донорство

Само 5 болници подават донори

04-04-2019 06:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Само 5 болници подават донориАдминистративни, нормативни и финасови са причините голяма част от координаторите по донорство да не работят активно, каза д-р Сибила Маринова началник на Реанимацията в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”
Само 5 са болниците, които работят активно, като донорски бази, въпреки, че лечебните заведения, които имат договор с касата за трансплантации са около 30. Най-активни са координаторите във Варна, Велико Търново, Плевен и Бургас. Причините другите бази да не работят регулярно са административни, нормативни и финансови, каза д-р Сибила Маринова от МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов" във Велико Търново.
За 2019 година в страната има реализирана само една донорска ситуация. Тя е от 18 март и донорът е подаден от Великотърновската болница „Д-р Ст. Черкезов. „12% от всички починали в интензивните отделения умират от мозъчна смърт, сочат данните. Което означава, че у нас има сериозен проблем, липсва идентификацията на донорите, донор детекцията. Пропускаме хората, които са потенциални донори, с тежко мозъчно увреждане и които изпадат в мозъчна смърт", каза д-р Маринова.

 

Друг горещ проблем е неуреденото

финансиране на координаторите. „Когато се кондиционира донор разходите за болницата са големи. При обявяването на мозъчната смърт, пациентът се обявява за починал и така на практика се прави дехоспитализация.Той не фигурира в системата на болницата и за него няма финансиране, обясни д-р Маринова. " В процеса на неговото кондициониране обаче, се извършват различни изследвания, подържат се органите му, докато бъде направена съответно експлантацията, а това са разходи за лечебното заведение. Те се възстановят от Агенцията по трансплантация, но в тях не е калкулиран труда на координатора. Така на практика се оказва, че болницата трябва да заплати за труда на лекарите-координатори от друго перо. „Труда на координаторите до момента, никъде не беше заложен. Многото часове извънреден труд са буквално за каузата, това трябва да бъде решено на нормативно ниво", допълва тя.

Много от координаторите, реално не работят

Причините са различни, от липса на финансова мотивация, до липса на професионална компетентност. " Координаторите се назначават от болничния директор. Не всеки, обаче става за координатор. Има изисквания, които един реаниматор трябва да покрие, за да стане координатор. На практика се оказва, че работещите координатори се броят на пръстите на едната ръка", коментира специалистът.

 

Има директори на болници,

които не оказват необходимата логистика и не осигуряват условия за работа на координаторите, защото не искат да вкарват в разходи лечебното заведение, допълва тя.
Пример по отношение на донорството е системата в Испания.  „Те са с 42 донора на милион население. През 2018 година са били с 48 донора. Тяхната цел е до 2022 година да бъдат с 50 донора на милион население", добави специалистът. Оказва се, че в Испания има регулярни безплатни, обучителни курсове на координаторите, нещо от което имат неотложна нужда нашите медици. „ За всяка една лекарска специалност е важно да се подържа квалификацията. Трябва да има редовни курсове.

Институциите са длъжници на лекарите- координатори,

в тази посока", категорична е д-р Маринова. Според статистиката през 2018 година общия брой на бъбречните транспланатции е 25. От тях 20 са трансплантациите от трупен донор. 4 пък са били сърдечните трансплантации.Тези на черен дроб са били 13, две от които са от жив донор и 11 от трупен донор. Лицата, които официално за изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани/ или клетки за 14 години до сега са 2795 души. Към момента в листата на чакащи за трансплантация са 1090 души. От тях най- много са чакащите за нов бъбрек- 1016. 46 пък се нуждаят от черен дроб. Толкова имат нужда от ново сърце, а 11 от панкреас. На 7 февруари 2019 година парламентът възложи на здравния министър до 1 април 2019 година да предостави план за действие с конкретни задачи, с който България да стане член на Евротрансплант.Изкуство в подкрепа на донорството

Изкуство в подкрепа на донорството

Студентите от НБУ се включват със свои произведения
Нов шанс за живот за двама пациенти

Нов шанс за живот за двама пациенти

Бъбречните трансплантации са извършени в Александровска болница
Обучението за белодробни трансплантации стартира

Обучението за белодробни трансплантации стартира

На Гергьовден българските медици заминават за Виена
Откриват втората чешма на донорството

Откриват втората чешма на донорството

В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, казаха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност
20 годишен с ново сърце

20 годишен с ново сърце

Първата такава трансплантацията за годината беше извършена в „Св. Екатерина", донорът е 28 годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен
Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

Първите лекари отиват на обучение във Виена през май, съобщи проф. Генчо Начев
Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Преди дни лекарите от Александровска болница отбелязаха тържествено 50-годишнината от първата успешна трансплантация на бъбрек. По време на празника почетен знак за цялостен принос за развитие на трансплантациите в България получи проф. Петър Панчев, завеждащ направление по онкоурология. Попитахме го за историята и настоящето на тази дейност у нас.
Казваш за донорството на картонче

Казваш за донорството на картонче

Програмата „Дари живот" на МЗ трябва да подпомогне трансплантациите
Ананиев готви план за трансплантациите

Ананиев готви план за трансплантациите

Той трябва да го представи пред НС до 1 април, гласуваха народните представители
8 медици в екипа за обучение във Виена

8 медици в екипа за обучение във Виена

Той ще включва по двама пуломолози, сърдечни хирурзи, реаниматори и рехабилитатори
1 2 3 4 5 ... 11 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019