Мерки

Започват проверки на агнешкото и яйцата

15-04-2019 10:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Започват проверки на агнешкото и яйцатаИнспекторите ще обикалят страната от днес, съобщиха от БАБХ
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна, съобщиха от БАБХ. Повод са предстоящите празници Великден и Гергьовден. Засилените проверки стартират днес - 15 април и ще продължат до 6 май.
Инспекторите от регионалните дирекции по безопасност на храните ще проверяват магазини, складове, заведения за обществено хранене, пазари и тържища. Проверките включват всички храни, които се предлагат на празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани, пресни зеленчуци и др. Ще се тестват и боите за яйца.

 

Инспекторите на БАБХ ще следят

и за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на годност, наличие на здравна маркировка на месото, точното етикетиране и маркиране на яйца. Ще се проверяват и документите на съответната стока.

За първи път специална маркировка ще показва на потребителите дали предлаганото агнешко е българско или вносно. Син печат върху месото ще означава, че то е родно производство, а червената маркировка – че е от чужбина. Печатите ще се поставят така, че всяко парче от месото да има съответната маркировка.


Предвиждат се извънредни проверки и

на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията им, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ. При необходимост в проверките ще оказват съдействие и представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР).

Целта на извънредните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни по време на празниците, подчертават от БАБХ. Ще се реагира и на сигнали на потребители.ЕК намалява трансмазнините в храните

ЕК намалява трансмазнините в храните

Новата регулация влиза в сила от април 2021 г.
ЕС директива ни пази от рак

ЕС директива ни пази от рак

Документът подобрява условията на труд за повече от 1 млн. работници в Европа
Забраниха пушенето на наргилета на закрито

Забраниха пушенето на наргилета на закрито

Няма да се продават на децата смеси за водна лула, решиха депутатите

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019