Любопитно

Напредък в борбата със СПИН

05-03-2019 11:39
Clinica.bg

press@clinica.bg
Напредък в борбата със СПИН
Учени отчитат значителен успех при борбата със СПИН при пациент от Лондон. До успешния резултат се стига след трансплантация на костен мозък от незаразен с ХИВ донор. Това се случва за втори път от появата на болестта през 1981 година и дава надежда, че има лек срещу диагноза, съобщи New York Times.
Мъжът е избрал да остане анонимен, а учените го наричат само „лондонски пациент". Той е претърпял трансплантацията, след като заболял от лимфом на Ходжкин. Три години след нея се оказало, че няма и следа от ХИВ. Присадените му клетки били с мутирал CCR5 ген, който не позволявал вирусът на ХИВ да се "закрепи" към новите клетки, което довело до излекуването на болестта.

"Никога не съм мислил, че по време на живота
ааа
ми ще има лек. Изпитвам чувство на отговорност да помогна на лекарите да разберат как са ме излекували, за да успеят да повторят ефекта", казва Лондонският пациент. Това ще вдъхнови хората, които лекуват, коментира от своя страна д-р р Анемари Уенсинг, вирусолог от Университетския медицински център Утрехт в Холандия.

Новината идва почти 12 години след деня,
ааа
в който първият пациент е бил излекуван, подвиг, който изследователите отдавна са опитвали и не успяха да дублират. Изненадващият успех сега потвърждава, че е възможно да има лек за ХИВ. Изследователите ще публикуват доклада си във вторник в списанието Nature и ще представят някои от детайлите на конференция в Сиатъл. Публично, учените описват случая като дългосрочна ремисия.

Повечето експерти го наричат ​​„лек", с възражението,
аааа
че е трудно да се даде дефиниция, когато има само два известни случая, при които е направена трансплантация на костен мозък на инфектирани пациенти. Първият е т.нар. "Берлински пациент", който по-късно разкрива самоличността си – 52-годишният Тимъти Рей Браун. При него трансплантацията била изключително тежка и довела до много усложнения за Браун.

Той изпаднал в кома и почти не загубил живота си.
ааа
При „Лондонския пациент" oбаче процедурата преминала много по-леко. Той получил донорският костен мозък през месец май 2016 г., като през септември 2017 г. спрял да приема поддържащите лекарства.

Последващите изследвания показали, че присадените имунни клетки унищожили рака в тялото и напълно заместили болните от ХИВ. Мутацията, която се оказва резистентна на ХИВ е кръстена "делта 32". До момента общо 38 души с ХИВ са получили трансплантации от такива пациенти.

 

"Лондонският пациент" е 36-ти в списъка.

 

19-тият е– "Дюселдорфският пациент" , който не приема поддържащите лекарства за ХИВ вече четири месеца. Подробности за този случай ще бъдат представени на конференцията в Сиатъл по-късно тази седмица. Според голяма част от учените е немислимо подобни лечения да се превърнат във всеобщо средство за изцеление. "Не съм сигурен какво ни казва този случай", казва д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

 

Трансплантациите са предназначени

 

за лечение на рак при пациентите, а не за H.I.V. Малко вероятно е присаждането да бъде реалистична възможност за лечение в близко бъдеще. За да се повтори процедурата при други, трябва да се открият подходящи донори, които са носители на мутацията CCR5, правеща ги устойчиви на вируса ХИВ. "Това е вероятно е около 50% от хората, които живеят с ХИВ, ако не и по-малко," каза д-р Тимъти Дж. Хенрих, Специалист по СПИН в Университета на Калифорния, Сан Франциско.12-годишно момиче в битка с пластмасата

12-годишно момиче в битка с пластмасата

Малката Лили чисти каналите на Банкок. Тайланд е шестия голям световен замърсител на океаните
Опасни капачки за буркани на пазара

Опасни капачки за буркани на пазара

Вредните вещества се просмуквали в зимнината, твърдят експертите
Изпробват бактерия срещу денга

Изпробват бактерия срещу денга

Инжектират я в комари, за да ограничат заразата
Сляп инженер измисли умен бастун

Сляп инженер измисли умен бастун

Той навигира в градска среда с картите на "Гугъл"
Диета с чипс и хляб увредила очите на момче

Диета с чипс и хляб увредила очите на момче

Липсата на витамини го довела до тежко здравословно състояние, загубил е и слуха си
Няма ген на хомосексуалността

Няма ген на хомосексуалността

Мащабно проучване показва, че поведението се влияе от комбинация от фактори
Колбасите водят до нервност и алергии при децата

Колбасите водят до нервност и алергии при децата

Това установи проучване на Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване
Учени разработват ваксина срещу рак на кожата

Учени разработват ваксина срещу рак на кожата

Екипи от Израел вече изпробват ефекта върху хора, като резултатите са много добри
Българска лекарска стана Mrs Transcontinental 2019

Българска лекарска стана Mrs Transcontinental 2019

Тя е родена в Карнобат, специализирала е ендокринология
Унгарски лекари разделиха сиамски близнаци

Унгарски лекари разделиха сиамски близнаци

Операцията е продължила 30 часа, съобщава АФП
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019