Любопитно

Напредък в борбата със СПИН

05-03-2019 11:39
Clinica.bg

press@clinica.bg
Напредък в борбата със СПИН
Учени отчитат значителен успех при борбата със СПИН при пациент от Лондон. До успешния резултат се стига след трансплантация на костен мозък от незаразен с ХИВ донор. Това се случва за втори път от появата на болестта през 1981 година и дава надежда, че има лек срещу диагноза, съобщи New York Times.
Мъжът е избрал да остане анонимен, а учените го наричат само „лондонски пациент". Той е претърпял трансплантацията, след като заболял от лимфом на Ходжкин. Три години след нея се оказало, че няма и следа от ХИВ. Присадените му клетки били с мутирал CCR5 ген, който не позволявал вирусът на ХИВ да се "закрепи" към новите клетки, което довело до излекуването на болестта.

"Никога не съм мислил, че по време на живота
ааа
ми ще има лек. Изпитвам чувство на отговорност да помогна на лекарите да разберат как са ме излекували, за да успеят да повторят ефекта", казва Лондонският пациент. Това ще вдъхнови хората, които лекуват, коментира от своя страна д-р р Анемари Уенсинг, вирусолог от Университетския медицински център Утрехт в Холандия.

Новината идва почти 12 години след деня,
ааа
в който първият пациент е бил излекуван, подвиг, който изследователите отдавна са опитвали и не успяха да дублират. Изненадващият успех сега потвърждава, че е възможно да има лек за ХИВ. Изследователите ще публикуват доклада си във вторник в списанието Nature и ще представят някои от детайлите на конференция в Сиатъл. Публично, учените описват случая като дългосрочна ремисия.

Повечето експерти го наричат ​​„лек", с възражението,
аааа
че е трудно да се даде дефиниция, когато има само два известни случая, при които е направена трансплантация на костен мозък на инфектирани пациенти. Първият е т.нар. "Берлински пациент", който по-късно разкрива самоличността си – 52-годишният Тимъти Рей Браун. При него трансплантацията била изключително тежка и довела до много усложнения за Браун.

Той изпаднал в кома и почти не загубил живота си.
ааа
При „Лондонския пациент" oбаче процедурата преминала много по-леко. Той получил донорският костен мозък през месец май 2016 г., като през септември 2017 г. спрял да приема поддържащите лекарства.

Последващите изследвания показали, че присадените имунни клетки унищожили рака в тялото и напълно заместили болните от ХИВ. Мутацията, която се оказва резистентна на ХИВ е кръстена "делта 32". До момента общо 38 души с ХИВ са получили трансплантации от такива пациенти.

 

"Лондонският пациент" е 36-ти в списъка.

 

19-тият е– "Дюселдорфският пациент" , който не приема поддържащите лекарства за ХИВ вече четири месеца. Подробности за този случай ще бъдат представени на конференцията в Сиатъл по-късно тази седмица. Според голяма част от учените е немислимо подобни лечения да се превърнат във всеобщо средство за изцеление. "Не съм сигурен какво ни казва този случай", казва д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

 

Трансплантациите са предназначени

 

за лечение на рак при пациентите, а не за H.I.V. Малко вероятно е присаждането да бъде реалистична възможност за лечение в близко бъдеще. За да се повтори процедурата при други, трябва да се открият подходящи донори, които са носители на мутацията CCR5, правеща ги устойчиви на вируса ХИВ. "Това е вероятно е около 50% от хората, които живеят с ХИВ, ако не и по-малко," каза д-р Тимъти Дж. Хенрих, Специалист по СПИН в Университета на Калифорния, Сан Франциско.Учени променят гени срещу птичи грип

Учени променят гени срещу птичи грип

Британски изследователи предотвратиха задържането на вируса чрез "редактиране" на пилешка ДНК
24 май е! Честит празник на знанието!

24 май е! Честит празник на знанието!

Повече от 200 години прославяме делото на братята Кирил и Методий
Онлайн приложение със социална кауза

Онлайн приложение със социална кауза

При поръчка на храна, клиентите могат да даряват средства за хора в нужда, проектът е дело на ученици от Благоевград
Кораб под карантина заради морбили

Кораб под карантина заради морбили

Американският плавателен съд е акостирал до карибския остров Сент Лусия
Без диабет тип 2 с часово хранене

Без диабет тип 2 с часово хранене

Приемът на храна трябва да е само 9 часа в денонощието, установили учените
Автоимунните заболявания се плашат от кафето

Автоимунните заболявания се плашат от кафето

Солта и консервантите провокират появата на тези болести, каза Проф. Шойнфелд
Лекари извадиха 4 пчели от окото на жена

Лекари извадиха 4 пчели от окото на жена

Бях шокиран, когато издърпах 4 мм насекоми от краката им, коментира д-р Хонг Чи Тинг от Университетската болница в Южен Тайван
Болни зъби „изяждат

Болни зъби „изяждат" 50 млн. учебни часа

Великобритания на дъното на класацията по образование за дентално здраве, показва проучване на Световната Дентална Федерация
Театърът като лекарство

Театърът като лекарство

Не е задължително да бъдеш професионален актьор, за да се докоснеш до целебната магия на сцената

Цената на чаша кафе е поема

Цената на чаша кафе е поема

Само на 21 март може да заплатите ободряващата напитка със стих
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019