Иновации

Разработват иновативен кардиологичен апарат

26-02-2019 15:48
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разработват иновативен кардиологичен апарат За разлика от старите устройства, новият се очаква да може да измерва сърдечния пулс на три-четири места по тялото, предвижда проект финансиран от Фонда за наука
Учени ще разработват нов кардиологичен апарат с по-голяма функционалност от холтерите. Това предвижда проект финансиран по линия на Фонд научни изследвания. Това съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Митко Господинов от филиала на Института по Роботика към БАН във Велико Търново, съобщи регионалното радио „Фокус".
Проектът носи името "Изследване на приложението на нови математически методи за анализа на кардиологични данни". Партньори в неговата реализация са филиалите на Института по Роботика и Института по Математика и Информатика при БАН във Велико Търново и филиала на Медицински университет – Варна в града.

Стойността му е 120 000 лв. и ще се реализира
аааа
в рамките на 36 месеца, като се очаква да приключи в края на 2021 година. Първата дейност по проекта предвижда провеждане на изследване сред 1000 души – диагностицирани с кардиологични заболявания или такива с оплаквания. За целта ще се използва холтерно устройство, което ще събира данни за кардиологичното състояние на пациентите.

„Тези данни ще бъдат използвани за изготвянето
ааааа
на анализ, който от своя страна ще е в полза на лекарите. В него ще бъде проследено дали се подобрява или се влошава състоянието на определена група от хора със съответно кардиологично заболяване след предписано лечение", обясни доц. Митко Господинов. Проектът предвижда и разработването на опитен образец на ново кардиологично устройство, което да има по-голяма функционалност от холтерите.

За разлика от старите апарати се предвижда
аааа
новият да може да измерва сърдечния пулс на три-четири места по тялото. Идеята е новите устройства ще подпомага кардиологичните специалисти в процеса на диагностика на заболяванията. „Извършването на предложените в този проект фундаментални научни изследвания ще е принос към медицинската практика. Предполага се, че методите за анализ на кордиологичните данни ще допринесат за по-правилна диагностика и ще дадат по-пълна информация за състоянието на пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания", посочи доц. Митко Господинов.


Над 30 000 българи се консултират с лекар онлайн

Над 30 000 българи се консултират с лекар онлайн

Безплатно приложение свързва пациенти и медици в интернет
Индивидуална колянна става имплантираха в „Тракия“

Индивидуална колянна става имплантираха в „Тракия“

Прецизната операция е извършена от екипа на д-р Петьо Братоев, началник на Ортопедично отделение в болницата
Спасиха слуха на 8-годишно дете

Спасиха слуха на 8-годишно дете

Лекарите от "Тракия" извършиха това с имплант, предаващ звука по костен път
Нов хирургичен метод при Базедова болест

Нов хирургичен метод при Базедова болест

Прилага се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски", а целта му е да облекчи симптомите на зоболяването
БГ учени откриха ново генетично заболяване

БГ учени откриха ново генетично заболяване

Проф. Ивайло Търнев и екипът му от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска" – доц. Теодора Чамова и д-р Ани Танева стоят зад откритието
Иновациите в медицината през 2019 година

Иновациите в медицината през 2019 година

Откриха ново генетично заболяване, отстраниха огромен тумор от мозъка на мъж, доказаха българска мутация на вируса на морбили са само час от иновациите, с които ще запомним 2019 година
Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски

Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в топ 4 в света

Признанието е в резултат на дарена апаратура от Българската Коледа
Нов метод за лечение на паркинсон във Варна

Нов метод за лечение на паркинсон във Варна

Процедурата „дълбока мозъчна стимулация" е въведена в УМБАЛ „Св. Марина"
С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж

С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж

Водещ специалист в пластичната и реконструктивна хирургия на костите на лицето консултира проблемни пациенти в УМБАЛ-Пловдив
Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Достъпът до иновативли лекарства е все по-голямо предизвикателство. Как стои този въпрос за българските пациети, кои са най-трудните за лечение заболявания, има ли нарастване на биотехнологичните лекарства у нас и по света и атрактивна ли е България за клинични проучвания, разказва д-р Красимира Чемишанска. Тя е изпълнителен директор на AMGEN за България и председател на УС на ARPharM.
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020