коментар

Болниците не могат да са нон-профит организации

13-03-2019 16:37
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Болниците не могат да са нон-профит организацииОтпадането на регистрацията по Търговския закон няма да реши финансовите им проблемите, казва д-р Елиза Георгиева
Предложението за преобразуване на държавните болниците у нас от търговски дружества в нон-профит структури се повдига периодично от представители на различни организации. Преди броени дни то беше повторено и на протеста на медицинските сестри, като министър Кирил Ананиев обясни, че предстои дискусия по темата. Добра ли е идеята, ще се решат ли по този начин финансовите проблеми на лечебните заведения, попитахме д-р Елиза Георгиева от Националното сдружение на частните болници.
Мнението ми за това предложение е крайно негативно. На практика и досега държавните болници са нон-профит организации, защото генерират само дългове и загуби. Те нямат никаква печалба, така че все се едно работят нон-профит. Медицината е една от най-скъпите дейности и за да се случи съвременна медицина, лекарите да са преминали всички специализации и обучения, да е купена най-добрата апаратура, да има добра битова база, всичко това изисква пари. В цял свят е така. Аз не мога да разбера откъде се появи това нещо в публичното пространство - да се говори за нон-профит болници. Да приемем, че едно лечебно заведение не е регистрирано по Търговския закон и не работи за печалба, това няма да реши автоматично финансовите му проблеми.

Ако идеята е болниците да се дофинансират от държавата или общините 

аз питам кому е нужно това. Защо нашите пари - на данъкоплатците, да отиват някъде, където никой не може да каже какво се случва с тях. Никой не знае как се харчат.

Факт е, че нерегламентирани плащания има в държавните болници. Това е общоизвестно. Факт е, че имат огромен борд на директорите, с много членове, които харчат пари. Факт е, че мизерията в държавните болници съществува. Затова задавам въпрос: как можем ние в частните болници да работим нормално, а те да затъват. Защото по Закона за лечебните заведения няма значение, какъв е произходът на капитала, а болниците биват многопрофилни и специализирани, а не държавни, частни или общински. Произходът на капитала не казва какъв вид е болницата.

Как можем ние да създадем добрите битови условия

да си ремонтираме помещенията, да си обновяваме апаратурата, да си пращаме колегите на специализации, да даваме добри възнаграждения, а там това да не се случва. И докога публичните средства ще отиват в едни бездънни ями, без да се осъществява контрол как се изразходват. От Националното сдружение на частните болници сме предлагали много пъти да се въведе холандският модел на здравеопазване, където всички структури са частни. Това е решението.

Не мога да разбера защо в публичното пространство се тиражира и се насажда този негативизъм към частните болници. Убедена съм, че за да се случва медицината в България и за да има все още доктори, които да лекуват българския народ, това е благодарение на частните болници. Благодарение на нормалните условия за работа и нормалните условия за пациентите, които осигуряваме.

Ако се приеме подобно нещо, ще се наруши равнопоставеността

между държавните и частни болници, а това е противозаконно. Пак повтарям – Законът за лечебните болници не ги дели на държавни и частни, не ги дели по произход на капитала. Ние сме лечебно заведение, което е лицензирано по Закона за лечебните заведения в България, отговаряме на всички законови изисквания, норми и поднорми.

Повтаря се, че здравеопазването не е търговия, здравето не е стока. Това се прави, за да се насажда разделение.

Медицината е най-скъпото нещо и никой не казва, че е търговия 

Но трябва да има достатъчно пари, за да се случва съвременно здравеопазване и в България. Както, благодарение на частните болници, това се случва в момента.

Според мен приемането на подобно предложение няма да постави здравните заведения в нормална конкурентна среда. Ако непрекъснато се субсидират държавните и общинските болници, ще продължи практиката да не е ясно на никого къде отиват парите. Публична „тайна" е, какво се случва с обществените поръчки, с цената на апаратурата, с комисионите, които се връщат. Лично на мен като собственик и управител на частно лечебно заведение, още в началото на прехода, идваха медицински представители и ми казваха: за теб ще има 20%. Това е недопустимо. Затова смятам, че е крайно време нещата да се говорят такива, каквито са. Всички знаем защо се натискат някои хора да са в бордовете, да са в управлението.Бюджетът отново ще раздели медиците

Бюджетът отново ще раздели медиците

Срамно е, че средствата които се заделят за ПИМП, СИМП и за МДД отново са смешни
Да се въведе понятието Амбулаторен случай

Да се въведе понятието Амбулаторен случай

Той трябва да бъде на цена 50.00лв., профилактичният преглед или диспансерният не по-малко от 35лв., за да се постигне справедливо измерение на дейността на лекарите в СИМП, каза д-р Галинка Павлова
Одобряваме идеята за демонополизация

Одобряваме идеята за демонополизация

Имаме и някои въпроси, примерно кой ще вземе осигуряваните от държавата на половин вноска, казва Пенка Георгиева
Новият министър да лобира за клиничните пътеки

Новият министър да лобира за клиничните пътеки

Повечето бебета трябва да са приоритет N1 за всяка партия, казва изп. директор на Първа САГБАЛ "Св. София" доц. Иван Костов
Касата е господарят, болниците - роби

Касата е господарят, болниците - роби

Директорите сами да определят месечните си бюджети, предлага д-р Петър Георгиев
ВМА е символ на позитивна промяна

ВМА е символ на позитивна промяна

Поздравления по случай годишнината на болницата поднесе президентът Росен Плевнелиев.
Миенето на зъбите в училище трябва да е задължително

Миенето на зъбите в училище трябва да е задължително

Д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020