Интервю

Сливането на "Тева" и "Актавис" създава най-голямата фармацевтична компания у нас

19-09-2016 07:22
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Сливането на Новата структура в България ще работи с бранда на
Само преди месец и половина една от най-големите генерични компании – «Актавис», стана собственост на друг световен гигант – «Тева». Как ще се отрази сливането им у нас, какви са плановете за развитие, попитахме Николай Хаджидончев. Той е изпълнителен директор на търговската структура на обединената компания.
- Г-н Хаджидончев, как ще работят „Тева" и „Актавис" в България?

- Обединената компания в България функционира чрез 3 вида самостоятелни структури. Търговската структура (Тева + Актавис ЕАД) се ръководи от мен като изпълнителен директор. Производствената структура (Актавис Оперейшънс и двата производствени завода в Дупница и Троян) продължава да се ръководи от г-н Иван Урумов. В България работят колеги и от Глобални функции, които с дейността си подпомагат процеси и дейности на глобално или регионално ниво.

- Какво предстои пред търговската структура на «Тева» и «Актавис» в България?

- Основното предизвикателтсво пред нас е интеграцията на двете компании, в случая говоря основно за екипите им. Тя започна още преди обявяване на финала на сделката и в момента върви с много добри темпове. Със задоволство мога да кажа, че успяхме в рамките на много кратък срок да подготвим бъдещия търговски екип. Това беше от ключово значение за нас и екипът вече работи успешно, предлагайки обединеното продуктово портфолио на двете компании.

- Как се казва новата компания у нас?

- Към момента решението е да работим с името „Актавис"- част от Групата Тева. Все още имаме междинен период, в който компаниите остават две – «Актавис» и «Тева». Причината за това е, че освен интеграцията на търговския екип, където нямаше значителни промени, се налага да осъществим и други процеси, които все още са свързани с двете имена на компаниите.

- Защо така решихте?

- «Актавис» е по-голямата компания в България и е изключително познат бранд. Знаете, че брандът е част от стойността на една компания. Името «Актавис» се налага в България от години, има своите традиции, изключително силен и разпознаваем фармацевтичен бранд. Казано накратко, името „Актавис" има богато наследство и огромна стойност. Признавам – аз съм и емоционално свързан с този бранд.

- Какъв ще бъде пазарният дял на новата структура тук?

- «Актавис» беше водещата компания по брой опаковки, сега тази позиция ще се затвърди. По предварителни изчисления, за 2016 г. обединената компания ще заеме второ място по стойност. Нашата основна амбиция е през 2018 г. „Актавис" да заеме лидерска позиция и в стойност. Считам, че този срок е реалистичен.

- С какво продуктово портфолио ще работите в България?

- Обединеното продуктово портфолио на „Тева" и „Актавис" в България съдържа общо 430 продукта във всички форми, като 365 от тях са прескрипторни (с рецепта), сред тях има и 14 иновативни медикамента. Продуктовото ни портфолио съдържа още 48 продукта без лекарско предписание (OTC) и 17 хранителни добавки. През следващата година на българския пазар ще въведем 20 нови продукта в областите „Кардиология", „Централна Нервна Система", „Обща медицина", „Респираторна система", „ Онкология".

- Покрива ли портфолиото ви всички терапевтични области?

- Да, почти изцяло покрива основните терапевтични области. Имаме продукти за кардиология, неврология, психиатрия, храносмилателна сиситема, опорно-двигателен апарат, метаболизъм, дихателна система. В онкологията, ЦНС, Респираторна система имаме както генерични, така и иновативни продукти. Има и продукти на «Тева», които към момента не са представени в България. Те са свързани с женското здраве, област, в която тепърва ще навлизаме. Не пропускам да отбележа, че разполагаме и с богато портфолио от антибиотици.

- Имаше ли много дублиращи се медикаменти?

- Не, основното покритие беше в кардиологията, където е най-големият пазар и двете компании са фокусирани върху него. Но дори там имаше продукти, които липсват в едното или другото портфолио и не се припокриват. По-богатото портфолио на отдел „Кардиология" ни даде възможност да увеличим броя на представителите, които трябва да работят за него.

- Няма да има любим бранд, който лекари или пациенти изведнъж да установят, че вече липсва на пазара?

- Не, няма такава опасност.

- Вече ще работите с повече иновативни продукти, това ще промени ли маркетинговата политика на компанията?

- Начинът на работата ни няма да се промени. Има синергия между двата вида продукти и двете компании предлагат брандове, за които гарантираме. Ние сме брандиран генеричен пазар. Зад всеки един бранд е името на компанията, която гарантира за неговото качество.

- Как постигате синергията, обикновено генеричните медикаменти се противопоставят на иновативните?

- Считам, че това противопоставяне е отживелица и ярък пример за това е "Тева". За нас най-важния приоритет е как да бъдем максимално в помощ за пациентитеи тяхното комплексно лечение , ето защо предлагаме както генерични, така и иновативни медикаменти. Истината е, че вече не може да има иновации без генерика. В глобален мащаб хората живеят по-продължително и по-дълго време се нуждаят от лечение. Разходите за медикаменти на световно ниво растат и ако я няма генериката, за да спестява разходи, няма как да има големи инвестиции в истински иновации. Виждате, че иновативни компании купуват генерични и обратно, ето защо смятам, че след 5-10 години разлика няма да има. Тогава няма да говорим за различни асоциации- на генерични и иновативни компании, а за една обща такава.

- Какво ще е бъдещето на двата завода на «Актавис» у нас?

- Напомням, че наред с портфолиото на „Актавис", основна част от сделката беше и придобиването на модерните производствените мощности на компанията. Заводите на Актавис в Дупница и Троян също са собственост на глобалната компания Тева Фармасютикълс и са структурна част от TGO (Teva Global Operations), обхващаща производствени заводи, Качество, Supply Chain,Производство, Наука и Технолгии и други дейности. Конкретно за бъдещето на производствените мощности, сигурен съм, г-н Иван Урумов ще Ви предостави най-актуалната информация. От страна на Тева мога да кажа в това отношение, че вярвам в бъдещето на производството на „Актавис" у нас и се гордея с него.

- България винаги е била малка страна с малък пазар, как гледа «Тева» на нас?

- След придобиването на „Актавис" от „Тева", България вече има достойно място в европейската карта на Тева. Миналата седмица имаше представяне на компанията пред нашите инвеститори. Когато беше представено присъствието на Тева в Европа, сред ключовите пазари, наред с Германия и Швейцария, заслужено беше посочена и България. У нас компанията има 2200 служители, които са изключителни професионалисти в своята област, производствени мощности на световно ниво, лидерска позиция на пазара, богато продуктово портфолио. Това е много висока оценка на обединената компания в България.Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Нанесени са щети на държавата в размер на над 3 млн. лева, съобщават от прокуратурата
ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Изчистват кухите аптеки

Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Агенцията по храните предупреждава да не го купуване, продават го on line
ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

Агенцията ще прегледа и проучванията за терапията на ковид с дексаметазон
Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Фондът разширява възможностите за лечение на глаукома и други хронични заболявания

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Здравно министерство включва в задължителния протокол антидот и анестетик
Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Промените в закона за лекарствата означават, че цените трябва да са с 10% по-ниски от най-ниските в държавите членки, но тогава има опасност от оттегляне от пазара, казват от БГФармА
Още 2 млн. лв. за е-здраве

Още 2 млн. лв. за е-здраве

През 2022 г. най-накрая ще имаме информационна система, обеща министър Кирил Ананиев

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

То ще доведе до спирала, която може да накара компаниите да преосмислят доставките си с някои лекарства за България, казва Деян Денев
1 2 3 4 5 ... 70 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020