трансплантации

Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

26-03-2019 09:02
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.Първите лекари отиват на обучение във Виена през май, съобщи проф. Генчо Начев
Първата трансплантация на бял дроб у нас ще стане най-рано в края на 2020 г. или началото на 2021 г. Това съобщи за clinica.bg директорът на болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Първите лекари, които ще отидат на обучение в Австрия ще заминат през май.
„Във Виена се провежда академия за белодробни трансплантации два пъти в годината. Сега ще се състои през май. Тогава ще заминат един хирург и един анестезиолог от „Св. Екатерина" и двама пулмолози от Военномедцинска академия. Това е началото. След това още двама хирурзи, двама анестезиолози, един перфузионист и от два до четири пулмолози също ще отидат в центъра във Виена на специализация", допълни той.

Проф. Начев поясни, че обучението на пулмолозите

е изключително важно, защото те са хората, които определят кой е подходящ за белодробна трансплантация и кой - не. Следоперативното лечение се извършва също от тях. „Белият дроб е много чувствителен орган, там нещата са на ръба на инфекцията и отхвърлянето. И трябва много стриктно да се следи всичко. Затова е толкова важно пулмолозите да са добре подготвени", категоричен е професорът.

Хората, които ще специализират,

вече са определени. Това са млади лекари, поясни проф. Начев. По думите му досега той е изпращал колеги от своя екип в Сан Диего, във Виена също. Дори е на мнение, че първата трансплантация на бял дроб може да се извърши у нас по-рано, но проф. Валтер Клепетко е категоричен, че това трябва да стане в началото на 2021 г. „Обучението се извършва под егидата на проф. Клепетко и това е срокът, който той ни дава. Той е поел ангажимента да обучи хората, да създаде системата. Така че неговото мнение в момента е най-важното. С неговия опит, той е правият", заяви проф. Начев. Шефът на болницата информира също, че ремонтът на втората сграда на „Св. Екатерина" ще приключи през декември. След това предстои оборудването й.


Сградата, която от години остана недостроена,

е близо 13 000 кв. м. разгъната площ, без хеликоптерната площадка, която е на покрива и вече е изградена. Това че е в средата на едно каре, в което има пет болници, й дава изключителни предимства. Професорът обясни, че се предвижда да се създаде център за донори, откъдето органите ще се разпределят съответно за трансплантация на сърце в „Св. Екатерина", за бъбреци - към Александровска болница и за черндробни трансплантации към ВМА. „Предстои ни да развием пулмология, като част от специалистите на ВМА ще дойдат тук, за да могат да се правят белодробните трансплантации. Имаме намерение да направим и център за съвременно лечение на острия инсулт", обясни професорът.

Предвижда се също да се закупи и робот „Да Винчи",

който да се използва за урология, АГ, коремна, гръдна и сърдечна хирургия. На последния етаж ще има логистичен учебен център със симулатори за обучение на специализанти в областта на сърдечно-съдовите заболявания. „Тук е центърът на Медицинския университет - София и трябва да има такъв учебен център за специализанти", категоричен е проф. Начев.

Инвестициите са 38 млн. лв. и са от страна на държавата. След завършване на сградата и осигуряване на средствата, предстои да се обявят обществените поръчки за апаратурата.Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Ще се организират семинари, работни срещи и конференции между двете страни
„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

Целта е намиране на подходящи донори за Михаела Димитрова от гр. Перник
Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Тази нощ в УМБАЛ „Александровска" мъж и жена получиха нови бъбреци, в болница "Лозенец" пък мъж получи черен дроб
Първа донорска ситуация за 2020 г.

Първа донорска ситуация за 2020 г.

Tя е реализирана в Плевен, жена на 36 г. е изпаднала в мозъчна смърт, а близките й дават съгласие органите й да бъдат трансплантирани
Нова донорска ситуация в Плевен

Нова донорска ситуация в Плевен

63-годишен мъж от Плевен дава шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация, казаха от ИАМН
51% от българите готови да станат донори

51% от българите готови да станат донори

МС прие Националната програма за насърчаване на трансплантациите до 2023 г
Нов шанс за живот на двама

Нов шанс за живот на двама

На 31 годишен мъж от Монтана извършиха бъбречна трансплантация в Александровска, а на 46-годишен от Стара Загора чернодробна трансплантация във ВМА
Нова донорска ситуация във Варна

Нова донорска ситуация във Варна

Близките на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взеха решение да дарят органите й на нуждаещи се пациенти
Търново е водеща донорска база

Търново е водеща донорска база

От общо 13 донорски ситуации за 2019 г., 5 са реализирани в „Д-р Стефан Черкезов"
Връчват награди за принос към донорството

Връчват награди за принос към донорството

Призове ще получат координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020