Коментар

50-те млн. са първа, но недостатъчна стъпка

10-04-2019 15:24
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
50-те млн. са първа, но недостатъчна стъпка Все още всичко е много сурово, сестрите имат разнопосочни искания, казва д-р Васислав Петров
Kaбинетът реши да отпусне допълнително до 50 млн. лв. към бюджета на МЗ. Така заплатите на медицинските сестри се очаква да бъдат повишени до 950 лв.Правителственото решение беше предшествано от поредица от протести на специалистите по здравни грижи. Как ще се отрази този допълнителен финансов поток в системата и ще реши ли проблемите попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници.
Отпуснатите средства са първа стъпка, но тя няма да е достатъчна. Все още не е ясно как ще се изразходват тези 50 млн. лв. По мои изчисления за нашата болница са необходими допълнително 200 хил. лв. всеки месец, за да мога да увелича заплатите на сестрите.

Отделно трябва да има увеличение и за лекарите,
аааа
не може те да получават по-малко от сестрите. Така сметките показват, че за болницата, която ръководя ми трябват 2 млн. годишно допълнително, за да мога да повиша заплатите по КТД на лекарите и специалистите по здравни грижи. Все още не мога да говоря категорично, защото не знам какво ще е разпределението, но съм убеден, че тези 50 млн. лв. няма да са достатъчно. Все още всичко е много сурово.

Тепърва очакваме да се запознаем с методиката,
аааа
за да можем да я тестваме. Тогава ще можем да бъдем по-точни в сметките за необходимите средства за достигане на увеличения на възнагражденията. Но предишните отпуснати 30 млн. лв. по никакъв начин не покриваха заложените суми в КТД. Всички болници обаче започнаха да покачват заплатите от различни нива. Всяко лечебно заведение предвиди някакво повишение. При повечето окръжни болници възнагражденията за медицинските сестри достигнаха до около 700 лв. с последното увеличение от 1 януари.

И колегите са повишили заплатите,
аааа
без да получат нито лев, а само защото са видели разчетите и са преценили, че щом се повишава минималната работна заплата, е редно да има увеличение и на заплатите на сестрите и лекарите.

Колкото до исканията на сестрите – те са разнопосочни – настояват за две минимални работни заплати, болниците да не са търговски дружества, да има нови съсловни организации. Според мен те трябва да седнат и да систематизират исканията си.

 

Не знам дали те ще бъдат удовлетворени,

 

ако достигнем сумите заложени в КТД, защото те държат на заплата от 1120 лв., а не на от 950 лв.

Но решението на правителството е крачка напред категорично. Още при обсъждането на новите здравни модели, които бяха предложени миналата година, позицията на Асоциацията беше, че ние подкрепяме модела, с който ще влязат нови пари, а не преразпределение на средствата. Т.е. ако парите останат същите както и да ги преразпределяме, те ще са малко. Ние смятаме, че парите в здравеопазването не са толкова много, колкото се твърди. Не сме съгласи, че се отделят големи суми, които ние изразходваме некомпетентно. Затова ние бяхме за модела с допълнително привличане на пари от застрахователите. Т.е. хората да плащат допълнителна застраховка, като това са свежи пари в системата, които да я подпомогнат.НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

Семействата на децата с това заболяване искат държавата да поеме кислородотерапията
Равносметка за лечението на Хепатит С

Равносметка за лечението на Хепатит С

Възможно ли е да елиминираме болестта у нас, е темата на дебата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Детето е със спинална мускулна атрофия, терапията се извършва в УМБАЛ „Свети Георги"
Болницата в Свищов с нов инжектор

Болницата в Свищов с нов инжектор

МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" излезе на печалба през първото полугодие, съобщават от лечебното заведение
Родители на деца с рак протестират пред МЗ

Родители на деца с рак протестират пред МЗ

Готвят се промени в наредбите, за да се осигуряват лекарства за три или шест месеца напред, казаха от МЗ
Световен учен на посещение в Александровска

Световен учен на посещение в Александровска

Нобеловият лауреат за медицина проф. Филип Шарп ще сподели за приложението на РНК интерференцията в лечението на пациенти с животозастрашаващи редки заболявания
Няма забрана за пушене на наргиле на закрито

Няма забрана за пушене на наргиле на закрито

Законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, каза Даниела Дариткова
Протест за децата с рак

Протест за децата с рак

Сдружението, което защитава правата им, настоява за бързи и ясни решения на проблемите
Отказът за лечение на дете в чужбина е дискриминация

Отказът за лечение на дете в чужбина е дискриминация

Решението е на Пловдивския административен съд, подлежи на обжалване пред ВАС
1 2 3 4 5 ... 153 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019