориазис, Болест на Крон, Улцерозен колит, Болест на Бехтерев, ювенилен артрит, псориатричен артрит, серопозитивен артрит.

 

Биологичните лекарства са много

 

ефективни, но и много скъпи. Терапията излиза приблизително около 10 000 лв. на човек. Затова пациентите вече обявиха, че ако им се наложи да доплащат, това едва ли ще им бъде по силите. Например, ако на някой болен му е изписано лечение с по-скъп медикамент, ще трябва да си доплати разликата или тя да се поеме от фармакомпанията.

 

Предложените промени влизат

 

в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник" относно принципите за разходната ефективност на лекарствените продукти и от 1 януари 2020 г., за протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти. Целта е от една страна процесите, свързани с тях, да се доразвият в НРД, а от друга страна - да се осигури технологично време за отразяването им в информационните системи на НЗОК, са аргументите на министерството.Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

Семействата на децата с това заболяване искат държавата да поеме кислородотерапията
Равносметка за лечението на Хепатит С

Равносметка за лечението на Хепатит С

Възможно ли е да елиминираме болестта у нас, е темата на дебата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Детето е със спинална мускулна атрофия, терапията се извършва в УМБАЛ „Свети Георги"
1 2 3 4 5 ... 119 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019