в крайна сметка

Бургас с държавна кардиохирургия

19-02-2019 06:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бургас с държавна кардиохирургияВ болницата започват да подготвят търгове за купуване на апаратура

Частната кардиохирургия в Бургас ще стане държавна. Намеренията, които здравният министър Кирил Ананиев обяви преди десетина дни, вече са официално решение. Повод за това стана изтичането срока на договора на сегашните наематели – „Аджъбадем Сити Клиник Бургас".

Първата стъпка в превръщането на кардиохирургията в държавна ще бъде провеждането на обществени поръчки, за да може Министерството на здравеопазването да стане собственик на техника и апаратурата, която планира да закупи чрез разсрочено заплащане, обявиха от ресорното ведомство за clinica.bg. От болницата в Бургас потвърдиха, че вече започват подготовка за процедурите. Те трябва да се обявят бързо, защото договорът на частната болница с УМБАЛ-Бургас изтича в края на май.

Преди 10 години държавната клиника дава

три етажа от сградата си, за да се превърнат в частна структура за инвазивна кардиология и кардиохирургия. Наемът на месец за 1396 кв. м. площ възлиза едва на 13 450 лв. с ДДС. Тъй като част от договора изтича по-рано – в края на февруари, от болницата направиха търг за наем за следващите три месеца. Този път обаче наемът беше съобразен с реалните цени, а наддаването за площта от друга частна болница – „Сърце и мозък", повиши наемната цена от първоначално обявената 32 500 лв. за малко над 900 кв. м. до 204 000 лв. на месец.

В крайна сметка търгът бе спечелен от

„Аджибадем Сити Клиник Бургас", които обаче после обявиха, че цената е висока. Ако болницата не е платила наема до днес, помещението може да вземе за три месеца техният конкурент „Сърце и Мозък", който междувременно декларира подобно намерение. Не е ясно обаче дали то ще остане валидно, след като държавата няма намерение да отдава етажите под наем по-нататък.


От края на май помещенията ще са свободни

и УМБАЛ-Бургас ще изгради своя кардиохиругия и инвазивна кардиология в тях. Тъй като това са едни от най-печелившите пътеки по здравна каса, вероятността болницата да търпи загуби вместо печалба от тази дейност е минимална. Това не е първият подобен случай, в който държавата си връща имотите, които са били дадени при неблагоприятни условия на частни структури. Подобен бе казусът в държавната болница в Ловеч, която имаше „изгоден" договор с частна инвазивна кардиология. Както и във Враца, където схемата „болница в болница" също бе налице.В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Млад лекар спаси жена в двора на болница

Млад лекар спаси жена в двора на болница

Тя припаднала на стълбите пред Родилната зала на МБАЛ-Пазарджик и изпаднала в клинична смърт
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Тя е медицинската сестра-доброволка от общинското здравеопазване
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
1 2 3 4 5 ... 302 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020