свят

Разходите за здраве изпреварват икономиката

22-02-2019 06:41
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разходите за здраве изпреварват икономикатаВъпреки че профилактиката и диагностиката са акцент за всяка държава, делът на публичните средства за тях е най-малък

Малко или много са парите, които се дават за здраве, кой трябва да ги извади от джоба си и правилно ли се разпределят са въпроси, които не спират да си задават политици, лекари и пациенти в нашата страна. Те обаче са на дневен ред и в останалия свят. До какви изводи са стигнали топ експертите по тези теми показва последният анализ на Световната здравна организация – „Публичните разходи за здравеопазване – по-близък поглед на световните тенденции".

Разходите за здраве се повишават по-бързо, отколкото расте БВП на държавите по света. А диспропорциите в разпределението им - географски и по медицински дейности, продължава да е налице. Това показват основните изводи на доклада на СЗО.

Колко харчим за здраве


През 2016 г. за здравеопазване са похарчени $7.5 трилиона или приблизително 10% от БВП на света. По-голяма част са отделили богатите държави – средно 8.2% от БВП, срещу 6.3% за по-бедните. Парите, които се отделят за здраве обаче се увеличават по-бързо, отколкото ръста на икономиката. От 2000 г. до 2016 г. разходите за здравеопазване растат ежегодно с 4%, докато глобалната икономика - с 2.8%. Харчовете се увеличават повече при страните със средни и ниски доходи - на година с 6%, срещу 4% при богатите.

Харчовете са разпределени неравномерно в отделените части на света. През 2016 г. средният разход на човек е над $ 2000 във високо развитите страни и $ 400 в средно развитите като България, а в най-бедните стига до $ 10. Въпреки че само 20% от човечеството живее във високо развитите държави, разходите там за здраве формират около 80% от всички. Така например в десетте най-богати страни на година се дават около $ 5000 на човек за здравеопазване, докато в десетте най-бедни - по-малко от $ 30. За съжаление няма признаци за промяна в тази диспропорция от 2000 г., отчитат от СЗО.


Публични срещу частни разходи

Намалява делът на доплащането и се увеличава частта, която дават институциите за здраве, показват още анализите. Трендът е особено отчетлив при по-бедните страни, където делът на плащанията от джоба на хората е значително по-висок. Според експертите обаче редукцията при най-бедните може да не е обективна, а следствие на изначално орязания достъп до медицинска помощ. Делът на директните кешови плащания е намалял от 56% от всички разходи през 2000 г. на 44% през 2016 г. Най-забележимо той е спаднал в 11 държави в югоизточна Азия и в 47 страни в Африка.

Въпреки това делът на доплащанията е висок. Доклад на СЗО от 2017 г. показа, че половината от човечеството не може да получи нужната медицинска помощ, а 800 млн. души харчат поне 10% от парите си за лекар и медикаменти. За почти 100 милиона тези разходи са толкова високи, че да ги тласнат към бедност и оцеляване с $1.90 на ден. Спасението от това е отделянето на повече публични пари за здравеопазване. Финансирането на тази система с обществени средства дава стабилност на хората и достъп до медицинска помощ, категорични са експертите.


Помощта за най-бедните

Финансирането на здравеопазването от външни за страната източници е по-малко от 1% от всички разходи в тази област. То намалява в средно развитите държави и се увеличава в най-бедните. Там то се повишава от $5 на човек през 2005 до $9 през 2016 г. През 2016 г по-бедните държави са получили около 57% от световната помощ. Основната част от нея е предназначена за СПИН, туберкулоза и малария. За тези три заболявания отива 46% от всички помощи на година. Още 22% се дават за останалите заразни заболявания. Едва след тях се нарежда финансирането на репродуктивното здраве и хроничните заболявания. За сравнение структурата на публичните разходи за всяка държава са обърнати – най-много се дават за хронични заболявания, след това за заразни.


Превенцията остава приоритет на хартия


Въпреки че запазването на здравето е приоритет на всяка държава, финансирането на първичната медицина опровергава тази теза. За профилактика, диагностика и първа помощ се заделят най-малко пари. Правителствата изразходват над 70% от всичките си разходи за болнична, извънболнична помощ и лекарства, показватанализът на СЗО. Разходите за първична медицина са едва 11% от бюджетите им за здраве на година. В страните с ниски и средни доходи институциите покриват по-малко от 40% от разходите за първична медицинска помощ, като случаите варират от 4 до 77 процента, показват още анализите на СЗО. Оттам са категорични, че всички държави трябва да продължават да работят за осигуряване на по-добър достъп до здравеопазване и по-ефективно изразходване на средствата за осигуряването му.Разкриха контрабанда с човешки ембриони

Разкриха контрабанда с човешки ембриони

Властите в Индия са задържали на летището мъж, който ги пренасял в куфар
Забрана за рекламата на тютюн в спорта

Забрана за рекламата на тютюн в спорта

Правителствата да налагат най-строгите санкции, апелира Световната здравна организация
FDA с нов шеф

FDA с нов шеф

Начело на регулаторния орган застава досегашният шеф на Националния раков институт

Българките раждат най-рано в ЕС

Българките раждат най-рано в ЕС

Броят на бебетата в Европа постепенно намалява, показват данните на Евростат
Органичават дневната доза сол

Органичават дневната доза сол

Намалението е почти наполовина, посочва доклад на американската национална Академия на науките
Ваксината срещу морбили не повишава риска от аутизъм

Ваксината срещу морбили не повишава риска от аутизъм

Това показват резултати от мащабно изследване сред повече от 657 хил. деца в Дания
Над 52% от българите не стигнали до джипито

Над 52% от българите не стигнали до джипито

Датчаните посещават най-редовно семейните лекари, на другия полюс е Гърция, показват данни на Евростат за 2017 г.
Морбилите покосиха 72 деца в Европа

Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

ЕМА препоръча 6 лекарства

ЕМА препоръча 6 лекарства

Отказа получи един медикамент за лечение на рак на гърдата и яйчниците
Готвим здравно Македония за членство в ЕС

Готвим здравно Македония за членство в ЕС

За период от три години двете страни ще си сътрудничат в десетина области, обявиха от МЗ
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019