Любопитно

Болни зъби „изяждат" 50 млн. учебни часа

01-04-2019 13:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болни зъби „изяждат Великобритания на дъното на класацията по образование за дентално здраве, показва проучване на Световната Дентална Федерация
Лошото орално здраве води до загуба на повече от 50 млн. учебни часа годишно. Това показва проучване на Световната Дентална Федерация(FDI). Изследването е проведено сред родители на ученици в 13 държави по повод Деня на оралното здраве, който отбелязахме на 20 март, а част от резултатите са публикувани от Българския зъболекарски съюз.
Лошото орално здраве оказва цялостно негативно влияние на развитието на младия човек. То пречи на самочувствието на детето, на социалните му умения, както и на потенциала му за успех  в живота. Британските училища са на последното място в популяризирането на доброто устно здраве. На въпроса дали в учебното заведение на детето им се провеждат часове за здравна профилактика, само 29% от родителите отговарят положително. Това поставя Великобритания в дъното на класацията след САЩ (53%), Австралия (54%), Германия (69%). Първенец в класацията е Мексико-93%. В челната тройка влизат още Бразили и Индия(91%) и Индонезия(87%). След тях се нареждат Алжир и Мароко (86%), Полша (84%),Саудитска Арабия (81%), Китай (77%).

 

49% от родителите от Обединеното кралство

 

не  „не знаят" колко често в училището на детето им се провеждат такива часове. При родителите в  Австралия и САЩ  показателите са съответно с 35% и 32%. Най-нисък е процентът в Мексико -1. В останалите страни резултатите са Германия (19%), Саудитска Арабия (12%), Полша (10%), Китай, Индонезия и Мароко (9%), Алжир (6%), Индия (5%), Бразилия (3%). „Резултатите от проучването показват, че не всички родители знаят дали децата им получават орално здравно образование в училище.

 

Трябва да запълним тази пропаст в знанията,

 

тъй като заболяванията на устната кухина са най-разпространените в световен мащаб и засягат 3.58 милиарда души; половината от населението на света. Нещо повече, 486 милиона деца страдат от кариес на временните зъби, което може да доведе до преждевременна загуба на зъби, болка, нарушаване на съня, затруднено хранене и други здравословни проблеми за малките деца", коментира д-р Катрин Кел, президент на FDI.

 

71% от родителите във всички изследвани страни

 

са обединени около тезата, че училищата трябва да възпитават децата в добра устна грижа. 51% са признали, че майките и татковците също играят важна роля при изграждането на тези навици.

„Tрябва да насърчаваме децата да мият зъбите си два пъти дневно с флуоридна паста за зъби и да им помогнем да избягват храни и напитки с високо съдържание на захари. Също така трябва да дадем приоритет на редовните дентални прегледи.

 

Милиони училищни дни се губят всяка година

 

заради влошено устно здраве, което сериозно засяга способността на детето да се представя добре в училище. Родители и учителите трябва заедно да играят ключова роля в обучението на децата за важността на поддържането на здравословна орална среда и здрави зъби, което ще спомогне за общото здраве и благополучие на бъдещите поколения. ", каза от своя страна и д-р Едоардо Кавале, председател на работната група на WOHD. В отговор на резултатите от проучването и в помощ на учителите и родителите, FDI разработиха образователния инструмент „Героите на устата". Той предствалява мултимедиен ресурс за преподаване в училищата, който предоставя инструменти за преподаване по интересен начин на важните уроци за доброто устно здраве. Насочен към деца на възраст от 5 до 9 години.Учени променят гени срещу птичи грип

Учени променят гени срещу птичи грип

Британски изследователи предотвратиха задържането на вируса чрез "редактиране" на пилешка ДНК
24 май е! Честит празник на знанието!

24 май е! Честит празник на знанието!

Повече от 200 години прославяме делото на братята Кирил и Методий
Онлайн приложение със социална кауза

Онлайн приложение със социална кауза

При поръчка на храна, клиентите могат да даряват средства за хора в нужда, проектът е дело на ученици от Благоевград
Кораб под карантина заради морбили

Кораб под карантина заради морбили

Американският плавателен съд е акостирал до карибския остров Сент Лусия
Без диабет тип 2 с часово хранене

Без диабет тип 2 с часово хранене

Приемът на храна трябва да е само 9 часа в денонощието, установили учените
Автоимунните заболявания се плашат от кафето

Автоимунните заболявания се плашат от кафето

Солта и консервантите провокират появата на тези болести, каза Проф. Шойнфелд
Лекари извадиха 4 пчели от окото на жена

Лекари извадиха 4 пчели от окото на жена

Бях шокиран, когато издърпах 4 мм насекоми от краката им, коментира д-р Хонг Чи Тинг от Университетската болница в Южен Тайван
Театърът като лекарство

Театърът като лекарство

Не е задължително да бъдеш професионален актьор, за да се докоснеш до целебната магия на сцената

Цената на чаша кафе е поема

Цената на чаша кафе е поема

Само на 21 март може да заплатите ободряващата напитка със стих
Започна Великия пост

Започна Великия пост

Нарича се още Света Четиридесетница и е период за молитва, смирение и покаяние
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019