трансплантации

Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.

26-03-2019 09:02
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Присаждаме бял дроб най-рано 2020 г.Първите лекари отиват на обучение във Виена през май, съобщи проф. Генчо Начев
Първата трансплантация на бял дроб у нас ще стане най-рано в края на 2020 г. или началото на 2021 г. Това съобщи за clinica.bg директорът на болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Първите лекари, които ще отидат на обучение в Австрия ще заминат през май.
„Във Виена се провежда академия за белодробни трансплантации два пъти в годината. Сега ще се състои през май. Тогава ще заминат един хирург и един анестезиолог от „Св. Екатерина" и двама пулмолози от Военномедцинска академия. Това е началото. След това още двама хирурзи, двама анестезиолози, един перфузионист и от два до четири пулмолози също ще отидат в центъра във Виена на специализация", допълни той.

Проф. Начев поясни, че обучението на пулмолозите

е изключително важно, защото те са хората, които определят кой е подходящ за белодробна трансплантация и кой - не. Следоперативното лечение се извършва също от тях. „Белият дроб е много чувствителен орган, там нещата са на ръба на инфекцията и отхвърлянето. И трябва много стриктно да се следи всичко. Затова е толкова важно пулмолозите да са добре подготвени", категоричен е професорът.

Хората, които ще специализират,

вече са определени. Това са млади лекари, поясни проф. Начев. По думите му досега той е изпращал колеги от своя екип в Сан Диего, във Виена също. Дори е на мнение, че първата трансплантация на бял дроб може да се извърши у нас по-рано, но проф. Валтер Клепетко е категоричен, че това трябва да стане в началото на 2021 г. „Обучението се извършва под егидата на проф. Клепетко и това е срокът, който той ни дава. Той е поел ангажимента да обучи хората, да създаде системата. Така че неговото мнение в момента е най-важното. С неговия опит, той е правият", заяви проф. Начев. Шефът на болницата информира също, че ремонтът на втората сграда на „Св. Екатерина" ще приключи през декември. След това предстои оборудването й.


Сградата, която от години остана недостроена,

е близо 13 000 кв. м. разгъната площ, без хеликоптерната площадка, която е на покрива и вече е изградена. Това че е в средата на едно каре, в което има пет болници, й дава изключителни предимства. Професорът обясни, че се предвижда да се създаде център за донори, откъдето органите ще се разпределят съответно за трансплантация на сърце в „Св. Екатерина", за бъбреци - към Александровска болница и за черндробни трансплантации към ВМА. „Предстои ни да развием пулмология, като част от специалистите на ВМА ще дойдат тук, за да могат да се правят белодробните трансплантации. Имаме намерение да направим и център за съвременно лечение на острия инсулт", обясни професорът.

Предвижда се също да се закупи и робот „Да Винчи",

който да се използва за урология, АГ, коремна, гръдна и сърдечна хирургия. На последния етаж ще има логистичен учебен център със симулатори за обучение на специализанти в областта на сърдечно-съдовите заболявания. „Тук е центърът на Медицинския университет - София и трябва да има такъв учебен център за специализанти", категоричен е проф. Начев.

Инвестициите са 38 млн. лв. и са от страна на държавата. След завършване на сградата и осигуряване на средствата, предстои да се обявят обществените поръчки за апаратурата.МЗ с цел за до 100 донора на година

МЗ с цел за до 100 донора на година

Очаквам да чуя какво още трябва да свърши държавата, за да се облекчи труда ви, каза зам.-министър Бойко Пенков на координаторите
1153 българи чакат нов орган

1153 българи чакат нов орган

В Европейския ден на донорството НДК ще светне в червено
35 на сто от европейците не дочакват трансплантация

35 на сто от европейците не дочакват трансплантация

Данните бяха съобщени по време на откриването на изложбата „Да дариш живот"
1145 души у нас чакат за трансплантация

1145 души у нас чакат за трансплантация

Страната ни спешно се нуждае от санитарен самолет, стана ясно след среща на ИАМН с пациентски организации
16 лекари заминават за Виена на обучение

16 лекари заминават за Виена на обучение

Вече ще се търси най-доброто място за трансплантация на пациентите, включително извън ЕС, каза министър Ананиев
По 3 хил. евро на трафикант за донор

По 3 хил. евро на трафикант за донор

Двама са осъществявали връзката на желаещите да "дарят" орган и нуждаещите се
Разкриха канал за трафик на донори

Разкриха канал за трафик на донори

За участие в схемата са задържани четирима души
Двама мъже получиха нови бъбреци

Двама мъже получиха нови бъбреци

14 трансплантации са направени от началото на годината в „Александровска", съобщиха от болницата
Мониторинг на трансплантациите в болниците

Мониторинг на трансплантациите в болниците

Обучават медици от интензивните и спешни отделения да идентифицират идентифициране на потенциални донори на орган, предвижда програмата на МЗ
Обменяме органи чрез е-платформа

Обменяме органи чрез е-платформа

Споразумението за сътрудничество FOEDUS дава възможност за он лайн обмен на информация между 10 държави в ЕС
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019