интервю

Всеки тийнейджър с кариес

21-03-2019 08:00
Повечето от 60 годишните са напълно обеззъбени, каза д-р Николай ШарковВсеки тийнейджър с кариес
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
На 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Тържественото честване се проведе в Пловдив под мотото „Здравето е култура. Здравето на устата е култура". Какво е състоянието на зъбите на българите, подобрява ли се през последните години и какво още трябва да се направи, за да се радваме на холивудски усмивки, попитахме д-р Николай Шарков. Той е председател на Българския зъболекарски съюз и директор в Борда на Съвета на европейските зъболекари.
- Д-р Шарков, подобрява ли се оралната култура на българите?

- Категорично „Да"! Бавно, много бавно.

- Какво показват данните за зъбния статус на децата и възрастните?

- Данните, които ще съобщя, са достоверни и са от проведени научни епидемиологични проучвания от мен и уважавани мои колеги преди около 7-8 години. Те показват, че само 29% от децата на 5 години са без кариес на временните зъби, т.е. 71% имат кариеси. По страшно е, че 79% от децата на 12 години са с кариес на постоянните зъби, а при 18-годишните това е факт за 92%. Средно с по 3 кариеса са и 12-годишните. При 18-годишните нещата стават още по-сериозни. Те са средно с 6.25на сто засегнати от кариес постоянни зъби, а всеки четвърти 18-годишен е с един изваден постоянен зъб. Само 35% от тях имат здрави венци. При лицата над 18 години данните са драматични. Хората между 35 и 44 години имат 17 зъби с кариеси и 6 извадени. Гражданите над 60 години (1 919 510 в различните източици за последните години цифрата може да е различна) имат други нужди. 20% (383902) от тях са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% (326317) - с напълно обеззъбена долна челюст, 13% са тотално обеззъбените (249536). Данните са от докторантурата на доц. д-р Бойко Богданов.

- Къде сме ние в сравнение с другите държави?

- В световен мащаб не сме в края на класацията, а някъде в средата, но в Европейския съюз сме към края на таблицата. Здравето на устата на българина е незадоволително, меко казано. Но, имаме голямо "НО". При децата оралното здраве постепенно се подобрява, поради подобряване на здравната култура на родителите, на бабите и дядовците, като за това е „виновна" Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години в Република България, която е държавна програма - на Министерството на здравеопазването (МЗ).

- Какви са най-честите причини за обеззъбяване на хората?

- Липсата или неправилната устна хигиена и консумацията на храни, съдържащи бяла захар! Защо? Защото по зъбната повърхност се образува почти незабележим слой (филм), който в по-голямата си част представлява колонии от микроорганизми. Консумацията на храни, съдържащи въглехидрати, доставя захар на микроорганизмите, те я разграждат до киселини, а те пък от своя страна разтварят емайла на зъбите и ето ви го кариеса. Естествено, аз се опитвам да представя по най-разбираем начин процеса, а сега ще го направя с формула, за да е още по-лесно за разбиране: Лошата или липсата на устна хигиена – наличие на плака с микроорганизми в нея + прекомерна консумация на храни със захар = кариес или заболяване на венците! Ако двете основни заболявания – кариес и заболявания на венците не се лекуват, то се получава следното: Кариес - усложнения (пулпити и периодонтити) – абсцеси и флегмони – вадене на зъби. Оттам заболявания на венците – гингивити – заболявания на пародонта – разклащане – вадене на зъбите. Има и много други фактори, които влияят на процесите по-горе, но няма да се спирам на тях сега.

- Не са ли малко парите, които здравната каса отпуска за зъболечение?

- Преди повече от петнадесет години Българският зъболекарски съюз доказа, че са необходими над половин милиард лева, за да дадем адекватни грижа и лечение на българите при тази епидемиологична картина, която съобщих преди малко. Днес, отчитайки всички разходи, са необходими още повече средства, много повече от 167-те милиона, отпуснати за 2019 г. по задължителното здравно осигуряване!

- А използват ли се възможностите за „безплатно" лечение от пациентите?

- Моля всички медии да спрат да използват думата „безплатно"! Никога не е имало безплатно здравеопазване - нито преди 10 ноември, нито след тази дата. Някой плаща. Плащаме всички ние чрез данъци, осигуряване и т.н. Следователно ще преформулирам въпроса - А използват ли се възможностите за лечение по задължителното здравно осигуряване от пациентите? И отговорът ми е „НЕ". Нехайство, неосведоменост, неразбиране за ролята на здравето на устата и най-вече – беден лечебен пакет при възрастните - хората над 18 години.

- Пакетът за децата е доста голям, но в същото време състоянието на зъбите им не е добро. Какви са причините?

- Наистина, децата до 18 години разполагат с много добър лечебен пакет по задължителното здравно осигуряване. Повечето от лечебните дейности са 100% платени от НЗОК. И за втори път ще спомена, че той се използва от около 18% от нуждаещите се! Защото в този случай не са важни първите седем години на детето, а първите седем години на мама и татко, на баба и дядо, на настойника. Ако те не разбират, че здравето на устата е неразделна част от общото здраве на човека, че здравето на устата е важно, за да можеш да се усмихваш, да говориш, да дъвчеш, да изразяваш правилно емоции без болка и притеснение, как това да се предаде на потомците. Но Програмата на МЗ променя към по-добро оралното здраве но децата.

- Изпълнявате дългогодишна програма за силанизиране на детските зъби. Какъв е резултатът от нея?

- Поставянето на силанти на ямките и фисурите на първите постоянни дъвкателни зъби при децата - първите постоянни молари (шестите зъби) на децата на възраст 5 – 8 години е един сегмент, една част от държавната Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години в Република България. Програма, за която пряко отговаря Министерството на здравеопазването. Тя е комплексна и имама много други да прегледа сайта www.oralnaprofilaktika.bg. Благодарение на Програмата се подобрява здравната култура не само на децата, но и на населението на цялата страна. Предстои отново голямо епидемиологично проучване, което ще сравни данните от началото на действие на Програмата (цитирани по-горе) и съм уверен, че ще се докаже положителния резултат от нея и той ще бъде значителен. Увереност ми дава едно пилотно изследване направено от катедра „Детска дентална медицина", Факултет по дентална медицина, Медицински университет - Пловдив, което доказва със статистически достоверни цифри намаляването на зъбния кариес в област Смолян. И това категорично се дължи на Програмата и 500 доброволци, които работят в нея.

- Трябва ли програмата да продължи?

- Уверен съм, че българските държавници ще продължат Програмата. В Скандинавските държави такива програми се провеждат повече от 40 години и никой не си задава въпроса дали да продължават или не. Особено, когато са налице положителните резултати.

- Касата вече плаща и протези за част от възрастните хора. Колко души са се възползвали?

- Така е, Българският зъболекарски съюз (БЗС) успя да мотивира взимащите решения и заедно с Министерството на здравеопазването и НЗОК осигури от месец септември на 2018 г. на 65-69 годишните, които са напълно обеззъбени, цели протези. Поставянето на протези постепенно набира скорост и ще мога да ви дам точни данни след като НЗОК ни ги подаде официално.

- Ще получат ли и други възрастни хора такава възможност?

- Дейността продължава и през 2019 г. за същите възрастни хора. За да можем да разширим възрастта се нуждаем от решително увеличаване на бюджета за дентална помощ не само за протези, но и за усложненията на зъбния кариес за възрастните, с което да намалим обеззъбяването. Но БЗС е самотен на този фронт. Къде е така нареченото гражданско общество, къде са пациентските организации да ни подкрепят в нашите справедливи искания?!

- Нямаме достатъчно сестри, постепенно изчезват и лекарите от отдалечените региони. Има ли проблем и при зъболекарите, въпреки че засега сте много?

- Да, има! До този момент БЗС е издал над 1700 сертификата за добро поведение - така се нарича документът, без който лекарят по дентална медицина не може да започне работа в друга европейска страна. Това означава, че 1700 зъболекари са напуснали или напускат страната. Означава, че изнасяме и капитали, защото обучението на един лекар по дентална медицина е много скъпо. И че бизнес климатът за малките лечебни заведения се влошава.

- Предвижда се промяна на здравноосигурителния модел. Каква да бъде тя, за да получат по-добър достъп до зъболечение гражданите?

- Категорично не подкрепям модела, при който се премахва НЗОК и здравното осигуряване се превръща в здравно застраховане, като се осъществява от частни застрахователни дружества. Има достатъчно данни на ЕС, в доказателство на това мое твърдение. По-скоро бих се съгласил с двустълбовия или тристълбовия модел на осигураване – застраховане т.е. НЗОК, плюс задължително допълнително здравно застраховане или НЗОК, плюс задължително допълнително здравно застраховане, плюс доброволно здравно застраховане. Ще поживеем и ще видим, но бъдете сигурни, че БЗС активно ще участва в процесите и ще отстоява интересите на съсловието и, както досега, и на практика - на пациентите.

- Накрая да попитам, как отбелязахте Световният ден на оралното здраве?

- Ние, ръководството и членовете на Световната дентална федерация (World Dental Federation/FDI/) на 20 март отбелязваме Световния ден на оралното здраве. Над 1,5 млн. зъболекари от над 120 държави на този ден празнуват деня на здравето на устата. Световното мото е: „Здравите уста и тяло вървят ръка за ръка. Научете пациентите си как грижата за устната кухина допринася за цялостното здраве и благополучие." Тази година фокуса на празника беше отбелязан тържествено в гр. Пловдив. Той бе организиран съвместно от Българския зъболекарски съюз, Община Пловдив и Районната колегия на БЗС, гр. Пловдив. Спомоществуватули са компаниите „Астера" и „Пиер Фабър Орал Кеър". 2019 е наистина една много специална година и за нас, и за България, за град Пловдив, който като Европейска столица на културата, фокусира събития с широк обществен отзвук. Възможността да организираме и проведем този празник съвместно с Община Пловдив ни даде уникалният шанс - да бъдем ЗАЕДНО и "РЪКА ЗА РЪКА" - политика, култура, дентална медицина и да даряваме здраве, благополучие и по-добър живот, което само по себе си е важна част и от социалната политика на общината. Ето защо и българското мото на събитието е „Здравето е култура. Здравето на устата е култура." На събитието присъстваха видни общественици, имаше богата програма, раздаваха се подаръци и всичко изброено свързано с оралното здраве. 


Слагат силанти на детските зъбки

Слагат силанти на детските зъбки

Кампанията ще продължи до края на ноември 2019 г., съобщиха от БЗС
Д-р Павел Панов стана „Дентален мениджър на годината

Д-р Павел Панов стана „Дентален мениджър на годината"

Отличиха заслужили зъболекари и клиники от цялата страна
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ