Интервю

Проблем са не частните болници, а контролът

21-02-2019 07:47
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Проблем са не частните болници, а контролътБез генерална промяна на осигурителния модел здравеопазването ще продължава да затъва, казва Иван Колев

Само преди броени дни една от най-големите частни болници в страната – „Тракия", навърши 10 години. Труден или лесен беше пътят дотук, какво е развитието на едно лечебно заведение за това време, позволява ли здравната система то да продължи напред и мръсна дума ли е „частна болница", попитахме Иван Колев. Той е създател на „Тракия" и нейн прокурист.

- Г-н Колев, 10 години болница „Тракия" какво означава това за вас?

- Удоволствие и удовлетворение от постигнатото до момента, с идея за постоянно развитие.

- Откъде тръгнахте и докъде успяхте да стигнете за това време?

- Тръгнахме от една малка специализирана болница в Ст. Загора и успяхме да стигнем до една от големите болници в България, която предоставя лечение на европейско ниво. За 10 години в нея са получили медицинска помощ над 100 000 души, 4881 бебета са се родили. Броят на преминалите пациенти се увеличава от 2492 през 2009 г. до близо 17 000 през миналата година. Само през Спешното отделение на болницата през 2018 г. са преминали 12 630 пациенти, извършени са 7332 хирургични операции с различна степен на сложност. В „Тракия" работят общо 603-ма души, от тях 141 лекари, 270 медицински сестри, лаборанти, медицински и други специалисти и 192 помощен персонал. Голяма част от лекарите са хабилитирани, с международно признат авторитет. Предлагаме най-иновативните методи на лечение, като безкръвни хирургични операции и диагностични процедури. Тежката, реконструктивна и ендоскопска ортопедия заема все по-голяма част в работата на Ортопедично отделение. Болницата ни е единствената в Старозагорски регион, включена в Европейската мрежа „Ейнджълс" за бърза рекация при лечението на исхемичен инсулт. Тя разполага с модерна инвазивната кардиология, където се осъществява електрофизиологичното лечение на сърдечни аритмии. В нея се предоставят инвазивни гастроентерологично процедури, модерно лечение на аневризма на коремната аорта, както и лапароскопски решения на гинекологични проблеми. Имаме и Център за кохлеарни имплантации, лазерната корекция на зрението, операциите на заден очен сегмент.

- Накъде ще развивате лечебното заведение занапред?

- Ще разширяваме дейността му със специалностите, които ни липсват и дотам, докъдето нормативната уредба ни позволи.

- Какви нови специалности смятате да развиете?

- От хирургичните специалности в момента нямаме кардиохирургия, неврохирургия и гръдна хирургия, липсват ни и някои терапевтични специалности. Планираме занапред да развием и трите хирургични области.

- А нормативната база позволява ли ви това на този етап?

- Не, на този етап тя е изключително рестриктивна и то не само за нас, а за всички болници в България. За съжаление напоследък пак чуваме приказки, че частните болници пречат на някого. За мен това е необяснимо. Частната болница е една възможност на здравната каса да предоставя прекрасна здравна услуга без инвестиция на държавата.

- Защо се създава това напрежение между здравните органи и частните болници?

- Може би защото тези институции не съумяват да упражняват нужния контрол и това им пречи да спазват финансовата рамка. Но държа да отбележа, че през последните години ресурсът се разпилява предимно в лекарствата, а държавните органи не успяват да свършат задълженията си. Няма друго обяснение за това напрежение за мен.

- От 1 април предстоят доста промени в здравната система, смятате ли, че те ще позволят да се повиши контрола в нея?

- Надявам се, защото с гордост и отговорност мога да споделя, че нашата цел е да спазим всички нормативни уредби и да работим по всички добри медицински практики. Така че всяко едно действие в тази поска би било в наш интерес.

- Достъпни ли са частните болници за всички пациенти?

- Вероятно, защото имаме изключително много пациенти, абсолютно реална листата на чакащите, което означава, че не сме недостъпни. Освен това ние сме право на избор на пациента и всички работим по едни и същи правила – това, което важи за държавните болници, важи и за нас.

- Добро ли е нивото на специалистите в частните болници, знаем, че имат добра апаратура?

- Мога да се гордея с лекарите в болница „Тракия". В Ст. Загора имаме шанс да работи Медицински университет, който произвежда добри кадри. А апаратурата, с която сме оборудвали болницата дава възможността на лекарите ни да останат в България. В нашия случай заплащането им като мотив е чак на трето и четвърто място. Условията, в които работят медицинските специалисти при нас, им дават възможност да останат тук и да предоставят обслужване с европейско качество. В наши дни може би вече е 50 на 50 колаборацията между лекари и апаратура. Ако едното от двете липсва, няма как да се получат нещата.

- Също така обаче лекарите няма как да работят и без медицински сестри, имате ли кадрови проблем с тях в болницата?

- Да, това е най-големият проблем в здравеопазването и то не от днес. В близките години този проблем ще се задълбочава. Засега ние не можем да се оплачем от липса на медицински сестри, лично моят стремеж е увеличаването на заплащането им при всяка една възможност. За съжаление от младите момичета, които завършват Медицински колеж, неколцина остават в България или практикуват тази професия. Мнозина започват по-добре платена работа. Това е обяснимо, защото заплащането е изключително ниско.

- Разпределението на средствата по здравна каса за болниците вече е факт, рестриктивни ли е финансовата рамка?

- Отново има лимити, независимо, че имаше анонси във времето те да отпаднат. Тези лимити обаче пречат на развитието на здравеопазването.

- Но тази година има с 200 млн. лв. повече за болниците, това не се ли усеща в бюджетите на лечебните заведения?

- Надявам се да се усетят тези средства. Но лимитите трябва да отпаднат и да се трансформират в индикативни стойности, а здравната каса да идва на проверки и да плаща след това всяка реално извършена дейност. Смятам, че тези средства няма да стигнат доникъде, защото има лавина от дела заради лимитите, които болниците печелят за минали периоди. Според мен здравната каса не действа адекватно като не променя тези условия и след известно време отново ще имаме недостиг на бюджета й, въпреки анонсите за повечето средства. Освен това цените на КП са почти непроменени.

- Болница „Тракия" води ли дела за неизплатена надлимитна дейност?

- Да, водим няколко дела на различни инстанции. Вече имаме спечелени на първа инстанция три дела. Общата сума е за над 5 млн. лв.

- Миналата година отново се заговори за реформа в здравния сектор, оптимист ли сте, че тя ще се случи?

- За съжаление не. Бях оптимист за анонсите, които бяха направени от здравния екип, но темата загуби своята актуалност. Не се говори за нея, няма стъпки за промяна.

- Междувременно обаче се приеха доста малки промени с бюджета на касата за 2019 г., мислите ли, че подобна тактика ще доведе до положителен резултат или е нужна голяма реформа на здравноосигурителния модел, на финансирането на системата?

- Надявам се да имат положителен ефект дори малките стъпки, но е нужна генерална промяна. Иначе въртим на празни обороти от години и нищо положително не се случва. Напротив все повече оплаквания, че има много болници и повече пари се наливат в системата, без да настъпва промяна в здравното обслужване, с което аз не съм съгласен, тъй като медицинските показатели със сигурност са подобрени, но в страната няма читава система, която да отчете това.

- А защо държавата не налага адекватен контрол – не иска или не може?

- Не съм сигурен каква е причината, но не вярвам, че не иска.

- Каква очаквате да е 2019 г. за българското здравеопазване и конкретно за болница „Тракия"?

- За „Тракия" - продължаваме да се развиваме в дейностите, които имаме. Винаги се стремим да сме на нужното ниво. А за българското здравеопазване – надявам се да има промени.

- В каква посока?

- Във всякаква – смяна на здравноосигурителните модели и финансиране на системата.НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски

Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
Регулират лекарствата от паралелен внос

Регулират лекарствата от паралелен внос

ВАС отмени ограничението цените им да не са по-високи от регистрираните у нас, МЗ го въвежда отново
10 % от приетите с инфаркт умират

10 % от приетите с инфаркт умират

За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА)

След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха  Наредбата за медицинските изделия

Промениха Наредбата за медицинските изделия

С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Министерски съвет прие промени в наредба, с които забранява използването му
20 акта за нарушения в детското хранене

20 акта за нарушения в детското хранене

Проверени са 2462 кухненски блокове към градини, ученически бюфети и столове
Трима конкуренти за Детска болница

Трима конкуренти за Детска болница

До 40 дни ще стане ясно кой от участниците, подали оферта, ще бъде одобрен
Болниците не разкриват лекарските грешки

Болниците не разкриват лекарските грешки

Системата за обезщетяване на пострадалите пациени е направена така, че да не стимулира здравната система да се освобождава от такива специалисти, каза проф. Даниел Вълчев
ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни

ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни

Апаратът позволява извършването на голям брой минимално инвазивни операции
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019