Възможност

Обучават 8 292 за нова работа

12-03-2019 11:32
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обучават 8 292 за нова работа Курсовете ще се осъществят по общо седем проекта, минимум 40% от участниците ще бъдат включени в заетост след това, казаха от АЗ
Близо 8300 безработни ще преминат обучения за професионална квалификация. Целта е хората да получат по-добра реализация на пазара на труда. Курсовете ще бъдат по линия на социални проекти по Националния план за действие по заетостта през 2019 г. Минимум 40% от обучените ще бъдат включени в заетост след това.
Обученията са насочени към уязвими групи на пазара на труда. Това са младежи без работа под 29 г. или хора над 50 г., продължително безработни, с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация, с недостиг на ключови компетентности и др.
Те ще могат да получат шанс за развитие
по общо седем проекта. Първият се нарича „Трудова активност" на БСК и цели подобряване на човешкия. В общо 38 общини ще се проведат курсове на тема „Управление на промяната", „Мултикултурни и социални аспекти в обслужването на клиенти", „Умение за управление и оценка на риска" и професионални обучения по 20 специалности за 1 186 души. Проектът
ще осигури заетост на 544 души по придобитата
професия. Проект „Каталози" на БТПП ще подготви кадри за работни места за професии с недостиг на кадри. Програмата предвижда 1 280 безработни от 26 общини да се включат в обучение за придобиване на една от 3 вида ключови компетентности. Те ще могат да придобият квалификация по различни професии като: „Оператор на компютър", „Помощник в строителството", „Шивач", „Готвач", „Продавач-консултант", „Камериер", „Оперативен счетоводител", „Офис секретар", „Фризьор", „Екскурзовод" и т.н.
На близо 512 от включените в проекта ще бъде
осигурена минимум 3-месечна заетост по придобитата от обученията професия. По програмата „Ние също можем 2" на КНСБ се предвижда обучения по обществени и граждански компетентности на 599 безработни, както и курсове по професии „Болногледач", „Социален асистент" и „Работник в озеленяването" на общо 1 168 души. Общо 650 от обучените ще бъдат наети на работа по придобитата професия в общински администрации, държавни и бюджетни предприятия. Проектът ще се реализира в 19 от 28-те области в страната.
Проектът „Ново начало за работа" на КРИБ ще даде
възможност на 1 190 безработни 16 общини в страната да преминат обучения по ключови компетентности и за придобиване на професионална квалификация по една от общо 14 предложени професии.

След успешното приключване обучението над 490 безработни ще бъдат насочени за стаж или работа.

По програма „Хоризонти 4" на КТ „Подкрепа" 1 080 души от 31 общини ще придобият квалификация по професии в 11 направления, както и ключови компетентности „Умение за работа в екип" или „Обществени и граждански компетентности".

 

След успешно приключване на обученията

 

ще бъде осигурена заетост или стажуване на близо 440 лица. Програма „Успешни Заедно –За едно Достойно Ново Образование" на Съюз за стопанска инициатива ще повиши компетентността на хората без работа. Предвидено е включване на 1 138 безработни в обучения за „Умение за учене" и „Инициативност и предприемачество". На тях ще бъде предоставена възможност да преминат и професионално обучение по една от предвидените общо 22 професии.

 

Това ще даде шанс на минимум 643 от тях

 

да започнат работа, съобразно придобитите квалификация и умения. Проектът „Предизвикателства на АИКБ пък предвижда включване на 1 250 безработни в обучение в 10 професионални направления. Работа ще бъде намерена на най-малко 500 души. Основната цел е устойчива заетост на хората от най-неравнопоставените групи на пазара на труда, както и повишаване на уменията и компетенциите им.

 

Те ще се реализират на територията на 31 общини.

 

При реализацията на проектите Агенцията по заетостта (АЗ) ще прилага комплексен подход. Голяма част от успешно завършилите професионално обучение ще бъдат наети за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места. Финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите.

По сключените днес договори предстои от утре да стартира приемът на заявки за подбор на безработни лица – кандидати за обученията. Повече информация за всеки проект и предлаганите по него възможности за обучение и заетост може да бъде намерена на официалната електронна страница на Агенция по заетостта (АЗ) и на място в бюрата по труда, на чиято територия е предвидено да се реализират проектите.КНСБ иска минимални европейски заплати

КНСБ иска минимални европейски заплати

България е държавата в Европа с най-много дами в IT-бизнеса, казва Екатерина Йорданова от женския комитет към EKП
300 питаха за пенсиите в Пловдив

300 питаха за пенсиите в Пловдив

По време на традиционните българо-германски консултационни дни експерти обясниха какви документи са необходими
В жилище най-малко по двама у нас

В жилище най-малко по двама у нас

1000 човека живеят в около 550 жилища, обявиха от МРРБ
Жените пак с по-ниски заплати

Жените пак с по-ниски заплати

Разликата е най-голяма в здравеопазването и социалните дейности - 28% в полза на силния пол
652 трудови злополуки от началото на 2019

652 трудови злополуки от началото на 2019

15 са завършили трагично за работниците, показва справка на НОИ
С 10% скачат заплатите в бюджетния сектор

С 10% скачат заплатите в бюджетния сектор

Увеличението ще от догодина , уточни премиерът Бойко Борисов
Безработицата продължава да намалява

Безработицата продължава да намалява

През април тя е едва 5.6%, съобщиха от Агенцията по заетостта
1208 лева е средната заплата у нас

1208 лева е средната заплата у нас

Спрямо края на 2018 година тя е нараснала с 3.2 на сто, сочат данните на НСИ
2442 лева струва издръжката на семейство

2442 лева струва издръжката на семейство

С 32 лева са скочили разходите на четиричленно семейство, сочи анализ на КНСБ
Ново Нордиск със 100% екоенергия в производството

Ново Нордиск със 100% екоенергия в производството

Компанията си поставя задача – да оказва нулево негативно влияние върху околната среда с всичките си дейности до десет години
1 2 3 4 5 ... 20 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019