Кардиология

Лекуват сърцето с машинка

12-09-2016 09:14
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Лекуват сърцето с машинка   Специален пейсмейкър синхронизира действието на двете му камери, казва доц. Яна Симова
Сърдечната недостатъчност е животозастрашаващо състояние. Тя бива два основни вида. При първия сърцето няма възможност да изтласква достатъчно количество кръв, така че органите и тъканите да се захранват с кислород. Във втория случай, сърцето не може да се пълни адекватно с кръв, получава се застой на течност зад него и отоци. Какви са съвременните тенденции на лечение, как да разпознаем заболяването и да го избегнем, попитахме доц. Яна Симова. Тя е началник на Отделението по кардиология в «Сити Клиник».

Умората, задухът при физически усилия и отоците на краката са най-честите симптоми, по които може да разберете, че нещо със сърцето ви не е наред. Повишената уморяемост означава, че тя настъпва при физически натоварвания, които доскоро са били обичайни за този човек, казва доц. Симова. Например, ако пациентът може да качва 3 етажа без да се уморява, а изведнъж започне да се уморява на втория етаж, това значи, че има повишена уморяемост, обяснява тя. Други хора са свикнали да качват Черни връх за 1 час, ако започнат да го правят за 2 часа, това означава, че е настъпила повишена уморяемост.

Причините за сърдечната недостатъчност са най-различни и могат да се припокриват. Най-честата обаче е исхемичната болест на сърцето. Това е атеросклеротичното засягане на съдовете, което може да се прояви с миокарден инфаркт, казва доц. Симова. Другите чести причини са хипертония, затлъстяване, диабет, те действат бавно, прогресивно във времето, но увреждат значително сърцето. Някои токсични фактори също могат да бъдат причина за настъпване на заболяването. При пациенти, които имат повишена чувствителност към алкохол, може да се развие така наречената алкохолна кардиомиопатия с прояви на сърдечна недостатъчност, дава пример тя. Друга токсична причина може да бъде химио и лъчетерапията. Знаем, че те са животоспасяващи процедури за пациенти с онкологични заболявания, но имат странични ефекти върху сърцето, обяснява доц. Симова. Химиотерапията действа токсично в момента, в който се провежда. Затова по време на лечението след всеки курс трябва да се следи дали няма увреждане на функцията на сърцето. Лъчетерапията действа по-бавно във времето. При нея пациентът трябва да си обърне внимание на сърцето 5 години след курса.

Структурните и функционални увреждания на сърцето, които водят до сърдечна недостатъчност, започват известен период преди появата на симптомите. Много е важно пациентите да се явяват често на профилактични прегледи, за да може те да се хванат. Имаме методи, медикаменти, които могат да се приложат, за да се спре развитието им и да се предотврати появата на сърдечна недостатъчност в бъдеще, категорична е доц. Симова.

Механичната терапия е един от съвременните варианти на лечение на сърдечната недостатъчност. При нея две различни устройства могат да се имплантират в сърцето и да нормализират работата му. Първият вид се нарича сърдечна ресинхронизираща терапия, а вторият - имплантируем кардиовердер дефибрилатор, казва доц. Яна Симова.

Първата система е особен вид пейсмейкър, който има възможност да подпомага функцията на сърцето, да го кара да помпа и да изтласква кръвта по-ефективно. За този вид системи е доказано, че те удължават живота на човек със сърдечна недостатъчност. Това става като устройството синхронизира работата на двете камери на сърцето. При сърдечната недостатъчност те се разширяват и започват да функционират несинхронно, особено уязвима е лявата камера, която по принцип е по-слаба. Когато тя започне да се активира асинхронно, допълнително се губи енергия от нейното съкращение, обяснява доц. Симова. С пейсмейкъра обаче се активират едновременно всички сегменти в нея и тя може да изтласква по-голямо количество кръв, отколкото при асинхронно движение.

Второто устройство има по-различна функция. То подава вътрешен електрошок и се включва в случай на животозастрашаваща камерна аритмия, която често води до смърт при тези пациенти. Това устройство прави дефибрилация и възстановява нормалния ритъм на сърцето, казва доц. Симова. На практика този пейсмейкър седи като един стендбай дефибрилатор и се включва, когато има нужда, обяснява тя. Много често двете системи се комбинират, но за всяка от тях има специфични индикации за поставянето им.

Имплантирането им отнема около час-два. Пациентът трябва да влезе в болница и да остане там около 2 нощи. Операцията не е отворена, машинката се слага подкожно и то с местна, а не с пълна упойка, уточнява доц. Симова. Генераторът на пейсмейкъра, който подава сигналите, се поставя подкожно в подключичната ямка, близо до рамото. Оттам чрез електроди, които минават през съдовете, се достига до сърцето. Устройствата работят с батерия, която е в генератора. Честотата на смяната й зависи от това колко пъти се активира. Обичайният период на смяна е 10 години, казва доц. Симова. При всеки преглед на пациента обаче се проверява колко адекватно е действала машинката, ако има нужда системата може да се препрограмира. Това се извършва дистанционно, без интервенция.

Иновации

 

Още два нови медикамента навлязоха за лечение на сърдечна недостатъчност през 2016 година, казва доц. Яна Симова. Те са одобрени и достъпни в Европа, САЩ и у нас. Първото се намесва на ниво неврохормонална система и до някъде компенсира патологично активираните процеси от сърдечната недостатъчност. При него имаме значително подобрение на общата и на сърдечно-съдовата смъртност, и намаляване на повторвине хоспитализациите при сърдечна недостатъчност, казва доц. Симова. Вторият медикамент понижава сърдечната честота, която често остава над желаните стойности при тези пациенти, въпреки провежданата стандартна терапия.
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Безплатни прегледи за акне в Александровска

Безплатни прегледи за акне в Александровска

Кампанията продължава до 18 октомври, казаха от болницата
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ
Исхемичната болест  и рисковете които крие тя

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

Контролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
Световъртежът не е болест

Световъртежът не е болест

Той може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо, каза д-р Димитър Сянков
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019