Проверка

Одит откри нарушения в МУ-София

15-09-2016 08:36
Посредници за набиране на студенти са ощетили вуза с 1.2 млн. лв. за две годиниОдит откри нарушения в МУ-София
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Поредица от нарушения е открил одит на министерство на образованието в МУ-София. Това показват заключенията в доклада на инспекторите. Проверката обхваща периода от началото на 2014 г. до средата на 2016 г. През това време начело на университета беше проф. Ваньо Митев.

Най-много проблеми одитиращите са намерили при обучението на чуждите студенти. Приемът на медиците от други страни е надвишавал официално позволения брой от 5% от капацитета на университета. Освен това желаещите да учат медицина са приемани без писмен конкурсен изпит по биология и химия. Според проверяващите липсата на утвърдени правила поставя под съмнение и достоверността на документите на чуждестранни студенти, прехвърлени във вуза от други места.

Нарушения има и при договорите за образователен франчайз между МУ-София и Каза Колидж в Никозия, както и с Швейцария, Германия, Кипър. Липсата на финансова обосновка на условията за изнесено обучение е довело до необосновано ниска такса на студентите през първите две години, което поставя под съмнение финансовите интереси на университета, смятат одитиращите. С 1.2 млн. лв. е било ощетено висшето училище от договори с посредници за набиране на чуждестранни студенти, твърдят одитиращите. При проверката те са се натъкнали на случаи, когато са плащани комисионни за едни и същи студенти един път за зимен семестър на един посредник и втори път за летен семестър на друг посредник. Въпреки тези щети обаче финансовото състояние на университета е добро.

В нарушение на правилата е било и предприетото премахване на Студентския стол, за да се направи модерна сграда за университета, тъй като имотът е публична държавна собственост. Затова процедурата трябва да бъде спряна, докато той не стане частна държавна собственост с решение на МС, обясняват проверяващите. Според тях има и редица нарушения при провеждане на обществените поръчки във вуза. Така например три търга за закупуване на автомобили са били с ограничаващи условия в изготвените технически спецификации. Най-скъпата кола, която е купена с тях е роувър за 177 108 лв. с ДДС през 2014 г. Одитният екип счита, че в този случай неикономично са изразходвани бюджетни средства.

Липса на ясни правила са констатирали инспекторите и при определяне на надниците. Основната работна заплата за длъжността „професор" на цял щат в някои факултети е била 1827 лв., а за половин щат - 1825 лв. Разликата от 2 лв. за 8 часов работен ден е показателна за липсата на ясни принципи, смятат те. В същото време възнаграждението на хора от администрацията е било по-високо от професорските заплати. Проверяващите са се натъкнали и на сключени допълнителни договори със служители за дейности, които понякога са съвпадали с основните им работни задължения.
Освен това с една до три хиляди лева над основната си заплата са заработвали шефове на отдели, гл. секретар и др. Така например основната заплата на ректора е била малко над 5 хил. лв., брутната обаче  е стигала почти до 9000 лв. Разликите във възнагражденията са се формирали от различни надбавки. За научна степен доктор на науките се е давало 600 лв., а за научна степен доктор – 200 лв. Възможност някой да се яви на изпит за втора специалност е струвала 120 лв., а за ръководител на сектор в катедра се е начислявало 60 лв. Наднормативните часове на хабилитираните преподаватели са били в размер не по- малко от 11 лв. на час, а за проведено упражнение на англисйки език се е давало по 30 лв. на час и т.н.

МУ-София е купувал неправомерно и билети за самолети за различни командировки без да ползва фирмата, която е спечелила търга за това. Най-често е пътувал ректорът проф. Митев до различни места, сред които Доминиканска република, Москва, Иркутск, Чили, Султанат Оман, Хавана.
Новото ръководство на университета има за задача да спре нелицеприятните практики и нарушенията, включително договорите за франчайз в чужбина. Това обаче крие опасност от намаление на приходната част на бюджета на МУ-София. 


ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ