Любопитно

Самолечението с диети е опасно

13-09-2016 14:39
Самолечението с диети е опасно
Clinica.bg

press@clinica.bg
Самолечението с диети е също толкова вредно, колкото и това с лекарства, казва д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България. С особена сила това важи за пациентите с възпалителни чревни заболявания.
Това, което те трябва да знаят е, че здравословното хранене подпомага лечението им, но не трябва да се доверяват на случайни съвети, а единствено на компетентни лекари – гастроентеролози и специалисти по хранене и диететика. Има съществена разлика в препоръчвания режим на хранене в острата фаза на заболяването и в ремисия. В първия случай не трябва да консумират мляко, както и пълнозърнест хляб и продукти, богати на фибри, ядки, зелени салати, обяснява още гастроентерологът.

Възпалителните чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит, най-често засягат хора в млада и активна възраст,между 15 и 45 години, което предопределя и тяхната голяма социална значимост. Болестта на Крон може да засегне всеки участък на храносмилателния тракт-от устата до ануса,но преобладава локализацията в долната част на тънките черва (терминален илеум). Улцерозният колит е хронично заболяване на дебелото черво.

Болестта на Крон се проявява с възпаление на повърхностните и по-дълбоко разположените слоеве на стената на тънките черва, а при улцерозния колит възпалителният процес протича изцяло във вътрешната стена на дебелото черво, или неговата мукоза.

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно, защото симптомите им се припокриват със симптомите при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Въпреки това, със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагнозата е напълно възможно още в началото. Напредъкът в медицината през последните години доведе до навлизането на ефективни терапии, благодарение на които хората с тази диагнози успяват да постигнат ремисия и да водят напълно нормален живот. Лечението с биологични лекарства, приложено дори и при хора с по-тежка форма на заболяването, предпазва от тежки усложнения, които водят до три и повече операции и трайна инвалидизация.

По данни на Световната здравна организация броят на болните у нас е около 21 000 души, но голяма част от хората не се лекуват или са с погрешна диагноза. Към момента от болест на Крон в България се лекуват едва около 1000 души, а от улцерозен колит - около 2 000 души. По данни на специалистите честотата на тези заболявания нараства значимо в сравнение с края на 50-те години на миналия век и днес те вече се появяват пет пъти по-често. У нас също вървим към модела на северните страни, където тези заболявания са най-разпространени, твърдят експерти в областта.


Гребане на тренажор за децата в риск

Гребане на тренажор за децата в риск

Чуждестранната студентка от МУ-Варна Мей Фирозманд, която завършва дентална медицина е организиратор на благотворителната проява по повод дипломирането си
Лекар стана почетен гражданин на Пазарджик

Лекар стана почетен гражданин на Пазарджик

Отличието е за началника на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик доц. Мария Пишмишева, съобщиха от болницата
 Лекари се състезаваха на футболен турнир

Лекари се състезаваха на футболен турнир

Първото място завоюва отборът на МБАЛ „Здравето 2012" след дузпи, на второ се класира тимът на БЛС, бронзът взеха медиците от „Пирогов"
„Майки за донорство“ стана на 10 години

„Майки за донорство“ стана на 10 години

За това време са реализирани близо 4 000 процедури по дарителсто на яйцеклетки и сперматозоиди, съобщиха оттам
Проф. Златимир Коларов с отличие за 24 май

Проф. Златимир Коларов с отличие за 24 май

Той е награден от две организации за българска култура и духовност в чужбина, съобщи той
И медицина в Европейската нощ на музеите

И медицина в Европейската нощ на музеите

В събитието тази година ще участва МУ-Варна, който ще разкаже за историята на тази наука

Успелите хора плащат с щастието си

Успелите хора плащат с щастието си

Конкуренцията не е сигурна и надеждна, кара ни все повече да се защитаваме, за да се чувстваме в безопасност, казва психологът Майкъл Алисън
Шапчици за бебета в неонатологиите

Шапчици за бебета в неонатологиите

Те са своебразен символ за кенгуру-грижата, чийто Световен ден е днес, казаха от Фондация "Нашите недоносени деца"
Изложба гостува в „Пирогов“

Изложба гостува в „Пирогов“

Тя е за медицината в Османската империя и е на Националната библиотека, ще остане в спешната болница 45 дни
Отслужиха молебен за здравния служител

Отслужиха молебен за здравния служител

Той влиза в църковния календар по предложение на ВМА, ще се извършва ежегодно на 12 май, когато е Международния ден на сестринството
1 2 3 4 5 ... 102 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ