Есен

Инфекциите идват до две седмици

15-09-2016 07:42
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Инфекциите идват до две седмици  Хранителните добавки и лекарствата не са панацея, не тъпчете с тях децата, съветва д-р Валери Исаев
Тази седмица започва училището, а с него идва и сезонът на инфекциите. Кои вируси могат да заразят децата ни, как да ги предпазим, попитахме д-р Валери Исаев. Той е ръководител на Направление интензивни грижи за деца в „Александровска болница".
Увеличение на децата с дихателни инфекции все още няма, но до края на септември лекарите очакват кабинетите им да се напълнят с болни малчугани. Причината е, че разпространението на тези заболявания е свързано с посещаването на училище и детски градини. Факт е, че около две седмици след началото на учебната година се наблюдава ръст на тези инфекции, казва д-р Валери Исаев. Другата причина е понижението на температурите. Охлаждането на лигавицата на горните дихателни пътища създава предразположение за по-лесното проникване на болестотворните организми, казва лекарят.

Хрема, кашлица, повишена температура, затруднено дишане при по-сериозно болните са сред най-честите симптоми на задаващите се инфекции. Понякога те протичат и с безапетитие, отпадналост, диария, повръщане. Виновниците за този дискомфорт са добре познатите риновируси. Те причиняват обикновената настинка, но има и ентеровируси, които не протичат само с повръщане и диария, а и с проблеми на дихателната система, предупреждава д-р Исаев. В началото на октомври и ноември пък трябва да сме готови за парагрипа. Причинителите му отново са вируси, те са предвестници на истинския грип, който обикновено идва през декември и януари.

Въпреки че вирусите са много и различни, няма особена специфика в проблемите, до които водят. Спецификата на заболяването донякъде зависи от това къде е локализрано. Една настинка може да доведе до болки в гърлото, а при ларингит да се появят известни проблеми с вдишванията нощем, обяснява д-р Исаев. Тежестта на инфекциите обаче зависи в голяма степен от човешкия организъм. Затова всяко дете боледува различно, категоричен е специалистът. Малчуганите от 1 до 4-5 години боледуват много често – 4 до 6 пъти на година. А тези без късмет стигат и до 8-10 пъти през годината. Това е така заради честотата на вирусите в есеннозимния период и заради незрелите защитни механизми на имунната система, които да предпазват организма им, казва д-р Исаев. На практика точно честото боледуване изгражда имунната система на децата. След това обаче тя не ни гарнтира, че няма да се разболеем, а само че ще се преборим със заболяването и то ще протече по-леко.

За съжаление засега начин да не се заразим с дихателните инфекции няма, тъй като се разпространяват много лесно - по въздушнокапков път. Една от най-ефективните превенции е да се избягва контакта с болните – тоест да не се ходи на детска градина, но за учениците и възрастните това не е възможно, казва д-р Исаев. Личната хигиена също е много важна – миенето на ръцете, както и поставянето на ръка на устата, за да се ограничи въздушния поток при кихането и кашлянето. Закаляването на организма също е важно. Ако детето е привикнало на по-ниски температури, тогава охлаждането, което подпомага разболяването, ще има по-малко значение, категоричен е д-р Исаев. За тази цел обаче то трябва да се отглежда правилно – да не се навлича, да не се държи в претоплени помещения. Децата, които са правилно гледани, хранени, имат добра двигателна активност ще понасят по-леко инфекциите, казва специалистът.

За да имат здрави деца, родителите не трябва да прекаляват и с хранителните добавки или медикаменти за засилване на имунитета. Тази система е много сложен механизъм, повлияването й не е нито лесно, нито безобидно, смята д-р Исаев. Според него на пазара има много хранителни добавки, които претендират, че имат благоприятно въздействие върху нея, но те са с такъв режим на регистрация, че той не гарантира точното съдържание и ефекта им.

С лекарствата също не трябва да се прекалява. Вирусните инфекции в случая не се лекуват, а се облекчават симптомите им, самите те се самоограничават, обяснява д-р Исаев. Затова принципът особено в детска възраст е да не се злоупотребява с лекарствата, особено, ако са антибиотици. Тези медикаменти имат животоспасяващо значение при бактериални инфекции, честата им ненужна употреба има нежелани ефекти не само за конкретния приемател, но за цялата популация, категоричен е той. Най-драстичният пример е повишаването на резистентността на бактериите към антибиотиците, която може да доведе до животозстрашаващи ситуации. Заради това вече има микроорганизми, които не са чувствителни към тези лекарства. Заболяванията, за които говорим са вирусни, антибиотичното лечение почти няма място при тях и е вредно, казва отново д-р Исаев.

Въпреки че организмът ни е готов сам да се справи с тези инфекции, понякога настъпват усложнения. Те се изразяват в навлизането на болестта в долните отделения на дихателната система, в бронхити и бронхиолити. Тези усложнения не са страшни, но изискват активно наблюдение от страна на родители и лекари, успокоява д-р Исаев. Също така малчуганите не трябва да се тъпчат с тежки храни, докато са болни, за сметка на това трябва да пият повече течности. Децата имат точен саморегулаторен механизъм и сами ограничават двигателната си активност и хранителния режим, казва специалистът. Така че, ако едно дете играе, приема течности, родителите му могат да са спокойни, че нещата не са толкова сериозни.ЯМР предупреждава за Паркинсон

ЯМР предупреждава за Паркинсон

В болница „Св. Иван Рилски" е, има само 9 такива в Европа, казва д-р Марин Пенков
На Запад видях действащи правила и ред

На Запад видях действащи правила и ред

Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести

Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ

Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура

Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
УМБАЛ

УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания

Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
Железният човек с изумителни резултати

Железният човек с изумителни резултати

Това, което виждам, надминава и най-смелите ми очаквания, станало е истинско чудо, казва д-р Емануил Найденов след прегледа на Божидар
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
1 2 3 4 5 ... 55 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020