Интервю

Сливането на "Тева" и "Актавис" създава най-голямата фармацевтична компания у нас

19-09-2016 07:22
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Сливането на Новата структура в България ще работи с бранда на
Само преди месец и половина една от най-големите генерични компании – «Актавис», стана собственост на друг световен гигант – «Тева». Как ще се отрази сливането им у нас, какви са плановете за развитие, попитахме Николай Хаджидончев. Той е изпълнителен директор на търговската структура на обединената компания.
- Г-н Хаджидончев, как ще работят „Тева" и „Актавис" в България?

- Обединената компания в България функционира чрез 3 вида самостоятелни структури. Търговската структура (Тева + Актавис ЕАД) се ръководи от мен като изпълнителен директор. Производствената структура (Актавис Оперейшънс и двата производствени завода в Дупница и Троян) продължава да се ръководи от г-н Иван Урумов. В България работят колеги и от Глобални функции, които с дейността си подпомагат процеси и дейности на глобално или регионално ниво.

- Какво предстои пред търговската структура на «Тева» и «Актавис» в България?

- Основното предизвикателтсво пред нас е интеграцията на двете компании, в случая говоря основно за екипите им. Тя започна още преди обявяване на финала на сделката и в момента върви с много добри темпове. Със задоволство мога да кажа, че успяхме в рамките на много кратък срок да подготвим бъдещия търговски екип. Това беше от ключово значение за нас и екипът вече работи успешно, предлагайки обединеното продуктово портфолио на двете компании.

- Как се казва новата компания у нас?

- Към момента решението е да работим с името „Актавис"- част от Групата Тева. Все още имаме междинен период, в който компаниите остават две – «Актавис» и «Тева». Причината за това е, че освен интеграцията на търговския екип, където нямаше значителни промени, се налага да осъществим и други процеси, които все още са свързани с двете имена на компаниите.

- Защо така решихте?

- «Актавис» е по-голямата компания в България и е изключително познат бранд. Знаете, че брандът е част от стойността на една компания. Името «Актавис» се налага в България от години, има своите традиции, изключително силен и разпознаваем фармацевтичен бранд. Казано накратко, името „Актавис" има богато наследство и огромна стойност. Признавам – аз съм и емоционално свързан с този бранд.

- Какъв ще бъде пазарният дял на новата структура тук?

- «Актавис» беше водещата компания по брой опаковки, сега тази позиция ще се затвърди. По предварителни изчисления, за 2016 г. обединената компания ще заеме второ място по стойност. Нашата основна амбиция е през 2018 г. „Актавис" да заеме лидерска позиция и в стойност. Считам, че този срок е реалистичен.

- С какво продуктово портфолио ще работите в България?

- Обединеното продуктово портфолио на „Тева" и „Актавис" в България съдържа общо 430 продукта във всички форми, като 365 от тях са прескрипторни (с рецепта), сред тях има и 14 иновативни медикамента. Продуктовото ни портфолио съдържа още 48 продукта без лекарско предписание (OTC) и 17 хранителни добавки. През следващата година на българския пазар ще въведем 20 нови продукта в областите „Кардиология", „Централна Нервна Система", „Обща медицина", „Респираторна система", „ Онкология".

- Покрива ли портфолиото ви всички терапевтични области?

- Да, почти изцяло покрива основните терапевтични области. Имаме продукти за кардиология, неврология, психиатрия, храносмилателна сиситема, опорно-двигателен апарат, метаболизъм, дихателна система. В онкологията, ЦНС, Респираторна система имаме както генерични, така и иновативни продукти. Има и продукти на «Тева», които към момента не са представени в България. Те са свързани с женското здраве, област, в която тепърва ще навлизаме. Не пропускам да отбележа, че разполагаме и с богато портфолио от антибиотици.

- Имаше ли много дублиращи се медикаменти?

- Не, основното покритие беше в кардиологията, където е най-големият пазар и двете компании са фокусирани върху него. Но дори там имаше продукти, които липсват в едното или другото портфолио и не се припокриват. По-богатото портфолио на отдел „Кардиология" ни даде възможност да увеличим броя на представителите, които трябва да работят за него.

- Няма да има любим бранд, който лекари или пациенти изведнъж да установят, че вече липсва на пазара?

- Не, няма такава опасност.

- Вече ще работите с повече иновативни продукти, това ще промени ли маркетинговата политика на компанията?

- Начинът на работата ни няма да се промени. Има синергия между двата вида продукти и двете компании предлагат брандове, за които гарантираме. Ние сме брандиран генеричен пазар. Зад всеки един бранд е името на компанията, която гарантира за неговото качество.

- Как постигате синергията, обикновено генеричните медикаменти се противопоставят на иновативните?

- Считам, че това противопоставяне е отживелица и ярък пример за това е "Тева". За нас най-важния приоритет е как да бъдем максимално в помощ за пациентитеи тяхното комплексно лечение , ето защо предлагаме както генерични, така и иновативни медикаменти. Истината е, че вече не може да има иновации без генерика. В глобален мащаб хората живеят по-продължително и по-дълго време се нуждаят от лечение. Разходите за медикаменти на световно ниво растат и ако я няма генериката, за да спестява разходи, няма как да има големи инвестиции в истински иновации. Виждате, че иновативни компании купуват генерични и обратно, ето защо смятам, че след 5-10 години разлика няма да има. Тогава няма да говорим за различни асоциации- на генерични и иновативни компании, а за една обща такава.

- Какво ще е бъдещето на двата завода на «Актавис» у нас?

- Напомням, че наред с портфолиото на „Актавис", основна част от сделката беше и придобиването на модерните производствените мощности на компанията. Заводите на Актавис в Дупница и Троян също са собственост на глобалната компания Тева Фармасютикълс и са структурна част от TGO (Teva Global Operations), обхващаща производствени заводи, Качество, Supply Chain,Производство, Наука и Технолгии и други дейности. Конкретно за бъдещето на производствените мощности, сигурен съм, г-н Иван Урумов ще Ви предостави най-актуалната информация. От страна на Тева мога да кажа в това отношение, че вярвам в бъдещето на производството на „Актавис" у нас и се гордея с него.

- България винаги е била малка страна с малък пазар, как гледа «Тева» на нас?

- След придобиването на „Актавис" от „Тева", България вече има достойно място в европейската карта на Тева. Миналата седмица имаше представяне на компанията пред нашите инвеститори. Когато беше представено присъствието на Тева в Европа, сред ключовите пазари, наред с Германия и Швейцария, заслужено беше посочена и България. У нас компанията има 2200 служители, които са изключителни професионалисти в своята област, производствени мощности на световно ниво, лидерска позиция на пазара, богато продуктово портфолио. Това е много висока оценка на обединената компания в България.НЗОК обяви болниците купували Пеметрексед

НЗОК обяви болниците купували Пеметрексед

Техният брой е 29, като 10 са частните лечебни заведения
EMA препоръча 66 нови лекарства

EMA препоръча 66 нови лекарства

30 от тях са имали ново активно вещество, което никога досега не е било разрешено в ЕС, става ясно от доклада на Европейския регулативен орган за 2019 г.
Забраняват аптеките за търговци на едро

Забраняват аптеките за търговци на едро

Промените в регулацията на лекарствата влизат за обсъждане в парламента
Нов ред при отстъпките за скъпите лекарства

Нов ред при отстъпките за скъпите лекарства

Касата ще плаща медикаментите, а при липса на ефект от терапията, фармакомпанията ще връща парите
Novartis придоби американска компания

Novartis придоби американска компания

Фармацевтичната фирма обяви преди два месеца, че ще участва в преговорите с 9,7 милиарда долара
Проверяват лекарство за акне

Проверяват лекарство за акне

Има съмнения, че 10 самоубийства във Великобритания са свързани с него
EMA с 358 млн. евро през 2020 г.

EMA с 358 млн. евро през 2020 г.

Агенцията очерта предизвикателствата преди преместването си в Амстердам и визията за дейността си
ЕМА препоръча 5 нови лекарства

ЕМА препоръча 5 нови лекарства

Две от тях са генерични, а едно-биоподобно, стана ясно след последното заседание на CHMP
Примеси в лекарство за диабет

Примеси в лекарство за диабет

Остатъчни количества от примеса N-нитрозодиметиламин са установени в малък брой лекарства съдържащи метформин, съобщава ЕМА
Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е намаляла с 10.7% на месечна база, отчита НСИ
1 2 3 4 5 ... 63 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020