Диагноза

1 от 10 жени с ендометриоза

26-03-2019 17:34
Искат от ЦАР да финансира и пациентки с първи и втори стадий на заболяването 1 от 10 жени с ендометриоза
Clinica.bg

press@clinica.bg
В световен мащаб 1 от 10 жени в репродуктивна възраст (приблизително 176 милиона) има ендометриоза. Счита се, че заболяването е третата по честота причина за безплодие при жените. Ендометриозата е социално значимо заболяване, тъй като от една страна засяга жените в работоспособна и репродуктивна възраст и нарушава техния начин на живот, а от друга страна е твърде често срещано заболяване. Това обявиха от новосъздадената фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве".
Тъй като към момента статистика относно процента на заболеваеомст в страната не е налична, неправителствената организация ще търси диалог и сътрудничество с лекари от водещи медицински заведения, както и с МЗ за набавянето на данни.

От Фондацията поставиха акцент на три ключови теми.
ааа
На първо място те предлагат сътрудничество с Центъра за асистирана репродукция относно финансиране на пациенти с първи и втори стадий на ендометриоза (за момента се финансират от ЦАР само 3 и 4 стадий). Също така апелират за разработване на на програма за обучение за менструално здраве в училищата съвместно с МОН. От Фондацията търсят и диалог с Министерство на околната среда и водите по отношение

проучване на влиянието на нивото на диоксините
ааа
върху репродуктивното здраве и заболявания като ендометриоза. Неправителствената организация ще работи за подобряване на знанията и осведомеността на жените относно заболяването и женското здраве като цяло. Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве" ще постави акцент върху ранно диагностициране на състоянието, ще събира и популяризира съвременни медицински и алтернативни методи за лечение.
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ