Иновации

Разработват иновативен кардиологичен апарат

26-02-2019 15:48
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разработват иновативен кардиологичен апарат За разлика от старите устройства, новият се очаква да може да измерва сърдечния пулс на три-четири места по тялото, предвижда проект финансиран от Фонда за наука
Учени ще разработват нов кардиологичен апарат с по-голяма функционалност от холтерите. Това предвижда проект финансиран по линия на Фонд научни изследвания. Това съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Митко Господинов от филиала на Института по Роботика към БАН във Велико Търново, съобщи регионалното радио „Фокус".
Проектът носи името "Изследване на приложението на нови математически методи за анализа на кардиологични данни". Партньори в неговата реализация са филиалите на Института по Роботика и Института по Математика и Информатика при БАН във Велико Търново и филиала на Медицински университет – Варна в града.

Стойността му е 120 000 лв. и ще се реализира
аааа
в рамките на 36 месеца, като се очаква да приключи в края на 2021 година. Първата дейност по проекта предвижда провеждане на изследване сред 1000 души – диагностицирани с кардиологични заболявания или такива с оплаквания. За целта ще се използва холтерно устройство, което ще събира данни за кардиологичното състояние на пациентите.

„Тези данни ще бъдат използвани за изготвянето
ааааа
на анализ, който от своя страна ще е в полза на лекарите. В него ще бъде проследено дали се подобрява или се влошава състоянието на определена група от хора със съответно кардиологично заболяване след предписано лечение", обясни доц. Митко Господинов. Проектът предвижда и разработването на опитен образец на ново кардиологично устройство, което да има по-голяма функционалност от холтерите.

За разлика от старите апарати се предвижда
аааа
новият да може да измерва сърдечния пулс на три-четири места по тялото. Идеята е новите устройства ще подпомага кардиологичните специалисти в процеса на диагностика на заболяванията. „Извършването на предложените в този проект фундаментални научни изследвания ще е принос към медицинската практика. Предполага се, че методите за анализ на кордиологичните данни ще допринесат за по-правилна диагностика и ще дадат по-пълна информация за състоянието на пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания", посочи доц. Митко Господинов.


Изследват антитуморното действие и на рапаните

Изследват антитуморното действие и на рапаните

Учените използвали канабидол, извлечен от конопа, който показал ясно токсично действие върху раковите клетки, каза доц. Ива Угринов
БАН: Коноп убива ракови клетки

БАН: Коноп убива ракови клетки

Учени установили резултатите чрез инвитро експеримети, изследват и антитуморното действие на градинските охлюви
Устройство за незрящи победи в състезание за иновации

Устройство за незрящи победи в състезание за иновации

То се нарича VoiceCV и може да се интегрира в шапка или очила, както и да играе ролята на личен асистент
Спасиха ръката на мъж в Пирогов

Спасиха ръката на мъж в Пирогов

Операцията е уникална за цяла Югоизточна Европа, съобщиха от болницата

Българи търсят лекарство за деменция

Българи търсят лекарство за деменция

Рубриката ни, в която ви запознаваме с иновациите в медицината у нас продължава. Днес на фокус е проектът „Мултитаргетни пептид-фрегмент хибриди за лечение на невродегенеративни заболявания". 

Биопринтер заработи в МУ-Пловдив

Биопринтер заработи в МУ-Пловдив

Новата технология ще бъде демонстрирана на студентите през март
Разкодират свойствата на извънклетъчната ДНК

Разкодират свойствата на извънклетъчната ДНК

Целта на настоящия проект е да хвърли светлина върху слабо проучени биологични процеси на молекулно и клетъчно ниво, казва ръководителят на научния проект доц. Димитър Илиев от БАН.

Апарат лови рак още в зародиш

Апарат лови рак още в зародиш

Уредът се намира в Александровска болница, а с него могат да се и прегледжат деца, каза д-р Валерия Хаджийска, Клиника по нуклеарна медицина
Билкови антиоксинданти  заместват витамините

Билкови антиоксинданти заместват витамините

Куркуминът има огромен потенциал за профилактика на рак и диабет, установи екип от международни учени
 Нов тест за възпаления на червата

Нов тест за възпаления на червата

Нов вид иновативно изследване открива възпаления на червата както при възрастни, така и при деца. Необходимо е минимално количество фекална проба, казват специалистите от болница "Тракия"
1 2 3 4 5 ... 9 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019