мерки

Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

23-04-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Спестени са 100 млн. разходи за лекарства 10-12% от новите препарати не издържат оценката на здравните технологии и не достигат до плащане от НЗОК
Около 80-100 млн. лв. са спестени на здравното осигуряване за последните три години, откакто новите терапии подлежат на оценка на здравните технологии (ОЗТ). На практика това е икономията от лекарства, на които е отказано включване в позитивния списък, тъй като са оценени като недостатъчно ефективни. Това съобщи за clinica.bg проф. Петко Салчев, експерт от Националния център за обществено здраве, който през 2017 ръководеше Комисията за оценка на здравните технологии.
„Тези пари не са точно спестени, а просто обществото не е платило за продукти, които нямат достатъчно добър ефект, спрямо алтернативни лекарства, но в същото време са по-скъпи. Затова не се препоръчва тяхното реимбурсиране, а не защото са лоши", поясни професорът.

Той припомни, че от 1 април оценката на здравните технологии вече се прави от Националния съвет по цени и реимбурсиране. От въвеждането на ОТЗ през 2016 г. до сега средно по 40-45 медикамента на година са преминавали през комисията. Процедурата е със срок 90 дни, затова 15 от тях са останали за разглеждане по новия ред.

 

От всички кандидатстващи за ОЗТ

 

лекарстваq са отпаднали около 10-12%, за които е решено, че не се препоръчва да бъдат заплащани от обществени средства по различни причини. Останалите 85 - 90% са получили положителна оценка за включване в позитивния лекарствен списък.

„Процесът на оценка на здравните технологии е сложен, научен процес. Той дава препоръки, не казва плащайте или неплащайте тези лекарства. Освен сравняването на ползите за пациента, свързани с лечението, се прави и оценка на фармакоикономическите и други показатели", обясни проф. Салчев. В рамките на оценката се анализират терапевтичната ефективност, безопасността и разходната ефективност на даден медикамент.

 

Комисиите са съставени от лекари,

 

икономисти, фармацевти, статистици, юристи. Всеки независим експерт дава своето становище, като крайното решение е общо. Основно лекарствата, които са оценявани, са в областите онкология, хематология, кардиология, пулмология, ендокринология, ХИВ. Кандидатстват предимно иновативни продукти. Общият брой на експертите, ангажирани с процеса, е бил над 400 души, предимно хабилитирани лица, шефове на направления, каза проф. Салчев.

Той поясни, че ОЗТ не е само за лекарства. Прави се също за процедури и програми, свързани с лечението на пациентите. „В България стартирахме с оценката на лекарствата, като идеята беше за процедурите, програмите и за имплантите, процесът да бъде развит в бъдеще", допълни експертът. Засега на ОЗТ подлежат само лекарствените продукти.

 

Такава оценка се прилага

 

във всички държави в ЕС.

В края на този месец ще излезе отчета на комисията за тригодишния период, като в него ще се представят точните данни за свършеното. „Ще го изпратим до Министерствона здравеопазването и ще го качим на страница на НЦОЗА", подчерта проф. Салчев.Питат Ананиев за заплатите на сестрите

Питат Ананиев за заплатите на сестрите

Във Видинската болница получават по 50 ст. на дежурство и нямат ДМС, казва депутатът Красимир Богданов в писмен въпрос до министър Кирил Ананиев
ИАТ влезе официално в „Медицински надзор“

ИАТ влезе официално в „Медицински надзор“

Предвижда се в кратки срокове да се плаща на екипите, участвали в трансплантациите
Жалби за лекарства и протези

Жалби за лекарства и протези

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа тази седмица и оплакване на хора с увреждания от умните светофари
100 млн. за новата детска болница

100 млн. за новата детска болница

В началото на есента се предвижда да започне реалното строителство, каза министър Кирил Ананиев
65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
1 2 3 4 5 ... 105 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019