Гледна точка

Сегашният бизнес модел е изчерпан

13-09-2016 11:32
И ниските, и високите цени водят до липса на лекарства, трябва ни ново решение, казва Янис Натсис Сегашният бизнес модел е изчерпан
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
В София тече двудневна конференция на международната инициатива „Европейско партньорство за достъпно здравеопазване». В нея участват 150 представители на бизнеса, пациентите, лекарите от 25 страни, а достъпът до лечение е във фокуса на вниманието им. Имат ли всички пациенти в ЕС достъп до иновативните терапии, как той да стане по-добър, попитахме Янис Натсис. Той е представител на Европейския обществен здравен алианс - една от водещите и най-големи неправителствени организации в Европа в областта на здравеопазването.
- Г-н Натсис, знаете ли какъв е достъпът до медикаменти в Европа?

- Достъпът до медикаменти е проблем дори за богати страни като Франция и Белгия заради високите им цени и новата реалност, в която сме поставени. В Източна Европа винаги сме имали проблеми, но преди няколко години в държавите в Западна Европа имаше много пари и нямаше проблеми, никой не беше засегнат. Ако тогава отидехте на улицата и попитахте - Знаете ли, че тази терапия струва 50 или 60 хил. евро, макар че никой не знаеше, защото няма прозрачност, хората не се интересуваха, защото имаше пари. Сега, в последните може би 5-6 години, това се промени дори в западните европейски държави. Създаде се доста политическо напрежение. Мисля, че повратната точка беше дискусията на много високо ниво за лечението на хепатит С със совалди. Помня, че през 2014 г Франция заяви в Брюксел, че има проблем и то не само за совалди и за хепатит С. Така започна дискусията.

- Кои други лекарства станаха причина за отварянето на тази дискусия?

- Това са медикаментите за онкологични заболявания, също така за редките заболявания. Ние виждаме, че дори има тенденция все повече лекарства да се представят като „сираци", а те са най-скъпите в света. Моето усещане е, че има опит да се „орфанизират" медикаментите, както заради цените, така и заради принадената стойност на иновативност. Медикаментите за СПИН също остават доста скъпи. Продуктите с високи цени са много и това е проблемът.

- Имате ли представа къде достъпът до съвременни терапии е по-труден?

- Не, защото от години, когато кажем - Дайте ни данни, къде са проблемите, такива няма. Тази липса се използва за отлагане на решаването на проблемите. Трудно е да се измерят проблемите, дори за Гърция това е нова реалност. Само шест години са минали след финансовата криза и ние едва започваме да виждаме реалните последствия. Може би през 2020 г. ще може да ги посочим, а сега само ги чувстваме. За липсата на данни, проблем е и непрозрачността. Страните членки имат огромни проблеми в обмена на данни, но виждам, че това започва да се променя.

- Вярно ли е, че в България цените на някои лекарства са по-високи, отколкото в по-богатите западни държави и защо е така?

- Да, вярно е. Това е така, защото системата работи по този начин, защото системата е в безпорядък и ние трябва да променим начина си на мислене. Трябва да осъзнаем, че досегашният бизнесмодел е свършен, той не работи. Затова е хубаво да се прочетат заключенията от заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург през юни, миналата година беше немислимо, че такъв документ може да се появи.

- Как може да се променят тези проблеми, у нас например?

- Политическото управление трябва да разбере, че това е уникална възможност за промяна и да реши колко далече иска да стигне. Трябва да се действа и на различни нива – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Според мен пътят е прозрачност, преглед на интелектуалната собственост, на лекарствата за редки болести, изпозвайте това като отправна точка. Защото всички са убедени, че при системата с лекарствата сираци се злоупотребява. Това не е въпрос на дебат, а факт, използвайте го, за да промените системата.

- Да, но как да я променим?

- Променете регулативните одобрения и споразумения, давайте по-малко патенти, защото заради тях имаме монополи, а преговорите с тях са незвъзможни. Не може да го промените за една нощ, но може да започнете. Използвайте оценката на здравни технологии, за да реимбурсирате медикаментите. Но се уверете, че е направена независимо, без конфликт на на интереси, с нужното ноу-хау и качество.

- Кой е най-големият проблем – високите цени, ниските цени на лекарствата или паралелната търговия?

- Липсата на лекарства е друг много важен въпрос, системата не работи и тук. В Гърция казаха – намалявайте цените и те станаха толкова ниски, че медикаментите вече не са налични в страната. Тоест ниските цени и високите цени не са решение. Но нека се отдръпнем крачка назад и погледнем голямата картина, това е бизнес реалност, значи трябва да се промени. Ние сме държави и имаме тази сила, затова започваме да се обединяваме, осъзнавайки, че трябва да преговаряме заедно.

- Смятате ли, че това обединение между страните и общите преговори са възможни?

- Имам очаквания, но е важно да се направи добре. Зависи от това колко независими, упорити и предприемчиви ще бъдете, как ще го направите, какви ще са приоритети ви. Това няма да е единствената крачка, но ще е сигнал към бизнеса, че досегашният модел е свършен. В друг случай, ако продължим по досегашния ред, ще имаме – ниски цени – липси на медикаменти, високи цени – липса на достъп до лечение. И това ще продължава, важното е да се покаже, че имате политическата воля за промяна и повярвайте ми, индустрията се притеснява от това, защото така се променят правилата на играта. В настоящата ситуация, ако аз съм Рош или Гилеад, аз имам ясна представа какво се случва в ЕС, защото работя навсякъде, а страните като България или Гърция – не знаят. Затова трябва да им пратим сигнал – Вижте, това не е приемливо, или нещата се променят, или няма да работим заедно.

- Ако нещата не се променят, какво може да очакваме след 3 или 5 години?

- Аз наистина съм притеснен за страни като нашите, не и за богатите. Държави като Белгия, Холандия и Люксембург работят заедно и затова вървят напред, имат много експерти и знаят къде искат да отидат. Усещането ми е, че страните от Източна и Централна Европа не знаят къде искат да отидат и нямат достатъчно опит. Те са отворени към идеите от индустрията. Ние трябва да променим посоката, иначе не съм оптимист за бъдещето ни.


Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки, казват от БАТЕЛ

Забрана за износ на инсулин и през март

Забрана за износ на инсулин и през март

Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена, основният проблем е при търговците на едро, смятат здравните власти
Victoza излиза от продажба

Victoza излиза от продажба

Медикаментът за диабет няма да се внася от 31 декември, а наличните количества ще стигнат до края на 2025 г.

Нов скандал заради инсулина

Нов скандал заради инсулина

Пациенти подадоха сигнали за липса в аптеките, от ДПС поискаха Прокуратурата да разследва, а от ГЕРБ и ПП - действия от МЗ

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

Още болници с комисии за ревматоиден артрит

Още болници с комисии за ревматоиден артрит

Отпадат и критериите при лечение с аналогови инсулини на пациенти със захарен диабет тип 1 над 18 години, реши Надзорният съвет на НЗОК
С верификацията се увеличи разхода за НЗОК

С верификацията се увеличи разхода за НЗОК

Вече не можем да отчитаме флакони с нулеви стойности, адекватният контрол е в стриктното спазване на стандартите, а не в подобни промени, казва маг. фармацевт Велина Григорова

34 болници с грешки при верификацията

34 болници с грешки при верификацията

Неотписаните опаковки с онколекарства през октомври са били за над милион, но при 834 хил. лв. според проверките на НЗОК става дума за софтуерни грешки

МЗ на съд заради лекарства за епилепсия

МЗ на съд заради лекарства за епилепсия

Искът е за дискриминация, тъй като няма безплатни за възрастни пациенти и ще се подаде утре от родители с болни деца в Софийски градски съд, казва Веска Събева
Контролът ще се подобрява с е-здравеопазването

Контролът ще се подобрява с е-здравеопазването

Преговорите по новия рамков договор са на финала. Ще се подобри ли контрола в системата след тях, колко са реалните хоспитализации, има ли надписване и липса на кадри в болниците, попитахме проф. Момчил Мавров.

1 2 3 4 5 ... 146 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ