недоволство

Педиатрията на протест, въпреки срещата в МЗ

16-04-2019 13:18
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Педиатрията на протест, въпреки срещата в МЗДъното ни се вижда като небе, каза д-р Владимиров, СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“
Протест на медиците от Педиатрията ще има, въпреки срещата със здравния министър Кирил Ананиев утре. Това съобщи за clinica.bg д-р Антон Владимиров от клиниката по пулмология и интензивно лечение в СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев" . Протестът ще се проведе в двора на болницата на 18 април. Основните искания са специален статут на болницата, отпадане на лимитите за хоспитализации и увеличаване на заплатите на персонала.
Липсата на сестри, които да попълнят графиците отключва недоволството на лекарите, от болницата. Проблемите са много, трупани са с години и за тях никой не е мълчал, каза д-р Владимиров. „Просто спазвахме протоколът. Изложихме проблемите първо пред ръководството на болницата. Поискахме и среща с министерството. Направихме и петиция, а месец след като изпратихме писмото до МЗ, те решиха да ни приемат, утре в 13 часа", обясни той.

 

В Клиниката по пулмология

 

и интензивно лечение, в момента две сестри пенсионерки крепят графика. Клиниката се състои от две отделения, което означава, че във всяко едно от тях трябва да има по сестра на дежурство. За да работи Клиниката нормално, сестрите  които са на щат трябва да са 12. Те обаче отдавна не са толкова. Напуснали са заради натоварените дежурства, които са часове над допустимото и заради ниските заплати. Ръководство е успяло да убеди да дойдат две сестри, които да спасят положението, каза медика.

 

Две са нещата, които очакват

 

от утрешната среща с министър Ананиев. Едното е да се започне работа за промяна на статута на болницата. „Защото това е единствената детска специализирана болница България. Надяваме се тя да бъде и ядрото на бъдещето лечебно заведение за деца , ако тя се случи. В състава ни има уникални клиники, които ги няма никъде другаде в България- Клиника по гастроентерология, по ревматология, по еднокринология и диабет и клинична генетика. Нито една друга университетска болница не разполага с такива клиники. Затова медиците настояват за специален статут на болницата. Тя да бъде като Спешните центрове, като хематологиите, да имаме отделно финансиране, освен от НЗОК и от МЗ. Министерството да финансира детското здравеопазване в тази й част като специализирана болница с отделен бюджет", обясни още д-р Владимиров.

 

Да отпаднат лимитите

 

в болничното детското здравеопазване за университетските болници е другото искане. "Да отпадне това безумно кодиране на леглата, което наложи касата", призова още медикът. Проблемът се корени в това, че лечебното заведение няма право да надвишава приема на пациенти в дадена клиника от определения брой легла за пациенти със съответната диагноза. Така на практика излиза, че ако в отделението по ревматология има 10 легла, на тях могат да бъдат приемани само деца с ревматологични диагнози. Ако в Клиниката по пулмология има 6 легла, те са само за малчугани с пулмологични заболявания. И ако всичките 6 легла са пълни, а се появи седми пациент с пулмологична диагноза, той трябва да бъде върнат.

 

„До момента деца не са връщани,

 

те са настанявани в Клиники, където в момента има свободни легла и така децата са били лекувани. С влизането в сила на новите правила, това не може да се случи. Ако въпреки това ние приемем за лечение, то ще бъде за сметка на болница, касата не плаща за лечението му", заяви д-р Владимиров. И последното искане е за достойни заплати, които могат да се случат, само ако предишните искания станат факт. За утрешната среща, казва че не са оптимисти, но въпреки това надежда за положителни изненадани имат. Протестът не се отменят, защото и обществото трябва да разбере за пробелемите в лечебното заведение, категорични са организаторите.Новата детска болница ще се строи по стария договор

Новата детска болница ще се строи по стария договор

Ананиев продължава да смята, че изоставеното скеле е правилният вариант
Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати

НЗОК все още не плаща кислородните апарати

Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация

Пишат критерии за мозъчната стимулация

Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
1 2 3 4 5 ... 216 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020