правила

ЕС директива ни пази от рак

28-03-2019 15:55
Clinica.bg

press@clinica.bg
ЕС директива ни пази от ракДокументът подобрява условията на труд за повече от 1 млн. работници в Европа
Евродепутатите приеха с мнозинство нова директива, която ще предпазва работниците от рак и други сериозни заболявания. Новите правила ще подобрят условията на труд за повече от един милион души в ЕС и ще предотвратят над 22 000 случая на професионални заболявания.
Директивата включва 5 химикала, които са вредни за здравето. Те се използват в производството на батерии, в лабораториите и други сектори. Става въпрос за кадмий, берилий, арсенова киселина, формалдехид и 4 -метиленбис (2-хлороанилин), които са добавени в списъка на Европа за вредните вещества. Химикалите се употребяват при изработването на никел-кадмиеви батерии, топене на цинк и мед, лаборатории, електроника, погребения и балсамиране, строителство, здравни (патологични и аутопсионни) сектори, пластмаси и рециклиране.

 

Приетият текст определя

следните преходни периоди: 8 години за кадмий, 7 години за берилий, 4 години за арсенова киселина. За формалдехид се предвижда преходен период от 5 години само за здравеопазването и погребалния сектор, предвид тяхната специфика. Европейската комисия ще оцени в рамките на три години дали директивата следва да бъде изменена, за да включи допълнителни разпоредби за кадмия.

По искане на Парламента,

Комисията ще прецени не по-късно от края на второто тримесечие на 2020 г. възможността за изменение на Директивата за канцерогените и мутагените, за да включи опасни лекарства, включително цитотоксични, или да предложи по-подходящ инструмент за гарантиране на професионалната безопасност на работниците.



ЕК намалява трансмазнините в храните

ЕК намалява трансмазнините в храните

Новата регулация влиза в сила от април 2021 г.
Започват проверки на агнешкото и яйцата

Започват проверки на агнешкото и яйцата

Инспекторите ще обикалят страната от днес, съобщиха от БАБХ
Забраниха пушенето на наргилета на закрито

Забраниха пушенето на наргилета на закрито

Няма да се продават на децата смеси за водна лула, решиха депутатите

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019