Диагностика

Магнитен резонанс сканира цялото тяло

21-09-2016 08:00
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Магнитен резонанс сканира цялото тялоНовият апарат в „Александровска” дава по-големи възможности при пациенти с онкологични заболявания, казва доц. Дора Златарева
Магнитният резонанс е метод, който се развива непрекъснато в последните години и дава огромни възможности за диагностика на различни заболявания. При изследването няма облъчване с рентгенови лъчи, както и инвазивна намеса. Какви са възможностите за диагностика на новия 3Тесла магнитен резонанс, с който работят лекарите от Клиниката по образна диагностика на Университетската болница „Александровска", разказва доц. Дора Златарева.
„От близо година в нашата клиника всъщност има 3 нови апарата, които са от най-висок клас и създават единствен за България комплекс с диагностични възможности. Това носи голямо удолетворение поради няколко причини. Първо
Визитка

Доц. Дора Златарева завършва медицина в Пловдив през 1996 г. От 2002 г. има призната специалност по образна диагностика. От 2011 работи в Клиника по Образна диагностика на УМБАЛ „Александровска", София.

Доц. Златарева е секретар на Българското дружество по неврорентгенология, член на Program Planning Committee of Balkan Society of Radiology (2016, 2015, 2014, 2013), Субкомитета по неврорентгенология на Европейски конгрес по радиология (ECR2015, ECR2016, ECR2017).

Притежава европейска диплома по неврорентгенология. Научните й интереси са в областите Неврорентгенология, детска неврорентгенология, ПЕТ/КТ, онкология.

пациентите имат възможност да получат по-качествена диагностика. От друга страна лекарите са допълнително мотивирани да прилагат на практика в диагностичния процес с най-новите и най-авангардни технологии. Ние сме най-старата университетска болница и екипът, който работи тук е много добре подготвен. Затова е хубаво, той да може да впрегне своите знания в услуга на пациента с най-съвременна апаратура." – споделя доц. Златарева преди да обясни как работят новите придобивки на клиниката.

Само два са апаратите магнитен резонанс 3Тесла у нас. Основното предимство на тази вид техника е, че може доставя образи на болестните промени във всички органи с ново, най-високо качество. Диагностичните образи се получават без лъчево натоварване, на базата на магнитно поле, обяснява специалистът. Такова изследване при пациенти с онкологични заболявания, изяснява в редица случаи по-добре стадия за заболяване и позволява вземането на адекватно решение за лечение. Изследването може да бъде направено и по здравна каса, за целта то трябва да бъде назначено от лекар и пациентите да се снабдят с направления за глава, корем и гръден кош. Все още не съществува направление, което да покрива цялото тяло, каквато възможност предоставя уникалният апарат.

В редица случаи изледването с този магнитен резонанс може да спести биопсия в едни от най-често изследваните, но труднодостъпни зони - централна нервна система, мускулно скелетна система и на органите в малкия таз. „Така измененията могат да бъдат установени в много по-ранен стадий и без инвазивни методи" - казва още доц. Златарева. Този апарат е с много добра пространствена разделителна способност и представя структурите в човешкото тяло много по-детайлно. Той може да уточни прецизно зоната за биопсия при тумор на простатата например, и така улеснява и оптимизира работата на уролога, който ще я вземе.

Апаратът на „Александровска" диагностицира и доставя по-подробна информация за болести, които досега са били трудни за представяне за магнитен резонансния метод, пояснява доц. Златарева. Сред тях са някои дегенеративни заболявания на централната нервна система, Паркинсон, деменция, мултиплена склероза и васкулит. Диференцията на някои видове мозъчни тумори, степента на тяхната доброкачественост или злокачественост се определя по-добре, разбира се, уточнява специалистът.

3 Тесла магнитният резонанс на Университетската болница е и единственият у нас с по-голям отвор. Това създава много повече комфорт и спокойствие за пациента при дълги изследвания и съдейства последният да колаборира по-добре на процеса. Отворът позволява да се наблюдават пациентите в тежко състояние в хода на изследването.

Магнитнорезонансното изследване в определини случаи налага употребата на контрастно вещество. Качеството на образа обаче е изключително добро и надвишава това на други образни методи, пояснява доц. Златарева. Европейските медицински стандарти са приложими при този апарат. Това значително улеснява възможността за консултация на получените образи навсякъде по света.

Клиниката по образна диагностика на университетската болница разполага и с дигитален мамограф и единственият у нас с възможност томосинтеза. Мамографската технология е много важна не само за скрининг, тоест да се установи наличие или отсъствие на заболяване, но и за проследяване на известни вече промени в женските гърди, пояснява доц. Дора Златарева и припомня, че дамите над 40 задължително трябва да правят редовни прегледи.

Новият мамограф в клиниката дава дигитален образ с много добро качество и пространствена разделителна способност на образа. С него могат да се различат много малки промени и такива, които са разположени много близко една до друга. Това според специалиста означава, че в много по-ранен стадий могат да бъдат уловени промени.

В случай на необходимост изследването на гърдите вече може да бъде допълнено и чрез възможностите на томосинтезата. Тя не се прилага като профилактично изследване, а само в случаите, в които има вече локализиран проблем. Томосинтезата дава възможност анализиране на сложни и трудни за диагностика случаи, доставяйки, подобно на компютърната томография, образи на срезове в тъканта на женските гърди, и представянето им под различен ъгъл, пояснява доц. Златарева. Благодарение на него, при оперативното отстраняване на засегната част, може да бъде оптимално малко. Томосинтезата може да се използва и при жени с много плътни млечни жлези, което е значително трудно за диагнотика чреаз останалите образни методи като мамография и ехография.

Съчетанието между дигиталната мамография и томосинтезата помага на специалистите за по-бърза и точна диагностика, а от там и за своевременното лечение на пациента, подчертава още специалистът.На Запад видях действащи правила и ред

На Запад видях действащи правила и ред

Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ

Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура

Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания

Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
Железният човек с изумителни резултати

Железният човек с изумителни резултати

Това, което виждам, надминава и най-смелите ми очаквания, станало е истинско чудо, казва д-р Емануил Найденов след прегледа на Божидар
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
1 2 3 4 5 ... 43 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020