Образование

Изкуствен интелект в 4 наши университета

29-03-2019 14:28
Младите хора трябва да притежават преносими умения, за да се справят с всички предстоящи предизвикателства и трансформации, казва Красимир ВълчевИзкуствен интелект в 4 наши университета
Clinica.bg

press@clinica.bg
Специалности свързани с изкуствения интелект има вече в 4 висши училища, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Те са Софийският университет, Техническият университет в София, Бургаският свободен и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски".
„Трябва да подготвим младите хора да създават изкуствен интелект и да го управляват.Те трябва да притежават т.нар. преносими умения, които ще им позволят да се справят с всички предстоящи предизвикателства и трансформации. За целта се налага да настроим образователната система да преподава чрез и за технологиите и изкуствения интелект", коментира Вълчев по време на форум, посветен на иновациите.

Изкуственият интелект е група от знания,
които трябва да се преподават в университетите, като съдържат в себе си математика, логика, философия и дори етика. „Университетите ще имат отговорната задача да приемат хора, които ще знаят как да създават дигитално съдържание, и да ги превърнат в лидери на промяната в индустрията, държавата и обществото.

Затова трябва да насърчават иновациите, креативността
и да развиват качествени научни изследвания, както и да работят с бизнеса и съвместно в европейски университетски мрежи", заяви министър Вълчев. С промени в Закона за висше образование ще се даде възможност да се подготвят национални програми за развитие на университетите.

 

Изкуственият интелект ще предизвика следващата вълна

 

технологични и обществени трансформации. В същото време очакванията към образователната система да отговори на нуждите на индустрията и пазара на труда, както и да даде равен шанс за реализация в бъдеще ще нарастват. „Дали ще сме развита страна зависи от това, как ще влезем в периода на трансформация. Бъдещата реализация на младите хора ще изисква минимум базови дигитални умения", каза той.

 

Дигитализацията е поставена в центъра на политиките

 

на настоящия кабинет и той е първият, който прави толкова инвестиции в тази посока. Още в трети клас беше въведен предмет „Компютърно моделиране", а на учениците от десети до дванадесети клас беше дадена възможност да изучават професията „приложен програмист". Предстои стартът на

 

национална програма „IT бизнесът преподава",

 

която ще позволи на специалисти от IT компании да обучават ученици по определени модули от учебния материал по информатика. Подготвя се и проектът „Образование на утрешния ден" по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" за дигитализация на средното образование, в който са предвидени средства за създаване на отворен облак с учебно съдържание. В момента над 70% от българските учители имат желание да преподават чрез нови технологии, а над 60% от учениците ги ползват за учене.

Процесът на дигитализация на висшето образование минава през инвестиции в оборудване на лаборатории, в млади учени и преподаватели и ориентиране на повече програми към изучаване на изкуствен интелект.


1000 лв. дарителска стипендия в МУ-Пловдив

1000 лв. дарителска стипендия в МУ-Пловдив

Tолкова е сумата за година, ще се изплаща общо пет на студент по медицина, кандидатстването е до 30 май
Лаборатория на МУ-Плевен с евросертофикат

Лаборатория на МУ-Плевен с евросертофикат

Той е издаден от European Molecular Genetics Quality Network и е от изключителна важност за прилагането на научните резултати за лечението на пациенти
Мега среща в МУ-София

Мега среща в МУ-София

53 медицински факултета от цяла Европа се събират във висшето училище между 18-20 април
134 нови фармацевти се дипломират

134 нови фармацевти се дипломират

Те са от МУ-Пловдив, промоцията им ще се проведе на 17 април, съобщиха от висшето училище
Нова специалност за фармацевтични биотехнологии

Нова специалност за фармацевтични биотехнологии

Тя е бакалавърска и се разкрива в УХТ в Пловдив от следващата академична година, съобщиха от висшето училище
Ден на кариерата в МУ-София

Ден на кариерата в МУ-София

По време на събитието на 18 април, студенти, дипломанти и специализанти ще могат да се запознаят с предложения за работа от страна на директори на университетски болници
Конкурс за есе за студенти медици

Конкурс за есе за студенти медици

Темата е „Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?"
МУ-Варна записва за изпити от днес

МУ-Варна записва за изпити от днес

Заявки за предварителното препитване за медицина ще може да се подават до 17 април
Над 936 кандидати на изпит в МУ-Плевен

Над 936 кандидати на изпит в МУ-Плевен

Толкова младежи са се записали за предварителното препитване по биология и химия, което ще се проведе на 6 април
Дипломират се 84 здравни специалисти

Дипломират се 84 здравни специалисти

Те са от Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в Плевен
1 2 3 4 5 ... 102 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ