Коментари

Авансовите отстъпки не са проблем

20-09-2016 07:43
Clinica.bg

press@clinica.bg
Авансовите отстъпки не са проблем   Неправилното бюджетиране води до ежегодния недостиг на средства за медикаменти, казва Деян Денев
Около 100 млн. лв. се очертава да е дефицитът на здравната каса за лекарства дори, след като фармацевтичните компании дадат очакваните 10% отстъпки. За да намали финансовия недостиг, общественият фонд иска от тях авансово отстъпките за последното тримесечие на 2016 г. Проблем ли е това, защо всяка година се появява дефицит за медикаменти, попитахме Деян Денев. Той е изпълнителен директор на Асоциацията на иновативните призводители у нас.
През тази година се очаква фармацевтичната индустрия и основно компаниите, които произвеждат иновативни продукти, да възстановят на здравната каса около 70 млн. лв. Една четвърт от тези средства ще сбъдат внесени авансово за последното тримесечие на 2016 г. През цялата година компаниите връщат средства на базата на отчетите на НЗОК за съответното тримесечие. За да постъпи една четвърт от тази сума в края на 2016 г., тя трябва да се предостави авансово. Плащането на тези отстъпки в размер на 10%, след като индустрията у нас оперира на най-ниските цени в ЕС, е тежест. От друга страна обаче разбираме, че трябва да работим в сътрудничество със здравното министерство и здравната каса, за да не се налагат мерки ограничаващи достъпа на пациенти до лекарствено лечение. Така че авансовото заплащане на отстъпките за последното тримесечие е нещо, което индустрията е готова да направи.

За съжаление, дори след отстъпките, дефицитът на здравната каса за лекарства ще е около 100 млн. лв. Това е така, защото има обективни причини като застаряване на населението, повишена заболеваемост, по-добра диагностика, поради които разходите за лекарства у нас нарастват. От друга обаче има едни финансови очаквания, които са нереалистични. В бюджета на НЗОК за 2016 г. бяха определени 750 млн. лв. за лекарства при положение, че разходите за 2015 г. и след отсъпките от 40 млн. лв., които даде индустрията, бяха около 860 млн. лв. Тоест, имаме около 100 млн. лв. по-малко в самия бюджет спрямо нуждите на пациентите. Затова беше съвсем очаквано в края на годината да има и недостиг.

Да има бюджетиране под реалните нужди е една тенденция от доста години насам. Няма как държавата да има очаквания, че предоставянето на отстъпки от страна на индустрията може да преодолее тази дупка в бюджета на касата. Трябва да се прави реално бюджетиране, съобразено със здравите потребности на хората. Постепенно средствата, които НЗОК отделя за лекарства, всяка следваща година трябва да се приближават към реалните нужди на пациентите, както и с отчитането на обективностите като застаряването на населението, нуждата от по-добър достъп до лечение, навлизането на нови технологии. Само едно разумно бюджетиране може да доведе до това да нямаме недостиг в края на всяка година.

Разбира се, индустрията е партньор на здравните институции в подобряването на достъпа на българските пациенти до лекарствена терапия – от 2015 г. компаниите предоставят на НЗОКотстъпки в значителен размер. Очаква се през 2016 г. индустрията чрез отстъпки да компенсира над 70 млн. лв. от разходите за лекарства на НЗОК. При бюджет на Касата за медикаменти от 750 млн. лв., означава, че лечението на всеки десети пациент на НЗОК е финансирано от индустрията.

Компаниите ще продължат да бъдат отговорни партньори на институциите. Тази година всяка от тях ще вземе своето решение дали да се присъедини към предложеното от НЗОК рамковоспоразумението за отстъпки или да предостави компенсация по индивидуален договор, както беше досега. Като цяло индустрията предпочита един по-предвидим вариант, при който знае какво ще се случва в рамките на следващите няколко години. Пак казвам, че отстъпките в размер на 10% са сериозно бреме за фармацевтичната индустрия, но от друга страна компаниите разбират, че участието в подбни механизми е необходимо, за да няма ограничаване в достъпа до лечение на хората, в навлизането на нови технологии на пазара, когато те са нужни на българските пациенти.

В тази връзка от началото на тази година беше въведен и процес на оценка на здравните технологии в областта на лекарствата. В момента тече много сериозен процес на оценка и в реимбурсация през 2017 г. ще бъдат включени само тези технологии, които са успели да получат положителна оценка и да договорят допълнителни индивидуална отстъпка над 10-те процента върху оборота им. Мисля, че това е още едно доказателство за отговорното отношение на индустрията към контрола на разходите за медикаменти и осигуряване на адекватен достъп до лечение. Време е такова да имат и институциите и да подготвят реалистичен бюджет на НЗОК за 2017 г.Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

С 11 въздържали се, 8 "за" и 1 глас против депутатите от здравната комисия не приеха поправките,предложени от БСП
Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

За това подсещат спонсорите Европейската комисия и ЕМА, казаха от ИАЛ
2070 аптеки във верификацията

2070 аптеки във верификацията

Случаят с фалшивите лекарства показа, че системата работи, каза проф. Гетов
СЗО иска по-добър надзор за лекарствата

СЗО иска по-добър надзор за лекарствата

Само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите, продължава да има сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, казват от организация
България в скандал с фалшиви лекарства

България в скандал с фалшиви лекарства

Наш дистрибутор е изнесъл онкомедикаментите в нередовни опаковки
Удължават срока за заявки за е-търга

Удължават срока за заявки за е-търга

До 28 юни лечебните заведения трябва да подадат данни за необходимите им лекарства
СЗО казва кои антибиотици да се ползват

СЗО казва кои антибиотици да се ползват

Антимикробната резистентност е един от най-сериозните рискове за здравето на нашето време, казва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус
ДПС преговаря с фарма бизнеса за ДДС

ДПС преговаря с фарма бизнеса за ДДС

Има реална гаранция за спад на цената на лекарствата след намаляване на данъчната ставка, казва Йордан Цонев
Смяна в Комисията по прозрачност

Смяна в Комисията по прозрачност

Веска Гергова е назначена на мястото на София Пенева, съобщиха от МС
БСП иска 9% ДДС върху лекарствата

БСП иска 9% ДДС върху лекарствата

Техните цени в България са на едни от най-високите нива, посочват депутатите в мотивите си
1 2 3 4 5 ... 57 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019