лица

Лекарят, който спасява ангели

19-04-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Лекарят, който спасява ангелиДа лекуваш деца не е просто предизвикателство, то е голямо удоволствие, казва доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия в Пирогов
Той е трето поколение лекар и трето поколение хирург. Докато дядо му и баща му са се грижили за здравето на възрастните, доц. Христо Шивачев е прегърнал мисията да спасява ангели- най-малките пациенти у нас.
Роден е в Стара Загора, но е живял в Монтана. В Стара Загора се връща заваканциите. Може би, за това определя тези моменти, като най-хубавите дни от детството си. С усмивка прави сравнението, че днешните малчуганите не излизат от вкъщи дори, за да играят, а в неговото детство, заради игрите не им се е искало да се прибират.

 

Разказва, че винаги е искал да бъде лекар

и то хирург. Това сякаш му е генетично заложено, защото магията на медицината се предава от поколение на поколение в неговия род. Дядо му е бил лекар, баща му също. И двамата са били хирурзи. Едният - уролог, а другият- лицевочелюстен хирург. Доц. Шивачев, обаче е избрал да оперира деца.

Започнал е работа още като студент

Съвместявал е следването с работа. Бил е и санитар и сестра в студетнските години. Първата му работа като доктор е била на линейка, в 26 поликлиника. За тази една година говори, като за школа. Защото медикът в линейката е можел да разчита предимно на собствените си знания и умения. Зад гърба му не е стояла голямата болница. Решенията е взимал на минутата. А когато те са били правилни и точни, това е било единствено в полза на пациента. От медицината на колела, докторът влиза в най-голямата спешна болница в страната- Пирогов. Един основен курс го влюбва в детската хирургия.

Работата с малките пациенти

определя не просто, като голямо предизвикателство, а като голямо удоволствие. Помни първата операция, на херния. И вкуса на удоволствието след това, че се е справил добре. После се занизват дни и нощи в операционната, време в което всеки разрез, всяка стъпка в оперативния подход, всеки шев дори, се записват в съзнанието му, за да може да везме най-доброто и да изгради своя личен почерк на блестящ хирург. Казва, че всеки случай на пациент е лично преживян. От мъката на родителя, през усмивката на детето, което напуска здраво отделението.Точно тези детски усмивки и това топло изпращане са най-голямата му награда, защото няма нищо по-ценно от това да върнеш здравето на един мъник, щастието на едни родители да прегънат дете си и бъдещето на едно семейство да бъдат заедно.

Хобито на доц. Шивачев е риболовът

не му остава много време, за да го практикува, но казва, че вече е хванал златната рибка, защото работи това, което харесва и има най-прекрасното семейство. Доц. Шивачев е щастив баща с две красиви дъщери, макар че нито една от тях не е тръгнала по бащината пътека, това не го натъжава. Той е кръстен на дядо си Христо, съжалява че си е отишъл твърде рано и това е попречило да му предаде мъдростите от живота. Открил е обаче, собствената- да прави всичко със сърце. Споделя обаче, че лекарската професия в годините е била много принизявана, затова и не е лесно да си лекар в България. Нито пък е лесно днес, на младите медици, на които им се налага да работят в агресивна среда. Споделя, че му е минавало му през ума да замине да работи в чужбина, още повече че е имал и предложение за това, но е избрал да остане. На младите лекари доц. Шивачев, казва да не мислят, че ще е леко. Защото за изграждането на един хирург са нужни между 10 и 15 години, които никак не са леки, но че си струва. Всеки ден пристъпва към проблемите с мисълта, че ще направи, каквото трябва.

След всяка операция

се среща с родителите на малките ангелчета, за им каже как е минало всичко. Казва, че най-трудно е, когато трябва да съобщи лоша новина. В момента в отделението има пациенти с тежки диагнози- такива с вродени малформации и такива с онкологични заболявания. Не липсват и деца с травматични увреди. Това, което най-много цени е здравето, защото всичко друго се постига. От работният ден се разтоварва с разходки и споделя, че за много неща не му стига времето. Вероятно за това един роман на нощното шкафче продължава да чака да бъде дочетен.Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Ловец на успехи

Ловец на успехи

Русенци сме особена порода хора, винаги си помагаме, казва д-р Мария Димитрова
Да посрещаш живота е привилегия

Да посрещаш живота е привилегия

Удовлетворението идва от радостта в очите на майките, когато си им помогнал да родят бебето си, казва д-р Пенков
Превърнал професията си в живот

Превърнал професията си в живот

За мен не е важно да съм известен, а да съм добър и да оставя нещо след себе си, казва д-р Иван Мартинов
Да правиш китки за обич

Да правиш китки за обич

Сбъднала съм професионалната си мечта да бъда операционна акушерка, казва Михаела Мишева
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019