Гледна точка

Сегашният бизнес модел е изчерпан

13-09-2016 11:32
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Сегашният бизнес модел е изчерпан  И ниските, и високите цени водят до липса на лекарства, трябва ни ново решение, казва Янис Натсис
В София тече двудневна конференция на международната инициатива „Европейско партньорство за достъпно здравеопазване». В нея участват 150 представители на бизнеса, пациентите, лекарите от 25 страни, а достъпът до лечение е във фокуса на вниманието им. Имат ли всички пациенти в ЕС достъп до иновативните терапии, как той да стане по-добър, попитахме Янис Натсис. Той е представител на Европейския обществен здравен алианс - една от водещите и най-големи неправителствени организации в Европа в областта на здравеопазването.
- Г-н Натсис, знаете ли какъв е достъпът до медикаменти в Европа?

- Достъпът до медикаменти е проблем дори за богати страни като Франция и Белгия заради високите им цени и новата реалност, в която сме поставени. В Източна Европа винаги сме имали проблеми, но преди няколко години в държавите в Западна Европа имаше много пари и нямаше проблеми, никой не беше засегнат. Ако тогава отидехте на улицата и попитахте - Знаете ли, че тази терапия струва 50 или 60 хил. евро, макар че никой не знаеше, защото няма прозрачност, хората не се интересуваха, защото имаше пари. Сега, в последните може би 5-6 години, това се промени дори в западните европейски държави. Създаде се доста политическо напрежение. Мисля, че повратната точка беше дискусията на много високо ниво за лечението на хепатит С със совалди. Помня, че през 2014 г Франция заяви в Брюксел, че има проблем и то не само за совалди и за хепатит С. Така започна дискусията.

- Кои други лекарства станаха причина за отварянето на тази дискусия?

- Това са медикаментите за онкологични заболявания, също така за редките заболявания. Ние виждаме, че дори има тенденция все повече лекарства да се представят като „сираци", а те са най-скъпите в света. Моето усещане е, че има опит да се „орфанизират" медикаментите, както заради цените, така и заради принадената стойност на иновативност. Медикаментите за СПИН също остават доста скъпи. Продуктите с високи цени са много и това е проблемът.

- Имате ли представа къде достъпът до съвременни терапии е по-труден?

- Не, защото от години, когато кажем - Дайте ни данни, къде са проблемите, такива няма. Тази липса се използва за отлагане на решаването на проблемите. Трудно е да се измерят проблемите, дори за Гърция това е нова реалност. Само шест години са минали след финансовата криза и ние едва започваме да виждаме реалните последствия. Може би през 2020 г. ще може да ги посочим, а сега само ги чувстваме. За липсата на данни, проблем е и непрозрачността. Страните членки имат огромни проблеми в обмена на данни, но виждам, че това започва да се променя.

- Вярно ли е, че в България цените на някои лекарства са по-високи, отколкото в по-богатите западни държави и защо е така?

- Да, вярно е. Това е така, защото системата работи по този начин, защото системата е в безпорядък и ние трябва да променим начина си на мислене. Трябва да осъзнаем, че досегашният бизнесмодел е свършен, той не работи. Затова е хубаво да се прочетат заключенията от заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург през юни, миналата година беше немислимо, че такъв документ може да се появи.

- Как може да се променят тези проблеми, у нас например?

- Политическото управление трябва да разбере, че това е уникална възможност за промяна и да реши колко далече иска да стигне. Трябва да се действа и на различни нива – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Според мен пътят е прозрачност, преглед на интелектуалната собственост, на лекарствата за редки болести, изпозвайте това като отправна точка. Защото всички са убедени, че при системата с лекарствата сираци се злоупотребява. Това не е въпрос на дебат, а факт, използвайте го, за да промените системата.

- Да, но как да я променим?

- Променете регулативните одобрения и споразумения, давайте по-малко патенти, защото заради тях имаме монополи, а преговорите с тях са незвъзможни. Не може да го промените за една нощ, но може да започнете. Използвайте оценката на здравни технологии, за да реимбурсирате медикаментите. Но се уверете, че е направена независимо, без конфликт на на интереси, с нужното ноу-хау и качество.

- Кой е най-големият проблем – високите цени, ниските цени на лекарствата или паралелната търговия?

- Липсата на лекарства е друг много важен въпрос, системата не работи и тук. В Гърция казаха – намалявайте цените и те станаха толкова ниски, че медикаментите вече не са налични в страната. Тоест ниските цени и високите цени не са решение. Но нека се отдръпнем крачка назад и погледнем голямата картина, това е бизнес реалност, значи трябва да се промени. Ние сме държави и имаме тази сила, затова започваме да се обединяваме, осъзнавайки, че трябва да преговаряме заедно.

- Смятате ли, че това обединение между страните и общите преговори са възможни?

- Имам очаквания, но е важно да се направи добре. Зависи от това колко независими, упорити и предприемчиви ще бъдете, как ще го направите, какви ще са приоритети ви. Това няма да е единствената крачка, но ще е сигнал към бизнеса, че досегашният модел е свършен. В друг случай, ако продължим по досегашния ред, ще имаме – ниски цени – липси на медикаменти, високи цени – липса на достъп до лечение. И това ще продължава, важното е да се покаже, че имате политическата воля за промяна и повярвайте ми, индустрията се притеснява от това, защото така се променят правилата на играта. В настоящата ситуация, ако аз съм Рош или Гилеад, аз имам ясна представа какво се случва в ЕС, защото работя навсякъде, а страните като България или Гърция – не знаят. Затова трябва да им пратим сигнал – Вижте, това не е приемливо, или нещата се променят, или няма да работим заедно.

- Ако нещата не се променят, какво може да очакваме след 3 или 5 години?

- Аз наистина съм притеснен за страни като нашите, не и за богатите. Държави като Белгия, Холандия и Люксембург работят заедно и затова вървят напред, имат много експерти и знаят къде искат да отидат. Усещането ми е, че страните от Източна и Централна Европа не знаят къде искат да отидат и нямат достатъчно опит. Те са отворени към идеите от индустрията. Ние трябва да променим посоката, иначе не съм оптимист за бъдещето ни.ИАЛ проверява за липсващо лекарство

ИАЛ проверява за липсващо лекарство

Преустановяване на продажбата на Креон у нас е имало от 15 януари до 5 април, казаха от МЗ
Нова аларма за заплаха за достъпа до лекарства в ЕС

Нова аларма за заплаха за достъпа до лекарства в ЕС

Недостигът може да се задълбочи при Брекзит без сделка, предупреждават oтново здравни експерти
1300 аптеки извън верификацията

1300 аптеки извън верификацията

Санкциите ще бъдат регламентирани със законови поправки, засега ИАЛ ще проверява и пише предписания
Изтече срокът за верификацията

Изтече срокът за верификацията

Промени в Закона за лекарствата есента ще определят глобите за нередовните аптеки
560 сигнала за липсващи лекарства

560 сигнала за липсващи лекарства

Да се създаде режим за достъп на пациентите до изтеглени от пазара медикаменти, искат от БАРПТЛ
35% от аптеките извън верификацията

35% от аптеките извън верификацията

Няма да затворим oбект, само защото не е част от единната система , каза Кирил Ананиев
Мерки срещу предозиране с лекарства

Мерки срещу предозиране с лекарства

Пациенти приемали метотрексат-съдържащи медикаменти всеки ден, вместо веднъж седмично, казаха от ИАЛ
Липсва лекарство за лупус

Липсва лекарство за лупус

Според пациентската организация на пациентите с това заболяване, медикаментът няма аналог
Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

Отхвърлиха по-ниското ДДС за лекарствата

С 11 въздържали се, 8 "за" и 1 глас против депутатите от здравната комисия не приеха поправките,предложени от БСП
Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

Резултатите от клинични изпитвания да се публикуват

За това подсещат спонсорите Европейската комисия и ЕМА, казаха от ИАЛ
1 2 3 4 5 ... 58 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019