Край на двойния стандарт при храните в ЕС

17-04-2019 15:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
Европарламентът забрани двойния стандарт при храните. Евродепутатите приеха „Новия търговски механизъм за потребителите" на последното си пленарно заседание. Той обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика.
Докладът относно по-доброто прилагане и модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС беше гласуван съответно с 474 гласа „за", 163 „против" и 14 „въздържал се".

Промените забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и

 

позволят налагането на санкции за нарушителите

 

(не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя).

Това е много сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз. До края на 2017 г. както на национално ниво у нас, така и на европейско се отричаше съществуването на подобен проблем. „Днес

 

европейските институции показаха,

 

че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании", коментира омбудсмана Мая Манолова, която беше активна в битката срещу двойните стандарти при храните. Тя обяви днешното гласуване като голяма победа за България.

 

„Благодаря на всички, които се включиха

 

в битката срещу двойните стандарти при храните в ЕС. Показахме на Европа, че и ние можем да бъдем големи и да участваме активно в политиките на Съюза. Показахме и на българските граждани как институциите в България могат да работят заедно за една справедлива кауза – да защитят достойнството и интереса им", каза Манолова.



Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са  замърсени с бактерии

Салатите са замърсени с бактерии

 61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019