празник

11 лекари се грижат за пилотите у нас

12-04-2019 06:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
11 лекари се грижат за пилотите у насТе отговорят за летците от гражданската авиация, каза д-р Николай Райнов
На 12 април отбелязваме Деня на авиацията и космонавтиката. Тази година той е по-специален, защото се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Точно в 11 часа той ще бъде на Терминал 1 в Клуба на авиацията, за да се срещне с ученици и да им разкаже за професията. А в този ден ние потърсихме медиците, които се грижат за здравето и добрата форма на пилотите.
Д-р Николай Райнов е президент на Българска асоциация по авиационна и космическа медицина и психология у нас. Той е ръководител и на екипа медици, които работят в Авиационнния медицински център в София.

 

Да си авиационен медик е нещо

изключително, защото пациентите ти преди всичко са здрави хора, казва д-р Райнов. В авиацията има много строги медицински критерии за подбор на тези, които искат да упражняват професията пилот. А медиците, които зорко следят за тяхната летателната годност работят в специални авиомедицински центрове. Тези които обслужват гражданаската авиация са на Летище - София, а тези които се грижат за военната авиация са във ВМА.

Всеки един лекар, независимо от специалността

си може да стане авиационен медик, стига да премине през обучение към Асоциацията по авиационна и космическа медицина и психология. Тя е призната от европейска страна, като място за обучение на авиационни лекари. Курсът е с продължителност от три месеца. След това обучение, медиците получават лиценз, че могат да преглеждат пилоти и да им дават разшение да летят. Всеки пилот един път годишно минава през сериозен медински чек, разказва докторът. Те се преглеждат от различни специалисти - УНГ, невролог, офталмолог, хирург, ортопед, а жените и от гинеколог. Правят им се и редица изследвания, като пълна кръвна картина и елекрокардиограма.

Отделно към Авиомедицинския център

има лаборатория по авиационна психология и те биват преглеждани и там. Това е много важно, казва докторът, защото пилотите трябва да бъдат в добро писихическо състояние. Когато станат някакви инциденти със самолети, какъвто беше случаят с немския самолет, който се заби в Алпите, тогава се сещаме за тези важни специалисти. Тогава се оказа, че един от пилотите не е бил добре и е взимал най-различни психотропни лекарства. Тук е изкуството на психолога да усети, че пилотът има проблем и да се намеси, преди да е станало късно.

Нашата основна цел е авиационната

безопасност, а тя се гарантира чрез здравето на пилота. В нашия медицински център работят 11 лекари от различни специалности, уточнява медикът. Само трима от тях сме оторизирани, като авиомедицински експерти и макар, че пилотите се преглеждат от всички специалисти, един от нас тримата полага финалния подпис и печат, под документа за летателна годност. Това е отговорност и то голяма. Специалност авиационна медицина има и по света, но у нас всеки лекар, след преминаване през обучителните курсове може да работи, като авиационен експерт. Малко са лекарите, които работят в сферата на авиацията и това е обяснимо, защото пилотите не са чак толкова много, че да има нужда от повече медицински персонал и от повече центърове, затова и той е само един. Навремето правехме по 5 хиляди прегледа годишно, сега те са наполовина. Вече 34 години работя в този център и продължавам да горя в професията. Авиацията е магия. Както казват пилотите, като ти влезе керосин в сърцето, трудно излиза.

С напредването на възрастта на всеки

човек му се появават болести. Нормално е малко зрението да отслабне, леко движение в кръвното налягане да има. За пилотите обаче, това трябва да е добре контролирано. За нас авиационните  медици, най-трудната част от работата ни е да преценим, в кой момент новопоявило се такова отклонение ще прерастне в по-голямо и тогава спираме пилота от летене. В момента е разрешено да се лети до 65 години. Японците пък сега въведоха 72 години да летят техните пилоти. Но те не са членове на европейската авиация, така че могат да си следват техни правила. Все повече жени пилоти има у нас, които карат най-големите самолети Ербъс 320 и те се справят отлично, някои дори казват, че го правят по-добре и от мъжете. На пациентите ни по случай празника желая здраве и добра кондиция!Гарантират лекарствата при кръвоизливи

Гарантират лекарствата при кръвоизливи

Всички разходи направени за тях през 2019 година ще са за сметка на бюджета на НЗОК, гласят промени в Наредба 10
МЗ даде 31.6 млн. лв. аванс на болниците

МЗ даде 31.6 млн. лв. аванс на болниците

Субсидията е за спешна и психиатрична помощ, и за лечебните заведения в отдалечените региони
Приеха тарифите за откриване на болници

Приеха тарифите за откриване на болници

Размерът на държавните такси ще се събира от Изпълнителна агенция „Медицински надзор"
Приеха критериите за университетски болници

Приеха критериите за университетски болници

Ако искат да обучават студенти, трябва да имат определен брой хабилитирани преподаватели
МЗ въвежда ред при шарките

МЗ въвежда ред при шарките

В проекта на Наредба за залегнали инструкциите за борба с тях
Близо 2000 пациенти  са засегнати от кризата с изотопите

Близо 2000 пациенти са засегнати от кризата с изотопите

Това сочат прогнозите на МЗ, каза Бойко Пенков
Президентът подкрепил сестрите

Президентът подкрепил сестрите

Очаква се до дни Румен Радев да излезе с позиция по поставените проблеми
НЗОК платила 170 млн. лв. на болниците за март

НЗОК платила 170 млн. лв. на болниците за март

Касата се издължила на договорните си пртньори преди Великденските празници
Александровска поема изследванията с ПЕТ скенер

Александровска поема изследванията с ПЕТ скенер

Причината е липсата на радиофармацевтици за изследване на онкоболни със съмнение за метастази
Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

Спестени са 100 млн. разходи за лекарства

10-12% от новите препарати не издържат оценката на здравните технологии и не достигат до плащане от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 130 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019