Мерки

Забраниха пушенето на наргилета на закрито

13-03-2019 14:36
Clinica.bg

press@clinica.bg
Забраниха пушенето на наргилета на закритоНяма да се продават на децата смеси за водна лула, решиха депутатите
Забранява се пушенето на наргиле в закрити обществени места, решиха депутатите единодушно. Поправката в Закона за здравето беше приета на първо четене с 87 гласа "за". Промените са внесени от Валери Симеонов и депутати от "Обединени патриоти".
Наргиле няма да може да се пуши на всички обществени места - на тротоари пред детски ясли и градини, пред училища, ученически общежития, на площадки за игра, в спортни обекти, по време на мероприятия за деца и ученици. Освен това се забранява на деца да бъдат продавани изделия за наргиле.

 

България е на пето място сред 42 страни

по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично сред 15-годишните, сочат данни на СЗО. Пушачите на водна лула (наргиле) вдишват токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето, смятат вносителите.

При пушене се увреждат дихателната и сърдечносъдовата система

устната кухина, зъбите и други органи. По данни на МВР в смесите за водна лула понякога се добавят и наркотични вещества, които увеличават риска за здравето на децата и им създават бъдещи зависимости към наркотици.

В училище трябва да се разясняват здравните рискове

не само от тютюнопушенето, но и от наргилето, е записано в промените на закона. Депутатите удължиха срока за промени в текстовете между двете четения до 4 седмици.


Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019