коментар

Вярваме в желанието за промяна

08-03-2019 13:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Вярваме в желанието за промянаДа не допуснем зложелатели да разделят съсловието на професионалистите по здравни грижи, призовава Милка Василева
Напрежение тлее в редиците на медицинските сестри. Ниските заплати, изнурителният труд, липсата на кадри изкараха съсловието на протест преди броени дни, нов се подготвя в каря на месеца. Защо се стига дотук, единно ли е съсловието в недоволството си, потърсихме председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева.

Във време, когато в България има критичен недостиг от 30 000 медицински сестри, от около 2000 акушерки, също така и от останалите професионалисти по здравни грижи, когато здравеопазната система се задъхва от неуредици и безкрайни проблеми, с помощта на медиите и други заинтересовани лица в предизборната ситуация се създава обстановка на непоносимост между БАПЗГ и нейните членове.

Тежкото финансово положение,

ниският социален статус, преумората, неуважението и агресията към професионалистите по здравни грижи се използват за подклаждане на напрежение, което ще доведе до още по-голямо дисбалансиране на системата. Налага се да обяснявам, че поради медийно изкривяване на думите ми, казани публично, колегите, организирали протеста във Фейсбук се почувстваха обидени и не пожелаха да чуят истината. Справедливите искания за достойни заплати, по-добри условия на труд, кариерно израстване – това е била мисията на БАПЗГ през годините, подкрепена от протести и декларации. За съжаление съществува неразбиране на разликата между съсловна организация (регулаторен орган) и синдикат, което обяснява яростната атака срещу БАПЗГ. Но въпреки всичко, резултат от Националния протест на БАПЗГ на 12.05.2018 г. имаше – бяха увеличени средствата за здравеопазване, вследствие на което беше подписан Колективния трудов договор (КТД) на национално ниво със стартова заплата 900 лв., вместо предишните 700 лв.

Не бива да се пропуска и фактът,

че БАПЗГ предлага кредитирани форми на обучение по около 400 договора с медицинските университети, с БЧК, с лечебни заведения, акредитирани за обучение. Да не забравяме и застраховките „Помощ при боледуване" и „Професионална отговорност" за всички наши членове. Благодарение на усилията на ръководството на БАПЗГ беше договорено в КТД допълнително заплащане на придобилите Сертификат за професионална квалификация и специалност. Всяка година БАПЗГ организира кампании сред учениците за промотиране на професиите от направление „Здравни грижи" с ясното съзнание, че ако не се постигне достойно заплащане на труда, няма да има млада смяна. И въпреки, че БАПЗГ не е синдикат, не сме спрели да лобираме за достойни заплати, за да ни има.

Остава държавата, синдикатите и

работодателите да си свършат работата – нов модел на финансиране на здравеопазването, точни стандарти и правила за работа, ясна методика за разпределение на финансовите средства, несубективно определяне на заплатите и уважение. Едва тогава ще има надежда за успех. Ние от БАПЗГ вярваме в желанието за промяна!Жалби за лекарства и протези

Жалби за лекарства и протези

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа тази седмица и оплакване на хора с увреждания от умните светофари
100 млн. за новата детска болница

100 млн. за новата детска болница

В началото на есента се предвижда да започне реалното строителство, каза министър Кирил Ананиев
65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
1 2 3 4 5 ... 136 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019