идея

Адронен ускорител ще лекува рак

11-04-2019 06:11
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Адронен ускорител ще лекува ракВъзражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Предложение за изграждане на протонен център за лечение в Онкоболницата в София ще разгледа днес здравната комисия в парламента. На заседанието депутатите ще обсъдят и доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова.
Идеята за построяването у нас на протонен онкоцентър, чийто ускорител ще атакува рака с протони и леки йони, е доста стара. За нея се заговори още през 2014 г. по повод 60-годишнината на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). На представянето й присъства и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер.

 

Тогава беше лансиран проект

 

на група физици и медици, с ръководител доц. Литов. Целта беше центърът да може да лекува 1500 пациенти годишно. Цената му бе изчислена на 150 млн. евро, като се очакваше те да дойдат от еврофондовете, а срокът за изпълнение – 7 години. По това време се твърдеше, че курс лечение на българин в чужбина излиза около 50 000 евро, у нас щял да струва 15 000 евро. Предимството на лечението е, че протонните лъчи атакуват само болното място. Ако туморът е разположен дълбоко в тялото, се увеличава енергията на протоните, за да се стигне до необходимата дълбочина, без да се нараняват околните тъкани.

 

Две години по-късно темата

 

за построяването на център, който ще използва адронна терапия за лечение на ракови заболявания, се появи отново. През 2016 г. беше сформирана и работна група, която да проучи възможностите. Резултатите не бяха обявени. Сега, какъв е поредният вариант, ще стане ясно от заседанието в парламента.

Такива центрове има в САЩ, Япония, в Италия, Германия и в други страни. Ако успеем да построим такъв и в България, очакванията са тук да се лекуват пациенти от целия Балкански полуостров.

 

Най-интересното в доклада на омудсмана

 

Мая Манолова за 2018 г. пък е свързано с оплакванията на гражданите и протестите на майките от организацията „Системата ни убива". Жалбите в здравеопазването са 607 или с 23% повече от предходната 2017 г. и с 44% повече от тези през 2016 г., пише в отчета. Пациентите са недоволни от липсата на направления за специалист и изследвания, което ги кара да доплащат от джоба си.

За медиците и клиниките най-големият проблем са лимитите в болниците и извънболничната помощ.Какво трябва да знаем за множествения миелом?

Какво трябва да знаем за множествения миелом?

Това е хематологично онкологично заболяване, при което здравите кръвни клетки се изместват от болни

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

Наличието на съдов хирург в онкохирургията дава по–голям шанс за болния, казва проф. Панайот Куртев
Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, попитахме проф. Иван Гаврилов.
Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов.

Тайните на коварния меланом

Тайните на коварния меланом

Когато се каже меланом на кожата, най-често хората го свързват с ултравиолетовите лъчи на слънцето и с бенките. Но дали е толкова просто, отговаря проф. Георги Чернев.

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Ще поискаме подаването на информация за него да се вкара в клинична пътека, казва доц. Христо Хинков

Прецизността е ключова за раковия регистър

Прецизността е ключова за раковия регистър

Той е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на онкологичните заболявания, казват от СЗО

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Здравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за него

1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020