мерки

Нови правила за биологичните лекарства

19-04-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Нови правила за биологичните лекарстваОчакванията са касата да спестява 750 000 лв. годишно, пресметна здравното министерство
Нови правила, по които да се реимбурсират биологичните лекарства, предлага здравното министерство. Става въпрос за модерните терапии при гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания. Предвижда се при тях фондът да покрива по-евтината терапия за всяка диагноза, ако тя е със същия ефект, като по-скъпите. По този начин ще се намалят разходите, като очакванията са да се спестяват по 750 000 лв. годишно.
Предложенията са записани в промените в Наредба No 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, изготвени от здравното министерство. Проектодокументът е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. В него е записано за препаратите, отпускани с протоколи, при наличие на алтернатива, „да се предписва лекарственият продукт/лекарствената терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК". Мотивите на ведомството са ограничаване на разходите на НЗОК за лекарствени продукти, на фона на постоянното им увеличаване през последните години.

 

Експертите на ведомството смятат,

 

че предписването на най-разходно ефективна за НЗОК терапия, няма да доведе до доплащане от страна на пациента. Според тях това не означава най-евтината терапия. Няма знак на равенство между разходна ефективност и най-евтин медикамент, каза преди няколко месеца при обсъждане на идеята председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

 

В промените на наредбата се предвижда

 

да се удължи максималният срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение от 180 на 365 календарни дни. Целта е да се облекчи тежестта на административните процедури както за лекарите, така и за пациентите и служителите на РЗОК. Ще се промени и формулярът на протокола.

 

Идеите за избиране на терапия

 

с най-голяма разходна ефективност за НЗОК се обсъждат отдавна в обществото, разисквани са включително и между управителя на фонда д-р Дечо Дечев и представители на фармацевтичните компании, които произвеждат биологични медикаменти. Ако министерството и касата ги наложат, ще бъдат засегнати хората с псориазис, Болест на Крон, Улцерозен колит, Болест на Бехтерев, ювенилен артрит, псориатричен артрит, серопозитивен артрит.

 

Биологичните лекарства са много

 

ефективни, но и много скъпи. Терапията излиза приблизително около 10 000 лв. на човек. Затова пациентите вече обявиха, че ако им се наложи да доплащат, това едва ли ще им бъде по силите. Например, ако на някой болен му е изписано лечение с по-скъп медикамент, ще трябва да си доплати разликата или тя да се поеме от фармакомпанията.

 

Предложените промени влизат

 

в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник" относно принципите за разходната ефективност на лекарствените продукти и от 1 януари 2020 г., за протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти. Целта е от една страна процесите, свързани с тях, да се доразвият в НРД, а от друга страна - да се осигури технологично време за отразяването им в информационните системи на НЗОК, са аргументите на министерството.Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Ще заложим процент за труд в клиничните пътеки

Параметрите в бюджета за НЗОК за 2020 година вече са ясни. Предвидени са 395 млн. лв. повече. Как ще се отрази това увеличение на системата и достатъчно ли е то по отделните пера. Каква посока дава бюджетната рамка при предстоящите преговори за НРД и за какво ще настоява БЛС, попитахме неговият председател д-р Иван Маджаров.
Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Болници и лекарства с приоритет в бюджета

Парите за чужди здравни фондове драстично орязани, показва проекта за средствата, с които ще разполага НЗОК през 2020 г.
500 млн. повече за здраве догодина

500 млн. повече за здраве догодина

По бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, казва министър Ананиев
Повече пари за здраве през 2020 г.

Повече пари за здраве през 2020 г.

Увеличение от 395 милиона лева е заложено в бюджета на НЗОК
Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Окончателно отмениха наредбата за основния пакет

Това води до отпадане на правното основание за текстовете в НРД
Архитектите са против сградата за детска болница

Архитектите са против сградата за детска болница

Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер

Жена е забравена 6 часа в скенер

Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
1 2 3 4 5 ... 140 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019