Любопитно

Болни зъби „изяждат" 50 млн. учебни часа

01-04-2019 13:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болни зъби „изяждат Великобритания на дъното на класацията по образование за дентално здраве, показва проучване на Световната Дентална Федерация
Лошото орално здраве води до загуба на повече от 50 млн. учебни часа годишно. Това показва проучване на Световната Дентална Федерация(FDI). Изследването е проведено сред родители на ученици в 13 държави по повод Деня на оралното здраве, който отбелязахме на 20 март, а част от резултатите са публикувани от Българския зъболекарски съюз.
Лошото орално здраве оказва цялостно негативно влияние на развитието на младия човек. То пречи на самочувствието на детето, на социалните му умения, както и на потенциала му за успех  в живота. Британските училища са на последното място в популяризирането на доброто устно здраве. На въпроса дали в учебното заведение на детето им се провеждат часове за здравна профилактика, само 29% от родителите отговарят положително. Това поставя Великобритания в дъното на класацията след САЩ (53%), Австралия (54%), Германия (69%). Първенец в класацията е Мексико-93%. В челната тройка влизат още Бразили и Индия(91%) и Индонезия(87%). След тях се нареждат Алжир и Мароко (86%), Полша (84%),Саудитска Арабия (81%), Китай (77%).

 

49% от родителите от Обединеното кралство

 

не  „не знаят" колко често в училището на детето им се провеждат такива часове. При родителите в  Австралия и САЩ  показателите са съответно с 35% и 32%. Най-нисък е процентът в Мексико -1. В останалите страни резултатите са Германия (19%), Саудитска Арабия (12%), Полша (10%), Китай, Индонезия и Мароко (9%), Алжир (6%), Индия (5%), Бразилия (3%). „Резултатите от проучването показват, че не всички родители знаят дали децата им получават орално здравно образование в училище.

 

Трябва да запълним тази пропаст в знанията,

 

тъй като заболяванията на устната кухина са най-разпространените в световен мащаб и засягат 3.58 милиарда души; половината от населението на света. Нещо повече, 486 милиона деца страдат от кариес на временните зъби, което може да доведе до преждевременна загуба на зъби, болка, нарушаване на съня, затруднено хранене и други здравословни проблеми за малките деца", коментира д-р Катрин Кел, президент на FDI.

 

71% от родителите във всички изследвани страни

 

са обединени около тезата, че училищата трябва да възпитават децата в добра устна грижа. 51% са признали, че майките и татковците също играят важна роля при изграждането на тези навици.

„Tрябва да насърчаваме децата да мият зъбите си два пъти дневно с флуоридна паста за зъби и да им помогнем да избягват храни и напитки с високо съдържание на захари. Също така трябва да дадем приоритет на редовните дентални прегледи.

 

Милиони училищни дни се губят всяка година

 

заради влошено устно здраве, което сериозно засяга способността на детето да се представя добре в училище. Родители и учителите трябва заедно да играят ключова роля в обучението на децата за важността на поддържането на здравословна орална среда и здрави зъби, което ще спомогне за общото здраве и благополучие на бъдещите поколения. ", каза от своя страна и д-р Едоардо Кавале, председател на работната група на WOHD. В отговор на резултатите от проучването и в помощ на учителите и родителите, FDI разработиха образователния инструмент „Героите на устата". Той предствалява мултимедиен ресурс за преподаване в училищата, който предоставя инструменти за преподаване по интересен начин на важните уроци за доброто устно здраве. Насочен към деца на възраст от 5 до 9 години.Чат в помощ на хора с хранителни разстройства

Чат в помощ на хора с хранителни разстройства

Над 1 милион българи имат подобни нарушения
Изпращаме великия Енио Мориконе

Изпращаме великия Енио Мориконе

Отиде си още един от доайените на музиката и лечители на душата
72% oт българите са доволни от себе си

72% oт българите са доволни от себе си

Анджелина Джоли и Ален Делон се оказват най-красиви за българите „Галъп интернешънъл"
6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

Твърдят го специалисти от болницата "Джон Хопкинс" в САЩ, които са сравнили данните от 50 страни
Хотел в Германия работи заради крал

Хотел в Германия работи заради крал

Курортът Гармиш Партенкирхен е получил специално разрешение за това изключение по време на пандемията
Робот открива хора с висока температура

Робот открива хора с висока температура

Той може да „хване" опасността от коронавирус при няколко души едновременно в тълпа
Откриха формула за възрастта

Откриха формула за възрастта

Алгоритъм изчислява ролята на микрофлората в процеса на стареенето
Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Зрението му се е върнало след два удара в главата и е станало почти перфектно
Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Надеждата е, че тя ще помогне за създаване на универсално лечение на всички онкозаболявания
Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

При липса на качествени грижи и любов към малчуганите, той се свива, показват данните от изследване
1 2 3 4 5 ... 19 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020