лекарства

Забавя се достъпът до нови лекарства

30-03-2019 17:27
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Забавя се достъпът до нови лекарстваНова регулация от 1 април ще създаде проблеми за бързото им влизане в страната, твърдят от фармабизнесът
Нова лекарствена регулация ще затрудни достъпа на пациентите до нови лекарства. Промените са регламентирани в Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, която е публикувана в "Държавен вестник и влиза в сила от 1 април". Това каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители на семинар за журналисти.
България е една от страните, в които иновативните медикаменти се включват най-бавно за реимбурсиране, според сегашната нормативна уредба. С новите рестрикции се очаква срокът да се удължи от средно около 550 дни на 700-800 дни. За да кандидатства нов медикамент, фирмата производител трябва да представи положителна оценка на здравни технологии от поне една страна между държавите Швеция, Великобритания, Франция и Германия.

Ново изискване е лекарството да се заплаща

и от здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни, като условието досега беше реимбурсиране с публични средства в 5 от 27 страни. „По този начин ако медикаментът се покрива от някакъв специализиран фонд или от министерството в някои от тези държави, той не може да бъде включен в списъците у нас", обясни Денев.

 

Освен това иновативният продукт трябва

 

да бъде одобрен до 30 септември всяка година. Медикаментите извън този срок остават за следващата година. Повечето иновативни лекарства досега получаваха разрешение да се покриват от НЗОК към ноември или декември. Тази година се очакват нови препарати за 7 тежки заболявания, сред които епилепсия, които по старите правила щяха да се плащат от здравната каса от 2020 г., но ако се забавят, това ще се отложи за 2021 г.

 

С промените в регулацията индустрията

 

ще има едно допълнително плащане, освен оттъпките, които прави на НЗОК. Компаниите трябва да връщат направените разходи за лекарства над определения бюджет, което ще ги натовари допълнително с около 50 млн. лв., прогнозира Деян Денев. През 2018 г. фармацевтичните фирми са платили 160 млн. лв. отстъпки на здравната каса, което означава, че всеки 9-и или 10-и пациент се лекува с тези пари, допълни той.Д-р Красимира Чемишанска е новият шеф на ARPharM

Д-р Красимира Чемишанска е новият шеф на ARPharM

Изпълнителният директор на Амджен България ще ръководи Асоциацията следващите две години
Коригират съсловния закон на фармацевтите

Коригират съсловния закон на фармацевтите

Целта е да се уточнят правилата, по които ще работи БФС
Заловиха нашенец пренасящ лекарство

Заловиха нашенец пренасящ лекарство

Открити са 63 опаковки с хормон на растежа в тайник на автомобил
Признание за работата на ИАЛ

Признание за работата на ИАЛ

Инспекциите по Добра производствена практика във фармацевтичния сектор у нас, са еквивалетнти на тези в САЩ
50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

50% от онколекарствата ще са на таблетки до 2025 г.

Те ще заместят химиотерапията, показва проучване за промяната на грижата за пациента
Липсват специфични лекарства за деца

Липсват специфични лекарства за деца

В областта на педиатричните лекарствени форми има огромни проблеми и те са от много години. Характерни са не само за България, а за цяла Европа и в световен мащаб. Основният е свързан с това, че липсват специфични лекарствени продукти, които да са приготвени за деца. Това каза за clinica.bg проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми.
1700 нежелани реакции от лекарства

1700 нежелани реакции от лекарства

Докладваните случаи са двойно повече през 2018 година, причината е новото законодателство, според което по-улеснено се съобщават и несериозни реакции, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ
Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

МЗ публикува фармако-терапевтичните ръководства за онкология, УНГ, хематология и инфекциозни заболявания
Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Драстично намаление с 42.2% при производството на тютюневи изделия отчита НСИ
1 2 3 4 5 ... 56 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019