лица

Фармацевт с инженерни мечти

22-02-2019 07:36
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Фармацевт с инженерни  мечтиСъседка ме омагьоса с разказ за аптеките
Това е Ростислав Курдов. Той е магистър фармацевт. Председател е на колегията в Стара Загора. А тази година освен приза на гилдията за „Дигитално активен фармацевт", той получи и ръката на любимата си. Как се ражда идеята да направи страница за съвети на фармацевта и кой е запалил интереса у него към професията, са пъврите въпроси които му зададох.
Отговорорите ми даде един щастлив млад мъж. Усмивката се прокрадваше във всяка от думите, които изричаше. Може би, защото върху всяка от страниците на живота му е писано с мастилото на любовта. Баща му е инженер. От него е научил, че нещата в живота се случват, само ако гониш целите до край. Майка му е юрист, а от нея пък е разбрал, че за да преследваш мечтите си, трябва да си добре подготвен за този маратон. Много четене и стриктна проверка на информацията, са ключа към правилните решения.

Най-важното решение обаче, какъв да стане,

предопределя съседката, при която остава, докато родителите му се приберат от работа. А тя не е била случаен човек. Магистър фармацевт и шеф на аптечното управление в родната Стара Загора. От нея разбира за красотата на лекарствата и за силата на формулите даващи живот, които се продават в аптеките. Затова записва и фармация. Учи в София, а по време на следването си, ходи на стаж, в аптека, за да види как се случват нещата извън учебника. В края на обучението е изправен пред най-голямата дилема, реализация в София или завърщане в родния град. По-силен се оказва коренът. Ростислав започва работа в една от най-големите аптеки в Стара Загора. За първата подадена ръка в професията, разказва с уважение и респект. Това е ръката на Стоян Стоянов,собственик на няколко аптеки в града, който става и първия му работодател. Споделя, че е бил обграден от много колеги с опит, от които е научил всичко важно за професията и за приготвянето на лекарствени форми.


4 години е работил в аптека,

после още толкова като медицински представител . Сега вече е открил мястото си. Паралелно с това консултира лекари и пациенти как да приемат дадено лекарство, чрез пратформата „Съветите на фармацевта", която съдава през 2017 година. Точно тя става причина да бъде удостоен от гилдията, с приза "Дигитален фармацевт на годината".

Не присъства на церемонията

по награждаването, защото присъствието му в ритуалната зала е по-важната житейска крачка. Точно в този ден, той и приятелката му стават семейство. За нея разказва, че не е медик, нито пък фармацевт, но е замесена в „Съветите на фармацевта". Запознава ги един добър приятел и един лош филм. Най-добрият му другар от детските години решава да го покани на кино, в един топъл майски ден, преди 4 години. На прожекцията идват две момичета, сестрата на приятеля и  нейна приятелка. Оказва се, че филмът който гледат, никой не харесва, но пък Ростислав и Николина се харесват. Днес вече са семейство. Пожелава си само да са здрави и да се умножат. Професионалналните му стремежи, са да намира повече време за платформата.

 

До момента в нея

е написал 66 статии. Така неусетно се оказва, че има място, където фармацията и журналистиката могат да си дадат среща и то е точно тази платформа. В това начинание най-ценни се оказват съветите на майка му- да проверява по три пъти всяка информация, до която се докосне, за да е сигурен, че това което ще напише няма да подведе никой. Разказва, че ежедневно напуска виртуалното пространство на фармацията, защото влиза реално в аптеките, тъй като от 6 години е председател на управителния съвет на регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора.

Обича да чете биографични

книги за успели хора. Разбрал е, че формулата за постигането на върхове е заключена в две думи само, последователност и целеустременост. Смята, че няма цел, която да не може да се постигне, стига човек да не се отказва от нея. Споделя, че баща му го е научил, всяка вечер да си ляга с план, който на сутринтта да започне да изпълнява, така дори и тези, които нямат цел, поне ще имат план, който да ги води.

Почива си най-добре с хората,

които го разтоварват. Споделя, че обича да работи не само с ума, но и с ръцете си. Мечтае, когато остарее, да се занимава с реставрация на стари автомолиби. Все още няма такъв автомобил, който чака да бъде възстановен, но докато дойде инженерният момент има много фармацевтични дела за вършене.Феята на зъбките

Феята на зъбките

В Пловдив има факултет и всяка година завършват много дентални медици, за това е трудничко да се намери работа, обяснява Виктория
По пътя към съвършенството

По пътя към съвършенството

Твърде бързо е ежедневието ни, ако можех бих го забавила, за да му се насладя истински, казва д-р Хубенова
Отличничката сред новите медици

Отличничката сред новите медици

Нищо друго не исках да уча освен медицина, за това много сериозно се готвих, казва Гергана
Игра на съдбата

Игра на съдбата

Работя в болницата, в която и аз съм роден, казва д-р Васил Димов
Медик зад кадър

Медик зад кадър

Трансфузионните хематолози не сме видимите медици, но без нас нито една трансплантация не може да се случи, казва старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова
Урок по достойнство

Урок по достойнство

Поемането на отговорност е много важна част от моралния кодекс, казва проф. Карен Джамбазов
Образите в огледалото

Образите в огледалото

Трябва да знаеш, че всеки ден започва от нулата, независимо от успеха на предишния ден, казва доц. Венелин Герганов
Спешен медик майстор на рапирата

Спешен медик майстор на рапирата

Най-хубавите подаръци, които ми е давала работата са бебета, които са се родили с мое участие и спасения човешки живот, казва д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София
С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Ловец на успехи

Ловец на успехи

Русенци сме особена порода хора, винаги си помагаме, казва д-р Мария Димитрова
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019