лекарства

Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

11-04-2019 12:34
Clinica.bg

press@clinica.bg
Препоръки за лекарствата в още 4 специалностиМЗ публикува фармако-терапевтичните ръководства за онкология, УНГ, хематология и инфекциозни заболявания
Четири нови фармако-терапевтични ръководства е публикувало за обсъждане здравното министерство. Те съдържат препоръки за лечение в областите онкология, УНГ, хематология и инфекциозни заболявания. Предстои съгласуването им с експертените съвети по медицинска специалност, подчертават от МЗ.
В последно време ведомството наваксва с броя на изготвените наръчници, но крайният срок беше 31 март, а все още има специалности, в които те не са написани. Причините за разработване на проектите са свързани с необходимостта от определяне на лекарствената терапия за съответното заболявание, на критериите за оценка на резултата от лечението и алгоритмите за включване на лекарствените продукти, пише в мотивите на министерството.

 

В наръчника за лечение на инфекциозни

 

заболявания са описани конкретно какви изследвания трябва да бъдат направени при диагностиката и лечението на HIV, инфекции на централната нервна система, респираторния тракт и вирусни хепатити. Определен е алгоритъмът на лечение, включително и възможните лекарствени взаимодействия. Описани са критериите, по които трябва да се избира подходящия лекарствен продукт. Поектът на ръководство по медицинска онкология съдържа правилата за лечение на различните видове мозъчни тумори, карцином на щитовидна жлеза, на гърда, на бъбрек, на дебело и право черво и на цялата патология в тази област.

 

Очакваният резултат от прилагането

 

на препоръките е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването на лекарства, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с онкологичнизаболявания, пише в мотивите.

Следващият проект включва всички болести на носа и гърлото, като отново са описани всички възможни препарати и препоръките за използването им. Във фармако-терапевтичното ръководство по „Хематология" се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на заболяванията на кръвта, кръвотворните органи и органите на лимфната система, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия, аргументират се от здравното ведомство. Според авторите основната цел е да се гарантира достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с нужните лекарствени продукти.Д-р Красимира Чемишанска е новият шеф на ARPharM

Д-р Красимира Чемишанска е новият шеф на ARPharM

Изпълнителният директор на Амджен България ще ръководи Асоциацията следващите две години
Коригират съсловния закон на фармацевтите

Коригират съсловния закон на фармацевтите

Целта е да се уточнят правилата, по които ще работи БФС
Заловиха нашенец пренасящ лекарство

Заловиха нашенец пренасящ лекарство

Открити са 63 опаковки с хормон на растежа в тайник на автомобил
Признание за работата на ИАЛ

Признание за работата на ИАЛ

Инспекциите по Добра производствена практика във фармацевтичния сектор у нас, са еквивалетнти на тези в САЩ
50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

Те ще заместят химиотерапията, показва проучване за промяната на грижата за пациента
Липсват специфични лекарства за деца

Липсват специфични лекарства за деца

В областта на педиатричните лекарствени форми има огромни проблеми и те са от много години. Характерни са не само за България, а за цяла Европа и в световен мащаб. Основният е свързан с това, че липсват специфични лекарствени продукти, които да са приготвени за деца. Това каза за clinica.bg проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми.
1700 нежелани реакции от лекарства

1700 нежелани реакции от лекарства

Докладваните случаи са двойно повече през 2018 година, причината е новото законодателство, според което по-улеснено се съобщават и несериозни реакции, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ
Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Драстично намаление с 42.2% при производството на тютюневи изделия отчита НСИ
Възстановяват правенето на лекарства в аптеките

Възстановяват правенето на лекарства в аптеките

3D принтирани таблетки се включват в персонализираното лечение на децата, каза проф. Милен Димитров
1 2 3 4 5 ... 56 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019