Мерки

Четири фармакомпании ще съдят НЗОК

15-04-2019 12:42
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Четири фармакомпании ще съдят НЗОКФирмите се жалват от нарушаване принципите на конкуренцияга, се вижда от стенограмата на Надзора на Касата
Четири американски фармацевтични компании ще жалят пред съда договорите си с НЗОК, тъй като според тях осигурителната институция е нарушила принципа на конкуренцията. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 1 април.
„С д-р Дечев имахме среща с представители на генеричните и иновативните компании. Те подкрепиха принципа на разпределение на бюджета за лекарства в трите групи, съответно – за домашно лечение, за лечение по протоколи и за онкологично лечение. Сега създаваме организация за преговори с всяка една от фирмите за договаряне на отстъпките така, както е описано", казва председателят на Надзора Жени Начева. Обяснението й е по повод разпределението на 31 млн. лв. за лекарства. Д-р Дечо Дечев допълва, че компаниите са казали, че ще подпишат, но четири от тях „ще се жалят" за липса на конкуренция. Другата причина е, че никой не им давал гаранция, че 2020 г. в бюджета ще да има ръст на парите за лекарствата. Според шефа на НЗОК на практика няма причина за жалбите в съда. Той пояснява, че от касата са пропуснали да извадят от общата заложена сума двата лева, които се дават на аптеките. „Другият казус е свързан с разхода за диетични храни, които също не са предвидени.

Става дума за около 16 млн. лв.

допълнително за лекарствата за домашно лечение и около 2,5 млн. лв. за диетичните, но аз си мисля, че там ще има спад, няма да има повишение на разходите", допълва д-р Дечев. Според него има проблем при редките заболявания, които по думите му отдавна е трябвало да отидат към здравното министерство Д-р Дечев изразява мнението си, че при тях има риск с бюджета, защото лекарствата са много скъпи. Той дава примр, че ако една фирма има един продукт и едно дете с такова заболяване, но се появи тази година още едно – лечението трябва да поеме фирмата. „Печелившата формула сега за един производител е да прави т. нар. персонализирани терапии.

За всеки един пациент индивидуална терапия.

И всяка една такава ще попада в групата на редките заболявания. Ти отиваш и ти правят персонална терапия за теб", казва д-р Дечев. Д-р Иван Кокалов, представител на синдикатите в Надзора обаче подчертава, че не трябва да се бъркат редките болести с персонализираното лечение. „Рядко заболяване според тяхната формула е един болен на 2000 души. Представи си го на 7 милиона – под 3 500 човека, ако боледуват, вече се води рядко. А 3 500 човека с тези терапии, които са по 7-8 хиляди и кусур, прави сметка само какъв разход ще ти е", отговяра д-р Дечев.


„Трябва да излезем с предложение финансирането

на редките заболявания да мине към Министерството на здравеопазването. Иначе ние го правим в този си кръг и остава тук. Ако е решение и ако е предложение, да го направим като хората и да искаме да се гледа, защото сега ще започне да се прави бюджетът за следващата година, така че имаме шансове да се включи", казва представителят на работодателит в Надзора Григор Димитров.

От стенограмата на Надзорния съвет става ясно още, че IT дирекцията на НЗОК има нов шеф - Гергана Ненчовска. На нея е възложено в срок до 1 месец да представи визия за развитие на Информационната система на касата. Иначе, както clinica.bg вече писа, НС на НЗОК си гласува 5 млн. лв. капиталови разходи, като половината от тях са за сървъри за регионалните каси и за смяна на старите компютри.

Ръководството на касата изразява

задоволството си, че в резултат на договорените от НЗОК по-ниски цени за медицински изделия, се плащат по-големи количества изделия срещу по-малко средства. „Ако вземем реализирания обем брой изделия през 2018 г., умножаваме ги по цените за 2019 г. и излиза, че бихме платили с 5.5 млн. лв. по-малко за пет месеца", прави сметка управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той подчертава, че тази година определена група медицински изделия ще се заплащат 100% директно на доставчик, което означавало, че пациентите няма да дават пари допълнително. Освен това в тези групи изделия са постигнати по-ниски цени.

Д-р Дечев отчита, че благодарение на заплащаната от касата съвременна терапия на хепатит С, броят на болните непрекъснато намалява, тъй като при нея има пълно излекуване Влизат обаче няколко нови медикаменти, с по-малко странични действия, без да се повишават разходите на Касата, казва управителят на институцшията. Той допълва, че миналата година с иновативните препарати са лекувани 800 души, а очакванията са тази година те да са 650.Гарантират лекарствата при кръвоизливи

Гарантират лекарствата при кръвоизливи

Всички разходи направени за тях през 2019 година ще са за сметка на бюджета на НЗОК, гласят промени в Наредба 10
МЗ даде 31.6 млн. лв. аванс на болниците

МЗ даде 31.6 млн. лв. аванс на болниците

Субсидията е за спешна и психиатрична помощ, и за лечебните заведения в отдалечените региони
Приеха тарифите за откриване на болници

Приеха тарифите за откриване на болници

Размерът на държавните такси ще се събира от Изпълнителна агенция „Медицински надзор"
Приеха критериите за университетски болници

Приеха критериите за университетски болници

Ако искат да обучават студенти, трябва да имат определен брой хабилитирани преподаватели
МЗ въвежда ред при шарките

МЗ въвежда ред при шарките

В проекта на Наредба за залегнали инструкциите за борба с тях
Близо 2000 пациенти  са засегнати от кризата с изотопите

Близо 2000 пациенти са засегнати от кризата с изотопите

Това сочат прогнозите на МЗ, каза Бойко Пенков
Президентът подкрепил сестрите

Президентът подкрепил сестрите

Очаква се до дни Румен Радев да излезе с позиция по поставените проблеми
НЗОК платила 170 млн. лв. на болниците за март

НЗОК платила 170 млн. лв. на болниците за март

Касата се издължила на договорните си пртньори преди Великденските празници
Александровска поема изследванията с ПЕТ скенер

Александровска поема изследванията с ПЕТ скенер

Причината е липсата на радиофармацевтици за изследване на онкоболни със съмнение за метастази
Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

10-12% от новите препарати не издържат оценката на здравните технологии и не достигат до плащане от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 130 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019