трансплантации

Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

26-03-2019 09:02
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.Първите лекари отиват на обучение във Виена през май, съобщи проф. Генчо Начев
Първата трансплантация на бял дроб у нас ще стане най-рано в края на 2020 г. или началото на 2021 г. Това съобщи за clinica.bg директорът на болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Първите лекари, които ще отидат на обучение в Австрия ще заминат през май.
„Във Виена се провежда академия за белодробни трансплантации два пъти в годината. Сега ще се състои през май. Тогава ще заминат един хирург и един анестезиолог от „Св. Екатерина" и двама пулмолози от Военномедцинска академия. Това е началото. След това още двама хирурзи, двама анестезиолози, един перфузионист и от два до четири пулмолози също ще отидат в центъра във Виена на специализация", допълни той.

Проф. Начев поясни, че обучението на пулмолозите

е изключително важно, защото те са хората, които определят кой е подходящ за белодробна трансплантация и кой - не. Следоперативното лечение се извършва също от тях. „Белият дроб е много чувствителен орган, там нещата са на ръба на инфекцията и отхвърлянето. И трябва много стриктно да се следи всичко. Затова е толкова важно пулмолозите да са добре подготвени", категоричен е професорът.

Хората, които ще специализират,

вече са определени. Това са млади лекари, поясни проф. Начев. По думите му досега той е изпращал колеги от своя екип в Сан Диего, във Виена също. Дори е на мнение, че първата трансплантация на бял дроб може да се извърши у нас по-рано, но проф. Валтер Клепетко е категоричен, че това трябва да стане в началото на 2021 г. „Обучението се извършва под егидата на проф. Клепетко и това е срокът, който той ни дава. Той е поел ангажимента да обучи хората, да създаде системата. Така че неговото мнение в момента е най-важното. С неговия опит, той е правият", заяви проф. Начев. Шефът на болницата информира също, че ремонтът на втората сграда на „Св. Екатерина" ще приключи през декември. След това предстои оборудването й.


Сградата, която от години остана недостроена,

е близо 13 000 кв. м. разгъната площ, без хеликоптерната площадка, която е на покрива и вече е изградена. Това че е в средата на едно каре, в което има пет болници, й дава изключителни предимства. Професорът обясни, че се предвижда да се създаде център за донори, откъдето органите ще се разпределят съответно за трансплантация на сърце в „Св. Екатерина", за бъбреци - към Александровска болница и за черндробни трансплантации към ВМА. „Предстои ни да развием пулмология, като част от специалистите на ВМА ще дойдат тук, за да могат да се правят белодробните трансплантации. Имаме намерение да направим и център за съвременно лечение на острия инсулт", обясни професорът.

Предвижда се също да се закупи и робот „Да Винчи",

който да се използва за урология, АГ, коремна, гръдна и сърдечна хирургия. На последния етаж ще има логистичен учебен център със симулатори за обучение на специализанти в областта на сърдечно-съдовите заболявания. „Тук е центърът на Медицинския университет - София и трябва да има такъв учебен център за специализанти", категоричен е проф. Начев.

Инвестициите са 38 млн. лв. и са от страна на държавата. След завършване на сградата и осигуряване на средствата, предстои да се обявят обществените поръчки за апаратурата.Изкуство в подкрепа на донорството

Изкуство в подкрепа на донорството

Студентите от НБУ се включват със свои произведения
Нов шанс за живот за двама пациенти

Нов шанс за живот за двама пациенти

Бъбречните трансплантации са извършени в Александровска болница
Българка с шанс за трансплантация във Виена

Българка с шанс за трансплантация във Виена

Министерство на здравеопазването трябва да изпрати аванс от 50 000 евро на клиниката на проф. Клепетко
Обучението за белодробни трансплантации стартира

Обучението за белодробни трансплантации стартира

На Гергьовден българските медици заминават за Виена
Откриват втората чешма на донорството

Откриват втората чешма на донорството

В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, казаха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност
20 годишен с ново сърце

20 годишен с ново сърце

Първата такава трансплантацията за годината беше извършена в „Св. Екатерина", донорът е 28 годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен
Само 5 болници подават донори

Само 5 болници подават донори

Административни, нормативни и финасови са причините голяма част от координаторите по донорство да не работят активно, каза д-р Сибила Маринова началник на Реанимацията в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов"
Договорът с Евротрансплант още не е подписан

Договорът с Евротрансплант още не е подписан

Разработва се наредба, която да определи задълженията на координаторите по донорство, съобщи проф. Генчо Начев
Двама заминаха във Виена за трансплантация

Двама заминаха във Виена за трансплантация

Мъж и жена са първите, които имат шанс да получат нов бял дроб
Спартан излетя за трансплантация (ОБНОВЕНА)

Спартан излетя за трансплантация (ОБНОВЕНА)

Екипът на проф. Владов присади във ВМА черен дроб на 58-годишен пациент
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019