мерки

Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

23-04-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Спестени са 100 млн. разходи за лекарства 10-12% от новите препарати не издържат оценката на здравните технологии и не достигат до плащане от НЗОК
Около 80-100 млн. лв. са спестени на здравното осигуряване за последните три години, откакто новите терапии подлежат на оценка на здравните технологии (ОЗТ). На практика това е икономията от лекарства, на които е отказано включване в позитивния списък, тъй като са оценени като недостатъчно ефективни. Това съобщи за clinica.bg проф. Петко Салчев, експерт от Националния център за обществено здраве, който през 2017 ръководеше Комисията за оценка на здравните технологии.
„Тези пари не са точно спестени, а просто обществото не е платило за продукти, които нямат достатъчно добър ефект, спрямо алтернативни лекарства, но в същото време са по-скъпи. Затова не се препоръчва тяхното реимбурсиране, а не защото са лоши", поясни професорът.

Той припомни, че от 1 април оценката на здравните технологии вече се прави от Националния съвет по цени и реимбурсиране. От въвеждането на ОТЗ през 2016 г. до сега средно по 40-45 медикамента на година са преминавали през комисията. Процедурата е със срок 90 дни, затова 15 от тях са останали за разглеждане по новия ред.

 

От всички кандидатстващи за ОЗТ

 

лекарстваq са отпаднали около 10-12%, за които е решено, че не се препоръчва да бъдат заплащани от обществени средства по различни причини. Останалите 85 - 90% са получили положителна оценка за включване в позитивния лекарствен списък.

„Процесът на оценка на здравните технологии е сложен, научен процес. Той дава препоръки, не казва плащайте или неплащайте тези лекарства. Освен сравняването на ползите за пациента, свързани с лечението, се прави и оценка на фармакоикономическите и други показатели", обясни проф. Салчев. В рамките на оценката се анализират терапевтичната ефективност, безопасността и разходната ефективност на даден медикамент.

 

Комисиите са съставени от лекари,

 

икономисти, фармацевти, статистици, юристи. Всеки независим експерт дава своето становище, като крайното решение е общо. Основно лекарствата, които са оценявани, са в областите онкология, хематология, кардиология, пулмология, ендокринология, ХИВ. Кандидатстват предимно иновативни продукти. Общият брой на експертите, ангажирани с процеса, е бил над 400 души, предимно хабилитирани лица, шефове на направления, каза проф. Салчев.

Той поясни, че ОЗТ не е само за лекарства. Прави се също за процедури и програми, свързани с лечението на пациентите. „В България стартирахме с оценката на лекарствата, като идеята беше за процедурите, програмите и за имплантите, процесът да бъде развит в бъдеще", допълни експертът. Засега на ОЗТ подлежат само лекарствените продукти.

 

Такава оценка се прилага

 

във всички държави в ЕС.

В края на този месец ще излезе отчета на комисията за тригодишния период, като в него ще се представят точните данни за свършеното. „Ще го изпратим до Министерствона здравеопазването и ще го качим на страница на НЦОЗА", подчерта проф. Салчев.Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
1 2 3 4 5 ... 185 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020