лица

Стилистът, който спасява хората

15-03-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Стилистът, който спасява хоратаАгресията отстъпва, когато има добра дума, казва Гергана Николова, шофьор на линейка в ЦСМП- София
В месеца на жената ви срещаме с едно мъжко момиче. Тя е единствената жена шофьор на линейка в ЦСМП- София. Казва се Гергана Николова и когато не кара линейката умело върти ножицата в собствения си фризьорски салон. Защо красива и фина жена като нея, влиза със замах в една чисто мъжка професия? И коя е синята лампа, която й осигурява свободно житейско трасе, попитахме Гергана Николова.
Подобно на Светеца, чието име носи, Гергана е войн и победител в живота, а усмивката й не слиза от лицето, докато разговаряме с нея. Откриваме я на дневно дежурство в ЦСМП- София, защото младата жена работи там, като шофьор на линейка. Разбираме, че не е попаднала в Спешния център случайно. Точно това е професията, за която е мечтала. Съвсем искрено казва: „Искам и аз да помагам на хората!" Така пътят на добротворчеството я отвежда към ЦСМП- София.

 

Притежава и нужните качества

Обича да шофира, знае и най-малките улички на столицата, защото е карала такси. Една е спънката, която обърква назначението, няма нужния трудов стаж като шофьор. Решава, че това няма да я спре и подкарва камион в една спедиторска фирма. Така след година, вече е готова да седне и в линейката. Казва, че всеки ден отива на работа с огромно желание. Шофирането в трафика на големия град не я плаши, защото по думите й хората са се научили да бъдат по-отговорни и като видят линейка на буркан, правят път. Според Гергана това е важно, защото всеки знае, колко е мъчително чакането на линейката, на близките на болния минутите се стуват, като часове. „ Не сме имали проблеми по адресите, когато сме закъснели, защото е имало много други адреси преди това. Хората са помагали и когато е трябвало да сваляме с носилка пациент. Дори минувачи на улиците са се отзовавали. Може би хората станаха, хора!", казва Гергана.

Не е имала и проблем с агресивни пациенти,

Макар, че били изпратени на адрес с предупреждението, че сигнала е подаден от група разгневени младежи. Когато пристигат при болния, момчета талкова били стъписани от това, че жена кара линейката, че сякаш забравили яростта си. Освен това поздравът на Гергана и думите на съчувствие и успокоение съвсем стопили ледовете между спешен екип и пациенти. „ Много е важна добра дума. Да видят хората, че искаш по всякакъв начин да им помогнеш ", казва тя. Открила е вълшебните думи и към пациентите. На тях трябва да вдъхнеш кураж, че всичко ще се оправи, че има кой да се погрижи за здравето им, споделя Гергана.

Първото й дежурство в Спешния

център е било през деня, но помни едно от първите си нощни дежурства, когато около 1 часа, през нощта са повикани, заради болно дете в Драгалевци. Натоварват малчугана в линейката, защото имало съмнение за апендицит и потеглят към Пирогов. През целия път Гергана, разговаряла с детето и се опитвала всячески да го разсее. Когато пристигали пред болницата, детето казало: „Искам да остана, при леличката в линейката".

Гергана има дъщеря на 19 години

Сега тя ще е абитуриентка. И тя като майка си иска работата й да е в полза на хората. Затова мечтае да стане полицай. Гергана не се намесвала в професионалния й избор. Казва, че както нейните родители не са я спирали в житейския път, така и тя няма да спре детето си. Убедена е, че детето й е умно и ще поеме по най-добрата житейска пътека. Ако я приемат в Академията, ще се окаже, че дъщерята ще започне следване в университет, а майката ще се дипломира. Гергана е на финала на обучението си в Минно- геоложкия университет. Започнала е следването, като на шега, но в процеса на учене се е оказало, че е избрала интересна специалност.

Освен това Гергана

кара курсовете за парамедик. Оказва се, че за нея не важи поговорката, че две дини под една мишница не се носят. Тя ежедневно даказва, че може да носи четири, защото в дните, когато не върти волана на линейката, тя върти ножицата в собствения си фризьорски салон. Разказва, че от всички дейности в салона, най- много обича да подстригва деца. Има много клиенти, които нарича приятели. За тях казва, че са търпеливи, защото винаги се съобразяват с графика й в ЦСМП- София. А откакто кара линейката, те виждат една удовлетворена и усмихната жена, справила се с поредното професинално предизвикателство- стилистът, който участва в спасяването на хората.

Най-ценният урок, е научила

от родителите си. Той е бил, да не спира да търси себе си. Сега се стреми, този урок да предаде и на дъщеря си. Разказва, че най-ценното в търсенето на себе си, е че така откриваш другите. Иска да намира доброто у всеки. Но все по-често установява, че хората са смазани от живота и от битката за оцеляване. Така на мястото на доброто, сякаш удобно се настанява озлоблението. Тъжно й е, че умората от житейските битки променят хората. Вярвя обаче, че може да накара тези, с които работата я среща, да се усмихват по-широко. Разказва, че родители й са хора от средната класа. Майката й е била шивачка на кожени чанти, а пък баща й е бил оръжейник във военен завод. Днес и двамата са пенсионери, но уроците, които са й дали стуват цяло състояние.

Денят й започва преди изгрев

в 4.30 часа, с чаша кафе. Отива на работа в Централата в 6 часа. Първо проверява линейката си, а в 7 часа вече тръгва по адресите и така до 19 часа. Ляга си късно, почти винаги след 12 часа. Казва, че не й стига времето да се види с приятелите си. Най- добре си почива вкъщи, не на планина или на море, просто в къщата с кучето на двора. Винаги обаче е готова да тръгне на път, ако приятелите се организарат за това. Естетвено тя е шофьорът на компанията. „Където кажат, навсякъде ги возя. Какъвто и да е маршрута все го приемам ", разказава Гери. А ние й пожелаваме да има много и широки житейски пътища и да пристига до място, където ще я чака любовта.



За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020