коментар

Продължаваме с протестите

10-04-2019 12:22
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Продължаваме с протеститеЗасега имаме само обещания и нищо конкретно не е изпълнено, казва Мая Илиева
Кабинетът ще отпусне 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Очакванията са с тях възнагражденията на специалистите по здравни грижи да стигнат до 950 лв. по колективен трудов договор. Това удовлетворява ли съсловието, попитахме Мая Илиева. Тя е един от организаторите на протестите.
Все още не съм се запознала подробно с информацията за това, че ще бъдат отпуснати 50 млн. лв. за заплатите на сестрите. Дано това да е наистина светлина в тунела. Проблемът е, че предишните обявени 30 млн. лв., все още не са разпределени в болниците и не се знае точно за какво ще отидат. Да се надяваме, че тези допълнителни пари вече наистина ще са за по-високи възнаграждения. И да се надяваме, че двете минимални заплати, които искаме, ще бъдат достигнати.

 

Ние обаче няма да спрем протестите,

 

защото исканията ни не са само за по-високи заплати. Това изрично го подчертаваме всеки път, но за съжаление се набляга само на възнагражденията. Може би си мислят, че в момента, който ни увеличат заплатите, ще спрем да протестираме. Не, няма да стане. Държим да бъдат изпълнени всички наши искания от декларацията ни. Включително има такива, заради които ще се наложи да се променят закони. Ще изчакаме и това да се случи. Решили сме, че ще поискаме от министър Кирил Ананиев още една среща, на която точно и ясно да бъдат дадени срокове за всяка една точка от декларацията.

 

Поискахме промяна на Закона за съсловните

 

организации. Там вече имаме едно обещание от министъра, че до 25 април законопроектът ще бъде качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Така че ако го изпълни, ще бъде добре. Настояваме всяка една професия да има отделна асоциация, за да може да си регулира стандартите. Примерно, аз не мога да защитавам правата на физиотерапевтите, защото не знам точно каква е спецификата на работата им. Не съм подробно запозната. Не можем всички да бъдем под една шапка. Всяка професия си има своите особености и иска да си има своя организация, която да задава тези стандарти и специфики на работа. Затова искаме да бъдем в отделни асоциации. Второто е промяна на търговския статут на болниците, защото тя пречи за нормалното им функциониране.

 

Засега виждаме само желание

 

от страна на правителството и здравното министерство, но никакво конкретно решение. От 15 февруари, когато се заговори за нашите искания, до момента минаха три големи протеста. Отделно имаше такива на фелдшерите, на физиотерапевтите. Говорим за нов голям протест на 15 май. И в същото време до момента нищо не се е променило. Преди се говореше за 30 млн. лв. отпуснати, но те още не са в болниците. Сега се говори за 50 млн. лв. Кога ще дойдат, как ще бъдат разпределени, за какво. Ние засега нямаме нищо. Една голяма нула. Затова за момента не мислим за отстъпки. Ако видим, че тръгват нещата, ще го обсъдим. Има неща, за които няма да отстъпим, но могат да се намерят и други, за които да направим крачка назад.

На срещата с министър Ананиев истината е, че не ни представиха методика за формиране на заплатите.

 

Представиха ни една хартийка.

 

Ние поискахме да я видим, но министърът каза, че не може да ни я даде, за да не я развяваме по медиите. Все пак го накарахме да ни изчете нещо, за да разберем, че има такъв документ. Той изчете четири точки. Първата беше, че задължително ще има контрол оттук нататък, което по принцип би трябвало да е така. Второто беше, че няма да има дискриминация и наказания срещу хората, които протестират. Другите две точки бяха финансови, като казаха, че за всяка от тях има добре развити глави, точно как да се случат нещата. Това не ми се коменвтира. Не мисля, че тази методика ще реши въпросите. Струва ми се губене на време. До меманта само статистики, методики и отчети, които обаче не ни се предоставят. Министърът просто ги иска от болниците.

 

Сега прехвърлят топката на работодателите,

 

които виждате какви са им изказванията – и на БЛС, и на д-р Тотев, който каза, че само сме обявявали, какви са нередностите в болниците. А всъщност оттам идва източването на касата и затова няма пари за заплати. Затова искахме менистърът да знае за какво става въпрос. Включително това, че някои от работодателите си позволяват да не спазват закона. Имаше проверки от Инспекцията по труда в нашата болница и бяха открити нарушения. Позволяват си и след проверката да не изпълняват някои от предписанията. Така че кашата в здравеопазването е пълна.

 

Освен това ни обвиняват,

 

че протестът има политическа окраска, но да чухте от нас някъде политически искания? Доколкото си спомням, досега винаги се казва така. При протеста на майките, те също бяха обвинявани в какво ли не – че някой им е платил и т. н. Нека си говорят, не ни пречат. Сигурна съм, че всяка от нас има различни политически предпочитания. Според мен в България има две партии – на гражданите и на мафията. Ние сме от първата. Нека всеки се оприличи, към коя от тях се причислява.Форум по ендоурология в НДК

Форум по ендоурология в НДК

Симпозиумът ще събере елита на специалността, съобщиха от ВМА

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020