лица

Милосърдие в пълна доза

01-03-2019 07:30
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Милосърдие в пълна дозаБолните имат нужда от добра дума, а сестрите недостигат, за да могат пациентите да са обгрижени на сто процента, каза старша сестра Славка Тодорова
В деня, когато медицинските сестри в страната излизат за пореден път на протест, решихме да ви разкажем повече за тях. Да ви запознаем с хората зад белите престилки, които ни помагат да оздравеем, въпреки често смешните си заплати и непосилния труд, който са принудени да полагат. Тя е млада, усмихната и много амбициозна. Казва се Славка Тодорова и е старшата сестра на отделението по кардиология в УМБАЛ „Пловдив". Още от малка е знаела, че сестринството ще е пътят, по който ще върви.
Кръстена е на баба си Славка. Старата жена е много горда с внучката, която често й мери кръвното. И чиито съвети за здравето стриктно изпълнява. За баба Славка, внучката й е повече от доктор. Макар всички близки да са я разубеждавали, че сестринството е изморителна работа с много нощни и тежки дежурства, младото момиче е било твърдо решено, че точно това ще учи след гимназия. При кандидатстване в Медицинския колеж в Пловдив, тя посочила, разбира се, само специалността медицинска сестра. Защото мечтата й, да помага на хората и да облекчава болките им, е можела да се сбъдне само през сестринството.

Щом завършва веднага започва работа

в Пловдивската университетска болница, носеща името на града под тепетата. Още помни вълнението от първия работен ден и топлотата, с която са я посрещнали колежките й. Било е август, време за отпуски, а тя нетърпелива да усвои всяка част от работата в отделението. Чаках с нетърпение всяко дежурство, разказва сестра Тодорова. И макар че работи в отделението по кардиология, където натовареността е голяма , а спешността ежедневна, тя не се отказва да превръща предизвикателствата в опит. Дори през ум не й минава да събере багажа си и да потърси щастие зад граница.

Благодарна е на по-възрастните сестри,

които са успели не само да предадат опита си, но и да подържат огънчето на милосърдието. Била е прикрепена към една сестра, която е била нейна обучаваща. Двете са работели рамо до рамо, в един график. И ако тогава в отделението е имало 14 сестри, само за около десетина години те са останали 10. От около 10- тина месеца, сестра Тодорова е старша,

И с притеснение споделя, че в отделението три от сестрите са пенсионерки. И ако те решат да напуснат едва ли ще може да се закърпи графика с дежурствата. Тя е обучаваща по практика на сестрите-студентки от втори курс. Мечтае част от тях да изберат да работят в кардиологичното отделение, но не храни голяма надежда, защото заплащането е твърде ниско за квалификацията и отговорността, която имат тези специалисти.

Вече е готова с графика за летните отпуски

Макар, че сестрите са малко е успяла, на всяка да даде глътка ваканция. Сестра Тодорова обича да почива и на морския бряг и на планина. Сега работи редовна смяна, защото е старша, и следобедите й са свободни, оползотворява ги в разходки. В почивните дни се отдава на кулинарията. Най-обича да майстори сладкиши. Надява се управляващите да направят така, че заплащането на сестрите в държавните болници, да стане съизмеримо, с тези в частните, за да могат новозавършилите сестри, да имат избор и той да бъде държавната болница.

В практиката си не се е срещала с агресията

нито от страна на пациенти, нито на техните близки. За това пък е видяла благодарността на стотици, на които медицината е помогнала. В нейното отделение има 40 легла. За тези болни се грижат 9 сестри, с нея 10. Знае, че хората очакват от лекарите изцеление, а от сестрите милосърдие. За това вярва, че ако имаше достатъчно сестри, милосърдието за всеки пациент щеше да е в пълна доза.За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020