Възможност

Умни технологии за децата с увреждания

26-02-2019 06:11
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Умни технологии за децата с увреждания Оборудват центровете за специална образователна подкрепа с 1.6 млн. по национална програма на МОН, казва Грета Ганчева
Умни технологии ще подпомагат децата с увреждания. С тях ще бъдат снабдени центровете за специална образователна (ЦСОП) подкрепа, които заместиха помощните училища след тяхното закриване. Финансирането е на стойност 1.6 млн. лв. по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда". Това съобщи за clinica. bg. Грета Ганчева, шефка на дирекция "Приобщаващо образование" в МОН.
За първи път образователното министерство инвестира средства за ЦСОП по тази линия. Това става чрез отделен модул насочен към оборудването на центровете с нова материална база и техника.

С модерните технологии ще бъдат подпомогнати
аааа
обучението и рехабилитация на децата, както и работата на специалистите, които се грижат за тях. Специализираните стаи по по арт терапия, кинезитерапия психологичните и логопедичните кабинет ще бъдат обновени.

В страната има общо 42 такива центрове
аааа
и се очаква с инвестицията да бъде подкрепено психологичното, логопедично и образователно развитие на 2500 деца от 1 до 12 клас. За целта специални софтуери ще помагат на децата с различни увреждания да се учат да пишат, да смятат, да изразяват себе си, да казват как се чувстват, дали са гладни или жадни.

„Това са устройства с контрол на погледа,
аааа
системи, които се използват за образователни игри. Чрез тях се учат букви, цветове, цифри. Този софтуер за комуникация е подходящ за деца, които са невербални и са с двигателни увреждания на горните крайници", разказа Грета Ганчева. Така например подрастващите с детска церебрална парализа ще могат да разпознават буквите и да "пишат" с поглед.

Това ще стане възможно чрез екранна клавиатура,
ааааа
която изпълнява команди без мишка. Когато детето погледне дадена кутийка с буква от цялата азбука, компютърът моментално изговаря коя е тя. На същия принцип подрастващите могат да научават и цветовете и цифрите, както и да пишат цели изречения.

„Има деца с много съхранен интелект
ааааа
и това помага при тяхното обучение", обясни още Грета Ганчева. Проследявайки компютъра, те ще могат да правят собствени команди, изречения, да обясняват как се чувстват, дали да гладни, дали им се учи и изобщо да комуникират с отсрещния човек. Много е подходящо и за деца с аутизъм, защото при тях тази бариера за комуникация е много съществена.

 

„През този софтуер могат да се правят много упражнения

 

по различни предмети, децата да се обучават чрез изображения, музика, игри. Това е много е важно за тях, за да могат да имат личностно развитие, защото на практика те остават неангажирани в процеса", каза Грета Ганчева.

За децата с увредено зрение има технологии за преобразуване на текста в говор.

 

За подрастващите със слухови увреждания

 

пък се правят упражнения и видеоуроци на жестов език. „Всичко това помага при усвояване на учебното съдържание, изключително важно е за различните групи с деца", обясни Грета Ганчева.

Софтуерите се вграждат в обикновени компютри. Модерните технологии вече помагат на децата в центъра за специална образователна подкрепа в Плевен.

 

Доволни са и родителите, които също трудно

 

влизат в комуникация с децата си, а съвременните средства помагат за преодоляване на бариерите.

Финансирането по модула на националната програма ще бъде чрез проектни предложения, които самите центрове трябва да подадат. Те могат да бъдат два вида-на стойност 40 000 лв. и 80 000 лв. След като програмите на МОН бъдат одобрени от МС, проектите ще могат да се изпращат и преглеждат. Целта е средствата да бъдат усвоени за следващата учебна година.635 пропуснаха матурата по биология

635 пропуснаха матурата по биология

Общо 40 484 младежи положиха втори задължителен зрелостен изпит, хванаха петима преписвачи
МУ-Плевен с две нови специалности

МУ-Плевен с две нови специалности

Университетът ще обучава експерти в социалните дейности в сферата на здравеопазването
Индиец  отличник по български език

Индиец отличник по български език

7 чуждестранни студенти по медицина от МУ- Плевен показаха завидни знания по езика
Откриват медицински факултет в Бургас

Откриват медицински факултет в Бургас

В Университета „ Проф. д-р Асен Златаров" ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната
Чужденците дават тласък на медицинските университети

Чужденците дават тласък на медицинските университети

МОН постави фокус върху научните програми в сферата на медицината. Какви са постиженията на науката у нас, на какво ниво са медицинските ни университети в това отношение, какво не ни достига и каква е посоката, която трябва да следваме, попитахме Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката. Тя отговаря за европейските политики в областта на образованието и научните изследвания.
Без коремна преса за 6 по физическо

Без коремна преса за 6 по физическо

Нова система за оценяване на учениците предвижда бягане на по-къси разстояния за момчетата и момичетата, изпитват ги на 5 задължителни теста
6.1 млн. за млади учени

6.1 млн. за млади учени

3.3 млн. лв. са за допълнителни стипендии за докторанти, а останалите 2.8 млн. лв. по национални програми
Всеки трети държавен вуз вдига таксите

Всеки трети държавен вуз вдига таксите

Държавата ще субсидира обучението на 43 413 първокурсници, реши МС
Оценяват с ДА и НЕ изпита за медицина в СУ

Оценяват с ДА и НЕ изпита за медицина в СУ

На 21 април ще се проведе препитването по химия, за кандидат-лекарите ще има допълнителен компонент
Студентите със 136 млн. заеми за висше

Студентите със 136 млн. заеми за висше

Oще една банка, заявила интерес да отпуска пари за следване в университет, курсистите по медицина са сред най-честите кредитополучатели
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019