Протест

Сестрите с 20 дена отсрочка

01-03-2019 15:01
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сестрите с 20 дена отсрочка Здравният министър Кирил Ананиев обеща до края на март да изясни размера на заплатите с директорите на болниците
Мед сестрите дадоха 20 дни отсрочка на властта за протеста си. Те си стиснаха ръцете със здравния министър Кирил Ананиев и се разбраха в рамките на този период да имат яснота за възнагражденията си. Около стотина специалисти по здравни грижи излязоха днес през МЗ с искания за по-достойни заплати и условия за труд, след което бяха поканени на среща с ресорния министър.
Те дори се заканиха да последват примера на майките на деца с увреждания и да излязат на палатки в знак на протест, в случай че ресорното министерство не чуе исканията им. В митинга се включиха медицински сестри, лаборанти, акушерки, кинезитерапевти и други. Протест се проведе и в други градове в страната през местните общини.

 

„Аз и екипът ми сме убедени в това,

 

имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи", заяви министърът на здравеопазването на среща с протестиращите.

 

Болниците вече разполагат с разчетите на средствата,

 

които ще получат през тази година по линия на НЗОК, както и от страна на здравно министерство. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи", допълни още здравният министър.

 

Двете страни се споразумяха това да се случи

 

в срок от 20 дни. Веднага след като разполага с анализите Ананиев ще запознае сестрите както с данните, така и с мерките, които МЗ ще предприеме. Ресорният министър планира и среща с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала. Ако е необходимо ще разговаря и с кметове на общини, обеща още Ананиев.

По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.3900 с диагноза лупус у нас

3900 с диагноза лупус у нас

Трудно намираме основни медикаменти за терапия, казаха пациенти с ревматологични заболявания
65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Последен шанс за джипитата без специалност

Последен шанс за джипитата без специалност

Депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
1 2 3 4 5 ... 156 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019