Здраве

Спортът държи гръбнака прав

19-09-2016 10:19
Изкривяванията се превръщат в епидемия при децата, твърди д-р Атанас КацаровСпортът държи гръбнака прав
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Новата учебна година вече започна. Покрай всички емоции свързани с нея, на дневен ред отново излиза и проблемът с тежките раници на най-малките ученици. Те са един от основните, но не и единствен фактор, предизвикващ гръбначните изкривявания при децата, коментира д-р Атанас Кацаров. Той изпълнява длъжността Началник клиника по детска ортопедия и травматология в болница „Пирогов".
Визитка

Д-р Атанас Кацаров завършва медицина през 1998г. във Висшия медицински институт – гр. София. През 2003г. придобива специалност по ортопедия и травматология. Придобива докторска степен през 2005г., след защита на дисертационен труд.

От 2004г. работи в Клиника по детска травматология в институт „Н.И. Пирогов". От август 2014 г. е временно изпълняващ длъжността Началник клиника.

Има повече от 30 публикации и участия в специализирани конгреси.

Гръбначните изкриваявания напоследък са като епидемия, казва д-р Кацаров. По наблюдения на специалиста около 65-70 процента от децата имат неправилен седеж. Той обаче все още не значи изкривяване и може да се когиригира чрез определини навременни мерки. Но при 10-20 процента от тези деца стига и до по-тежка диагноза.

Тежките раници, изобщо всякакъв текъж товар носен от едната страна достатъчно дълго време, вреди, категоричен е д-р Кацаров. Оптималната тежест, която един първокласник трябва да носи, при това добре разпределена и на двете рамена, е около 2-3 килограма. В този обем обаче не могат да се вместят и половината от необхидимите за деня учебни пособия. Разрешение има, смята специалистът. Особено при най-малките, ползването на учебниците и основните помагала трябва да е така организирано, че да не се налага непрекъснатото им носене до и от училище. Както сам обаче признава, за жалост лекарите нямат думата в организацията на учебния процес.

Раниците обаче са само една от причините. Неправилния седеж на чина е другата честа предпоставка за изкривяванията, а дори и за проблеми с очите.

Същинският проблем за масовостта на заболяването обаче се крие другаде. Днес компютрите, таблетите и телефоните почти напълно ангажират времето на децата при това със занимания, който водят до обездвижване. Липсата дори на нормалната за възрастта им физическа активност води до повишен травматизъм заради недобре развитата координация. Но когато говорим за изкривяванията и неправилен стоеж една от съществените причини за това е недоброто развитие на мускулатурата и мускулите, които поддържат правилната стойка. Когато не функционират правилно, съответно водят до изкривявания, обяснява д-р Кацаров.

Малчуганите все по-рядко се събират за игри на открито, а за спорт често не остава време. Детето обаче трябва спортува. Няма ограничения какво, стига на него да му е приятно и да е свързано с движение на цялото тяло, съветва още специалистът. Еднакво добра работа в тази посока ще свършат занимания с лека атлетика, футбол, баскетбол, плуване, гимнастика или дори танци. Освен за мускулите, спортът помага и за съзряването на нервната система на децата. Различните занимания, а дори и самата разгрявка преди началото на тренировката, спомагат за развитието на координацията им.

Допълнителен фактор е и непълноценната храна, която последните 20 години се предлага на пазара. Това също пречи на детския организъм да се развива хармонично и правилно, обяснява специалистът. Непрекъснато се говори за хормоните в пиблешкото месо. Вероятно те, заедно с други храни са отговорни за чувствителното повишаване на ръста и килограмите при днешните тинейджъри. В комбинация с недобре развитата мускулатура, това се превръща в добра предпоставка за развитие на изкривявания, защото телата на младежите не са подготвени да поемат натоварването.

За да може проблемът да се хване навреме, съветът на д-р Кацаров е родителите да обръщат внимание на стойката на децата си. Добре е да намерят начин редовно да правят домашна профилактика като гледат децата си без връхна дреха. Много често родителите забелязват проблема на плажа, когато детето е по бански, тоест няма дреха, която да прикрие асиметрията – изпъкнало рамо, по-ниска плешка, изкривяване на таза, наклон на едната страна. Лесно забележим признак е и неправилното изтриване на обувките, което може да е сигнал, че е време за посещение при лекар. Дори без да има тревожни симптоми е добре поне веднъж годишно децата да посещават специалист.

Но когато родителите са обезпокоени, че такъв има, едно от най-важните неща е да се направи рентгенова снимка на целия гръбначен стълб. Частичната снимка не може да даде изчерпателна информация на специалистите, но пък ще подложи детето на допълнително облъчване, обяснява д-р Кацаров. Такава може да се направи само на няколко места, затова е добре хората да се поинтересуват и да изберат най-удобното за тях, съветва още той.

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно ще е лечението. Най-леките форми на гръбначни изкривявания могат да се коригират с лечебна физкултура. При средна степен на изкривяването към гимнастиката може да се включи и така нареченото корсетолечение, тоест фина подръжка на неразвиването на гръбначното изкривяване. Сериозните случаи с големи деформации се лекуват оперативно. Редовните прегледи могат да предотвратят изкривяването да се превърне в тежка деформация, подчертава още д-р Атанас Кацаров.

Не пускайте децата си да ходят боси по твърди равни повърхности, съветва още той. Вместо да стимулира изграждането на сводовете, това води до сплескване на стъпалото. Разходките на босо са полезни, но само върху неравни повърхности, които да провокират дразнене на рецепторите в стъпалото. Износването на стари обувки или нови, но неудобни такива, също вреди. Въпреки че днес цената не е гаранция за качество, все пак е добре да се залага на по-скъпи покупки, за да се избегне деформацията при децата. До лош ефект могат да доведат и готовите стелки, които масово излязоха на пазара, предупреждава още специалистът.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ