мерки

Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

23-04-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Спестени са 100 млн. разходи за лекарства 10-12% от новите препарати не издържат оценката на здравните технологии и не достигат до плащане от НЗОК
Около 80-100 млн. лв. са спестени на здравното осигуряване за последните три години, откакто новите терапии подлежат на оценка на здравните технологии (ОЗТ). На практика това е икономията от лекарства, на които е отказано включване в позитивния списък, тъй като са оценени като недостатъчно ефективни. Това съобщи за clinica.bg проф. Петко Салчев, експерт от Националния център за обществено здраве, който през 2017 ръководеше Комисията за оценка на здравните технологии.
„Тези пари не са точно спестени, а просто обществото не е платило за продукти, които нямат достатъчно добър ефект, спрямо алтернативни лекарства, но в същото време са по-скъпи. Затова не се препоръчва тяхното реимбурсиране, а не защото са лоши", поясни професорът.

Той припомни, че от 1 април оценката на здравните технологии вече се прави от Националния съвет по цени и реимбурсиране. От въвеждането на ОТЗ през 2016 г. до сега средно по 40-45 медикамента на година са преминавали през комисията. Процедурата е със срок 90 дни, затова 15 от тях са останали за разглеждане по новия ред.

 

От всички кандидатстващи за ОЗТ

 

лекарстваq са отпаднали около 10-12%, за които е решено, че не се препоръчва да бъдат заплащани от обществени средства по различни причини. Останалите 85 - 90% са получили положителна оценка за включване в позитивния лекарствен списък.

„Процесът на оценка на здравните технологии е сложен, научен процес. Той дава препоръки, не казва плащайте или неплащайте тези лекарства. Освен сравняването на ползите за пациента, свързани с лечението, се прави и оценка на фармакоикономическите и други показатели", обясни проф. Салчев. В рамките на оценката се анализират терапевтичната ефективност, безопасността и разходната ефективност на даден медикамент.

 

Комисиите са съставени от лекари,

 

икономисти, фармацевти, статистици, юристи. Всеки независим експерт дава своето становище, като крайното решение е общо. Основно лекарствата, които са оценявани, са в областите онкология, хематология, кардиология, пулмология, ендокринология, ХИВ. Кандидатстват предимно иновативни продукти. Общият брой на експертите, ангажирани с процеса, е бил над 400 души, предимно хабилитирани лица, шефове на направления, каза проф. Салчев.

Той поясни, че ОЗТ не е само за лекарства. Прави се също за процедури и програми, свързани с лечението на пациентите. „В България стартирахме с оценката на лекарствата, като идеята беше за процедурите, програмите и за имплантите, процесът да бъде развит в бъдеще", допълни експертът. Засега на ОЗТ подлежат само лекарствените продукти.

 

Такава оценка се прилага

 

във всички държави в ЕС.

В края на този месец ще излезе отчета на комисията за тригодишния период, като в него ще се представят точните данни за свършеното. „Ще го изпратим до Министерствона здравеопазването и ще го качим на страница на НЦОЗА", подчерта проф. Салчев.Промени в съсловния закон на фармацевтите

Промени в съсловния закон на фармацевтите

Избират 1 делегат на 15 членове за Конгреса на БФС, става ясно от предложенията за изменения между първо и второ четене
Препоръки за лекарства в още 4 специалности

Препоръки за лекарства в още 4 специалности

МЗ публикува нови фармако-терапевтични ръководства за обществено обсъждане
Няма да се променя основният пакет

Няма да се променя основният пакет

Стартираме остойностяването на медицинските услуги, каза зам.-министър Начева
Сестрите си правят здравен синдикат

Сестрите си правят здравен синдикат

Протестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
1 2 3 4 5 ... 120 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019