Здраве

Спортът държи гръбнака прав

19-09-2016 10:19
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Спортът държи гръбнака правИзкривяванията се превръщат в епидемия при децата, твърди д-р Атанас Кацаров
Новата учебна година вече започна. Покрай всички емоции свързани с нея, на дневен ред отново излиза и проблемът с тежките раници на най-малките ученици. Те са един от основните, но не и единствен фактор, предизвикващ гръбначните изкривявания при децата, коментира д-р Атанас Кацаров. Той изпълнява длъжността Началник клиника по детска ортопедия и травматология в болница „Пирогов".
Визитка

Д-р Атанас Кацаров завършва медицина през 1998г. във Висшия медицински институт – гр. София. През 2003г. придобива специалност по ортопедия и травматология. Придобива докторска степен през 2005г., след защита на дисертационен труд.

От 2004г. работи в Клиника по детска травматология в институт „Н.И. Пирогов". От август 2014 г. е временно изпълняващ длъжността Началник клиника.

Има повече от 30 публикации и участия в специализирани конгреси.

Гръбначните изкриваявания напоследък са като епидемия, казва д-р Кацаров. По наблюдения на специалиста около 65-70 процента от децата имат неправилен седеж. Той обаче все още не значи изкривяване и може да се когиригира чрез определини навременни мерки. Но при 10-20 процента от тези деца стига и до по-тежка диагноза.

Тежките раници, изобщо всякакъв текъж товар носен от едната страна достатъчно дълго време, вреди, категоричен е д-р Кацаров. Оптималната тежест, която един първокласник трябва да носи, при това добре разпределена и на двете рамена, е около 2-3 килограма. В този обем обаче не могат да се вместят и половината от необхидимите за деня учебни пособия. Разрешение има, смята специалистът. Особено при най-малките, ползването на учебниците и основните помагала трябва да е така организирано, че да не се налага непрекъснатото им носене до и от училище. Както сам обаче признава, за жалост лекарите нямат думата в организацията на учебния процес.

Раниците обаче са само една от причините. Неправилния седеж на чина е другата честа предпоставка за изкривяванията, а дори и за проблеми с очите.

Същинският проблем за масовостта на заболяването обаче се крие другаде. Днес компютрите, таблетите и телефоните почти напълно ангажират времето на децата при това със занимания, който водят до обездвижване. Липсата дори на нормалната за възрастта им физическа активност води до повишен травматизъм заради недобре развитата координация. Но когато говорим за изкривяванията и неправилен стоеж една от съществените причини за това е недоброто развитие на мускулатурата и мускулите, които поддържат правилната стойка. Когато не функционират правилно, съответно водят до изкривявания, обяснява д-р Кацаров.

Малчуганите все по-рядко се събират за игри на открито, а за спорт често не остава време. Детето обаче трябва спортува. Няма ограничения какво, стига на него да му е приятно и да е свързано с движение на цялото тяло, съветва още специалистът. Еднакво добра работа в тази посока ще свършат занимания с лека атлетика, футбол, баскетбол, плуване, гимнастика или дори танци. Освен за мускулите, спортът помага и за съзряването на нервната система на децата. Различните занимания, а дори и самата разгрявка преди началото на тренировката, спомагат за развитието на координацията им.

Допълнителен фактор е и непълноценната храна, която последните 20 години се предлага на пазара. Това също пречи на детския организъм да се развива хармонично и правилно, обяснява специалистът. Непрекъснато се говори за хормоните в пиблешкото месо. Вероятно те, заедно с други храни са отговорни за чувствителното повишаване на ръста и килограмите при днешните тинейджъри. В комбинация с недобре развитата мускулатура, това се превръща в добра предпоставка за развитие на изкривявания, защото телата на младежите не са подготвени да поемат натоварването.

За да може проблемът да се хване навреме, съветът на д-р Кацаров е родителите да обръщат внимание на стойката на децата си. Добре е да намерят начин редовно да правят домашна профилактика като гледат децата си без връхна дреха. Много често родителите забелязват проблема на плажа, когато детето е по бански, тоест няма дреха, която да прикрие асиметрията – изпъкнало рамо, по-ниска плешка, изкривяване на таза, наклон на едната страна. Лесно забележим признак е и неправилното изтриване на обувките, което може да е сигнал, че е време за посещение при лекар. Дори без да има тревожни симптоми е добре поне веднъж годишно децата да посещават специалист.

Но когато родителите са обезпокоени, че такъв има, едно от най-важните неща е да се направи рентгенова снимка на целия гръбначен стълб. Частичната снимка не може да даде изчерпателна информация на специалистите, но пък ще подложи детето на допълнително облъчване, обяснява д-р Кацаров. Такава може да се направи само на няколко места, затова е добре хората да се поинтересуват и да изберат най-удобното за тях, съветва още той.

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно ще е лечението. Най-леките форми на гръбначни изкривявания могат да се коригират с лечебна физкултура. При средна степен на изкривяването към гимнастиката може да се включи и така нареченото корсетолечение, тоест фина подръжка на неразвиването на гръбначното изкривяване. Сериозните случаи с големи деформации се лекуват оперативно. Редовните прегледи могат да предотвратят изкривяването да се превърне в тежка деформация, подчертава още д-р Атанас Кацаров.

Не пускайте децата си да ходят боси по твърди равни повърхности, съветва още той. Вместо да стимулира изграждането на сводовете, това води до сплескване на стъпалото. Разходките на босо са полезни, но само върху неравни повърхности, които да провокират дразнене на рецепторите в стъпалото. Износването на стари обувки или нови, но неудобни такива, също вреди. Въпреки че днес цената не е гаранция за качество, все пак е добре да се залага на по-скъпи покупки, за да се избегне деформацията при децата. До лош ефект могат да доведат и готовите стелки, които масово излязоха на пазара, предупреждава още специалистът.ЯМР предупреждава за Паркинсон

ЯМР предупреждава за Паркинсон

В болница „Св. Иван Рилски" е, има само 9 такива в Европа, казва д-р Марин Пенков
На Запад видях действащи правила и ред

На Запад видях действащи правила и ред

Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ

Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура

Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания

Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
Железният човек с изумителни резултати

Железният човек с изумителни резултати

Това, което виждам, надминава и най-смелите ми очаквания, станало е истинско чудо, казва д-р Емануил Найденов след прегледа на Божидар
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
1 2 3 4 5 ... 43 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020